תמונה אחת שווה אלף מילים. לפעמים הרבה יותר. תמונה אחת שאנו מציגים כאן, לראשונה, חושפת כי נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן תומך בחמאס לא רק ברמה האידיאולוגית והפוליטית, אלא מקושר לארגון ברמה הטקטית באמצעות יועצו הצבאי, הגנרל עדנן טנריוורדי.
בתמונה, מתוך אתר החברה הטורקית לייעוץ ביטחוני 'סאדאת' (SADAT), נראים הפרופסור ג'מיל טקלי – שגורש בשבוע שעבר מישראל – לצדו של הגנרל עדנן טנריוורדי בעת ביקור משותף בסעודיה יחד עם בנו, עלי־קמיל סאליח טנריוורדי. על פי העיתון "ג'ומהורייט", הבן, עלי-קמיל סאליח הוא "הצל של אביו" וממלא את מקומו בחברה לייעוץ בטחוני SADAT. התמונה ממחישה את מעמדו של טקלי וקשריו עם החברה, שייסד הגנרל ועמד בראשה עד למינויו ליועצו הצבאי של הנשיא רג'יפ טאיפ ארדואן.
14) #Saudi link for #Turkey Sadat company provided by retired Colonel Ghazi Al-Harbi pic.twitter.com/wqYUHbeXSP
— Abdullah Bozkurt (@abdbozkurt) August 5, 2016
'סאדאת' אינה עוד חברה לייעוץ ביטחוני. מעבר לאג'נדה האיסלאמיסטית שלה היא נחשבת לאחד ממוקדי הכוח השלטוניים בטורקיה . מתנגדיו של ארדואן מתייחסים אליה כאל המיליציה הפרטית שלו. החברה הייתה בשנים האחרונות מקור לדאגה עבור קשת רחבה של גורמים בטורקיה ומחוצה לה. חברי האופוזיציה הטורקית ניסו לשווא לקבל בפרלמנט הטורקי דין וחשבון מהממשל על קשריה עם החברה בעקבות דיווחים, שלפיהם אימנה החברה עבור הממשלה אנשי דאעש במחנות מיוחדים על אדמת טורקיה. כעת, בעקבות חשיפת השב"כ מסתבר שגם החמאס הוא חלק בלתי נפרד מפעילותה.
שנאה עזה לישראל, ארה"ב ולנאט"ו
השבוע הותר לפרסום כי במסגרת פעילות משותפת של שירות הביטחון הכללי ומשטרת ישראל נעצרו בחודש האחרון שני חשודים בגיוס לפעילות חמאס שמקורה באדמת טורקיה: הפרופסור ג'מיל טקלי, אזרח טורקיה, ודרע'ם ג'בארין, תושב אום אל־פאחם. שניהם גויסו בטורקיה על ידי בכיר חמאס זאהר ג'בארין. הגיוס התבצע בהנחייתו של סאלח אל־ערורי, בתפקידו כראש הזרוע הצבאית של חמאס בטורקיה והאיש מאחורי רצח שלושת הנערים מגוש עציון.
עד לפני חודש היה טקלי פרופסור למשפטים מאיסטנבול, איסלאמיסט עם חשבון טוויטר ופייסבוק פעילים, שמהם עולה בעיקר שנאה עזה לישראל, ארה"ב ולנאט"ו. איש לא שמע עליו קודם מעבר למעגל מצומצם של עבודה וחברים. כל זה השתנה ב-15 בינואר. טקלי נעצר בנתב"ג במבצע משולב של משטרת ישראל ושירות הביטחון הכללי בחשד לגיוס ערבים ישראלים לחמאס על אדמת טורקיה. בהמשך, נעצר גם דרע'ם גברין, תושב אום אל-פאחם.

טקלי הגיע לישראל בראשית ינואר במסגרת משלחת של עורכי דין מטורקיה ובילה את רוב זמנו בירושלים ותל אביב. בסיום ביקורו, עם הגיעו לנתב"ג לקראת שובו לטורקיה הוא נעצר במבצע משולב של משטרת ישראל ושב"כ. מעצרו הוארך שלוש פעמים. למרות הפגנות בטורקיה, שקראו לשחרורו, הקפידה השגרירות הטורקית בישראל לשמור על פרופיל נמוך.
מחקירתו בשב"כ עלה כי טקלי גויס לחמאס על ידי בכיר הארגון זאהר ג'בארין, האחראי על תקציבו. ג'בארין, ממשוחררי עסקת גלעד שליט שגורש לטורקיה, פנה לטקלי כבר במהלך 2012 בהנחייתו של של סאלח אל-ערורי, אז ראש הזרוע הצבאית של חמאס בחו"ל וביקש ממנו לפעול למען משוחררי עסקת שליט בטורקיה. טקלי, האיסלאמיסט האדוק נענה והחל לעזור להם להשיג אשרות שהיה בטורקיה, לרכוש דירות ומכוניות מפוארות ולהתבסס כלכלית באמצעות פתיחת חברות ורישומן על שמו. חלק מכל הפעילות הזו הפך בהמשך למבצע ענק להלבנת כספים של חמאס באמצעות חברת נדל"ן ותיירות המכונה IMES. בחסות החברה העבירו חברי חמאס מיליוני דולרים לעזה ולמדינות אחרות מחוץ לטורקיה.
כחלק מפעילות זו התביית חמאס על ערבים ישראלים כמו דרע'ם ג'בארין בעת ביקורם בטורקיה, גייס אותם והעביר באמצעותם כספים לעזה וליהודה ושומרון. הכספים, הנאמדים במאות אלפי דולרים, הוטמנו בנקודות מסתור ידועות מראש.
אולם החקירה העלתה יותר מזה. טקלי חשף בחקירתו כי חמאס פועל בטורקיה בזיקה הדוקה לצמרת השלטון. הוא חשף כי בכירי הממשל בטורקיה תורמים להתעצמות הצבאית של חמאס באמצעות חברת SADAT המסייעת בכספים ובאמל"ח להקמת "צבא פלסטין" שייעודו להילחם נגד ישראל.
חברת 'סאדאת' (SADAT) הוקמה לפני חמש שנים על ידי הגנרל עדנן טנריוורדי, לשעבר ראש הכוחות המיוחדים של צבא טורקיה, בהשראתו של ארדואן. טנריוורדי האסלאמיסט, שהודח ב־1997 מהצבא הטורקי בגלל פעילותו האסלאמיסטית, הפך לימים לאחד מיועציו הקרובים של ארדואן. בין השניים שוררים מאז קרבה אידיאולוגית עמוקה ואמון הדדי.
טנריוורדי ידע בדיוק מה הוא רוצה. הוא לקח אליו לחברה רבים מהאסלאמיסטים שפוטרו מהצבא הטורקי בגלל נטיותיהם הדתיות. ואכן, מלכתחילה הייתה החברה הרבה יותר מחברה לייעוץ ביטחוני – היה לה ייעוד. במניפסט באתר החברה כתב טנריוורדי כי "'סאדאת' הוקמה כדי לעזור לעולם המוסלמי להגיע לגבהים התואמים את מעמדו ולממש את ייעודו בקרב המעצמות הגדולות". בליבתו של הייעוד הזה מאבק במדינת ישראל והמנשר של טנריוורדי כולל תוכנית מפורטת "כיצד לכבוש את ישראל בעשרה ימים". התוכנית מתבססת על שיתוף פעולה צבאי ומדיני של מדינות האסלאם. "על המדינות האיסלאמיות להעניק לפלסטינים בסיסים בשטחן, שמהם יוכלו להפגין עוצמה צבאית נגד ישראל ולייצר באמצעות הגיאוגרפיה האיסלאמית פרוזדור ימי לעזה ומסדרון אווירי לרמאללה. כל מדינה", מתפייט טנריוורדי, "תתרום לפלסטינים צוללת אחת, מטוס אחד, הליקופטר אחד וטנק אחד".
קורא של המניפסט עלול לחשוב בטעות כי מדובר בלהט איסלאמיסטי, שכל קשר בינו ובין המציאות מקרי בהחלט. זה לא המקרה. החברה פעלה בשנים האחרונות בדיוק על פי עקרונותיו. במרחב שכלל בין השאר את לוב, פקיסטן, ערב הסעודית ותימן. כעת, מתברר, גם חמאס.
שעתו הגדולה של הגנרל טנריוורדי הגיעה ביולי 2016. יממה אחרי ניסיון ההפיכה זימן אליו ארדואן את טנריוורדי ומינה אותו ליועצו הצבאי. זו הייתה מתנתו של ארדואן לטנריוורדי, שהוכיח את נאמנותו לארדואן בליל ניסיון ההפיכה. אנשי 'סאדאת' צולמו נלחמים לצד כוחות הצבא והמודיעין. מאז, טנריוורדי הוא אחד האנשים הקרובים ביותר לארדואן, ועל פי העיתון ג'ומהורייט, טנריוורדי הבן, הצל של אביו, ממלא מאז את מקומו של אביו כראש 'סאדאת'. בקיץ 2017 במלאת שנה לניסיון ההפיכה פורסם ב'מקור ראשון' התייחסות ראשונה לדמותו של הגנרל והשפעתו על ארדואן. השפעה שבאה כנראה לידי ביטוי גם בהתנהלותו של ארדואן כלפי ישראל בחודשים האחרונים.
קפיצת מדרגה טורקית
הקרבה לגנרל טנריוורדי, כפי שמוכיחה תמונתו עם טקלי והחסות של 'סאדאת', יצרה נישת פעולה נוחה במיוחד לחמאס בטורקיה. חמאס זכה לתמיכה וסיוע של גורמי ממשל תוך הסתמכות על פלטפורמות עסקיות להלבנת הון, גיוס אזרחים ישראלים והעברת כספים לאיו"ש. אולם החלק היותר מעורר דאגה היה ההתבייתות של חמאס בכל הקשור לתווך האווירי. רקטות, טילים כטב"מים ורחפנים. במהלך 2015 אף סייעה 'סאדאת' לבכירי חמאס לבקר בתערוכת נשק בטורקיה, שבמהלכה הביעו האורחים עניין מיוחד בכלי טיס בלתי מאוישים.
לפני כשנתיים הצטרף לחמאס טורקיה, מג'ד חאדר, בכיר חמאס שעבר מסוריה לטורקיה. חאדר, בעל קשרים עם חיזבאללה עוד מימיו בסוריה, מופקד מטעם חמאס על "משרד העבודות" – שם כיסוי לפרויקט רכש צבאי של טילים וכטב"מים.

במקביל, התרחשה בחודשים האחרונים קפיצת מדרגה בפעילות הטורקית בישראל. תופעת המשלחות הטורקיות לירושלים, הפרובוקציות על הר הבית וכפי שמוכיח ביקור טקלי בישראל, גם תעוזה יוצאת דופן. התחושה שישראל מוגבלת ביכולת התגובה. זו אולי חלק מההחלטה שגרמה לשב"כ לחשוף את הסיפור של טקלי. האם זה מה שירתיע את ארדואן מלקדם את מעמדו כ"שומר המקומות הקדושים" בירושלים. לא בטוח.
טקלי גורש השבוע. לכל מי שתוהה למה. התשובה כנראה, שבשקלול העובדות, העבירות היותר רציניות שלו נעשו מחוץ לשטחה של ישראל. וכנראה יש בישראל רתיעה מכניסה לעוד עימות עם ארדואן. כנראה מחכים לפיצוץ ביחסיו מול ארה"ב.
במה שקשור לטקלי. הוא שב בינתיים הביתה. בתמונות לאחר נחיתתו בשדה התעופה של איסטנבול הוא נראה מתוח. מעבר לביקורת הדרכונים המתינו לו שני גברתנים, שככל הנראה לקחו אותו לתחקור. משרד החוץ הטורקי פרסם הודעה הדוחה את ההאשמות הישראליות. טקלי מאז מבלה את זמנו בראיונות בהם הוא מתאר כיצד עונה על ידי השב"כ.