נועם ואלישבע פוגל נמצאים בשליחות באוקלנד, ניו זילנד, כבר שנה וחצי, מטעם בני עקיבא העולמית. ילדם השני נולד בתחילת השבוע, למציאות שהוריו לא חשבו מעולם שיעמדו בה: אין בניו זילנד מוהלים, ולא יהיה אף אדם שיוכל למול את בנם, ככל הנראה עד תום משבר הקורונה.
"זה מצב קצת מוזר" אומר נועם פוגל, "בניו זילנד אין מוהלים בכלל, ותכננו להביא מוהל מאוסטרליה. אלא שבגלל שיש סגר ביטלו את כל הטיסות, ואין לנו איך להביא מוהל". פוגל אומר כי לאחר התייעצות עם הרב יצחק נריה מישראל, הוחלט להמתין. "לא נקיים ברית עד יעבור זעם. זה המצב, זה מה יש".
פוגל פנה לרב נריה, ראש ישיבת תורה בציון, שהופתע מהמציאות המורכבת. "הרב אמר לי שזו סיטואציה שהוא לא נתקל בה, ושהוא צריך להתייעץ עם רבנים נוספים". פוגל אומר שהרב נריה הסביר לו כי בעבר התירו במצבים כאלה לרופא שאינו יהודי לעשות את ברית המילה, בעוד שאב התינוק השתתף באופן מסויים בתהליך, אך מנהג זה איננו נהוג כיום. "הרב אמר לנו שלצערו אין לכך פתרון, ושיש לחכות".

בני הזוג אף בדקו את האפשרות לקרוא לבנם בשם עוד לפני הברית, ונאמר להם שאין שום מגבלה בנושא. "החלטנו שזה חלק מהשליחות שלנו, ובשבת הקרובה נקיים קבלת שבת קהילתית, נעניק לו את השם ואלישבע תברך 'הגומל'".
אתגר נוסף עמו מתמודד הזוג הוא העובדה שאמה של אלישבע באה אליהם לניו זילנד כדי לסייע סביב הלידה, ועל אף שהטיסות בוטלו היא הצליחה להגיע אך נאלצה מיד עם נחיתתה להיכנס לבידוד. "היא נחתה פה יומיים לפני שהחליטו על סגר כללי, ולשמחתי היא הצליחה להגיע, אבל אנחנו לא יכולים להיפגש איתה" אומר נועם. "לא פשוט לאלישבע, שלא פגשה את אמא שלה תשעה חודשים, ועד שהיא הגיעה סוף סוף – הן לא יכולות להתחבק ולהיפגש".
גם בישראל עניין ברית המילה מושפע מהמגפה הנדירה: מאז פרוץ משבר הקורונה, מוהלים רבים מדווחים על תופעה משמעותית שהולכת ומתגברת – הורים רבים דוחים את ברית המילה לבנם, מחשש להידבקות התינוק בנגיף. המוהל הרב יהודה מחפוד, נכדו של הרב שלמה מחפוד, מחשובי הרבנים החרדים הספרדים, מקבל מדי יום פניות רבות מהורים, שחוששים מהידבקות ומבקשים לדעת האם ניתן לדחות את הברית. לדבריו "הורים חוששים שהילד יידבק מהמוהל, או שהם יידבקו בעצמם ולא יוכלו לטפל בתינוק, או אפילו שהסבים יידבקו ויהיו בסכנה. יש גם הורים שאמרו לי שהם רוצים לדחות את הברית כי הם רוצים לחגוג באירוע גדול ועכשיו אי אפשר".

הרב מחפוד מציין כי "בגלל שסבא שלי הוא אחד מהמוהלים הכי ידועים, הורים פונים אליי ומבקשים שאשאל אותו האם אפשר לדחות את הברית. אני מסביר להורים שאין סיבה לחשוש. כל המוהלים שאנחנו מכירים מקפידים על היגיינה באופן מוחלט. הכלים סטריליים, המוהלים לובשים כפפות, ובזמן הברית מורידים את הכפפות ומחטאים את הידיים חיטוי יסודי. אני מבין את החשש, אני מדבר עם ההורים ומסביר שעל פי ההלכה ברית המילה חשובה אפילו יותר מחופה. אבל כמובן שאני אף פעם לא מתווכח ולא מנסה לכפות משהו על אף אחד".
סבו של יהודה, הרב שלמה מחפוד, שערך עד היום את מספר הבריתות הגדול ביותר, כ-80 אלף בריתות, נמצא מאז פרוץ משבר הקורונה בקשר עם הורים רבים. לדבריו, "אני מבין היטב את החששות. אבל ברית המילה היא ברית חשובה מאין כמותה ואין לדחותה בגלל שיקולים כאלה. אנחנו גם לא יודעים מה תהיה המציאות בעתיד, בעוד חודש או יותר. בהתאם להוראות יש לבצע את הברית בהשתתפות עשרה אנשים בלבד, כאשר המוהל, האב והסנדק שומרים על המרחק הנדרש זה מזה. בשונה מימים רגילים, בהם נהוג שהסנדק הוא זקן המשפחה או אדם מבוגר קרוב ואהוב, בימים אלה על הסנדק להיות אדם מתחת לגיל 50".