200 פקחי הגירה קיבלו כבר לפני שבועיים, בעקבות משבר הקורונה, הודעה על הוצאתם לחופשה החל במוצאי השבת שעברה. פקחי ההגירה הוגדרו "עובדים לא חיוניים", ולכן הוחלט שלא להשתמש בשירותיהם. רשות ההגירה פועלת זה 11 שנה בדרום תל־אביב, ויש לה היכרות בלתי אמצעית עם אוכלוסיות הזרים ברחבי הארץ ובעיקר בתל־אביב.
השאלה הגדולה היא מה יהיה אם יתברר שיש חולי קורונה גם בקרב העובדים הזרים. כבר עכשיו יש כמה מקרים מתועדים, וחלק ניכר מהחולים עבדו עד לפני שבוע במסעדות, במלונות ובמרכולים.
מוטי כץ, חבר ועד שכונת נווה־שאנן, מתאר תמונת מצב קודרת למדי. "המצב נפיץ וכל הסוגיות היומיומיות הקשות קיבלו תפנית חדה. ברחובות התחנה המרכזית הישנה יש התקהלויות והתגודדויות של פועלים זרים, בעיקר אריתריאים. רובם גברים צעירים בלי משפחות, שמתגוררים בצפיפות בדירות קטנות ועלובות. בדירות האלה אין שום פרטיות או סיכוי לשמור על ריחוק של שני מטרים מאדם לאדם. ואם אחד מהם יחלה? הם מעדיפים להיות בחוץ.

"יש בשכונה גם הרבה בתי עסק פתוחים. בהשוואה בין רחוב אלנבי הסמוך לנווה־שאנן – אלה שני עולמות. בעוד אלנבי שומם, בנווה־שאנן שוק האופניים הגנובים עדיין שוקק. על אכיפה ראויה קשה לדבר בימים רגילים; עכשיו ירדנו לאפס אכיפה.
"פעם בשעתיים עוברת ניידת וכורזת בתיגרינית לזרים ברחובות ומפזרת אותם. הם נעלמים אל הרחובות הקטנים, וחוזרים אחרי כמה דקות. משחקי חתול ועכבר מטופשים.
"על פניו נראה שהמשטרה מעדיפה את המצב הנוכחי, שבו הזרים ממשיכים להסתובב ברחובות, על פני היגררות לאלימות".
"לא נתפלא אם רבים מהזרים יעדיפו להסתובב חולים בכל מיני מקומות מללכת למקום מסודר לקבלת טיפול", מאשר גורם המסייע לתושבי דרום תל־אביב במאבקם. "רבים מהם ימשיכו לעבוד במקומות עבודה בכל תל־אביב, אם לא יהיה פיקוח.
"לרשות ההגירה יש ניסיון של יותר מעשור בשטח. הייעוד שלהם הוא עבודה מול העובדים הזרים, למה לא משתמשים בהם? יש להם מודיעין, ניסיון, מדים, כלי רכב וגם סמכויות לטפל באוכלוסיות האלו.
"לרבים מהמהגרים והמסתננים אין ביטוח רפואי, כך שהם לא ילכו למוסדות רפואיים. בכל האזור הזה יש טיפולים פיראטיים, רופאים שאינם רופאים, וזו פצצה מתקתקת כי זו אוכלוסייה שלא תבוא לבית חולים ולא תישמע להוראות. בלי מודיעין וניסיון של מי שמכיר את הציבור הזה, יהיה קשה מאוד להתמודד עם התפרצות הקורונה באזור. להוציא עובדים כאלו לחופשה בעת הזאת זה חוסר אחריות".
מרשות ההגירה והאוכלוסין נמסר בתגובה: "בעקבות המצב, חלק מתחומי העיסוק של פקחי האכיפה נעשו פעילים פחות בימים אלה. לכן הוחלט לנסות למצוא פתרון ולשלבם בפעילות אכיפה של גוף אחר כצוותי תגבור".
"המשטרה עשתה הצגת תכלית גדולה בנווה שאנן עם אופנוענים וכריזה, וכעבור עשר דקות הרחוב שוב המה מסתננים", אמרה שפי פז. "אחר כך חילקו פלאירים בבתים. גם זה לא עזר. הם מובטלים. הם משועממים. ובמיוחד הם מנוכרים ועוינים. גם היום צילמנו אותם בכל פינה, יושבים בחבורות צפופות, משוטטים, מזלזלים בתקנות. למשטרה אין שום יכולת לאכוף את תקנות הקורונה בדרום תל אביב. לא בנווה שאנן. לא בשכונת שפירא. לא בשכונת התקווה. וכשהמשטרה לא אוכפת, הישראלים בסכנה. למעשה, בסכנה כפולה. גם במובן של הדבקה וגם במובן של פשיעה ואלימות. כי כאשר רק המסתננים נמצאים ברחובות ואף אחד לא אוכף עליהם את החוק, אנחנו בצרות.
"וכל אותה עת יש כוח גדול של פקחי הגירה שיושב בבית במקום לעבוד בשטח. לא נעים לומר, אבל המסתננים פלא פוחדים מהמשוטרים אבל כן פוחדים מהפקחים, ואם יש מי שיכול ורוצה להטיל עליהם משמעת, זה רק פקחי ההגירה".