משבר הקורונה תפס את תנועות הנוער הציוניות בעולם לא מוכנות. המצב אליו נקלעו התנועות הפך לא פשוט כאשר המוני משתתפים ביטלו את הגעתם לתוכניות והתקציבים תועלו לניהול המשבר ולדאגת רווחת המשתתפים שנמצאים בארץ. בתנועת "הבונים דרור", למשל, ביטלו משתתפים רבים את ההשתתפות בתוכניות בישראל וכשליש מהתקציב השנתי של הארגון יצא רק בחודש האחרון לטובת ניהול מצב החירום. עקב כך, שלח יו"ר "הבונים דרור" העולמי וראש המועצה האזורית שער הנגב, אופיר ליבשטיין, מכתב לראשי המוסדות הלאומיים, ההסתדרות הציונית, הסוכנות היהודית, קרן קיימת לישראל וקרן היסוד, בבקשה למתן מענה תקציבי, לוגיסטי ונפשי עבור משתתפי הארגון.
במכתב ציין ליבשטיין כי "מכיוון שהפעילות של התנועות היא רק בתפוצות, משבר הקורונה, שמעולם לא היה כדוגמתו, גורם להן להתרסקות. כעת, עיקר הפעילות העתידית נמצאת בסכנה… כמו כן, תנועות הנוער העולמיות נושאות בעלויות דרקוניות של בידודים, הוצאת מטוסים מטעמן, שכירת דירות לקבוצות ועוד. אם לא תוקם קרן חירום הכוללת סיוע מידי, הן במישור הכלכלי והן במישור הלוגיסטי, ערכי-נפשי לצוותים, תנועות הנוער הציוניות העולמיות לא תוכלנה להחזיק עצמן".

כ- 15 אלף משתתפים בגילאי 18-40 פזורים בימים אלה במוקדים רבים בארץ במסגרת תכניות ציוניות של תנועות כגון "הבונים דרור", "הנוער הציוני", "בני עקיבא", "בית"ר", "מכבי הצעיר" ועוד. הצעירים משתתפים בפרויקט "מסע" של הסוכנות היהודית וממשלת ישראל. תנועת "הבונים דרור" מבית "התנועה הקיבוצית" אחראית על כמה מאות חניכים שמשבר הקורונה תפס אותם במהלך התוכנית שלהם בארץ ונמצאים כעת ב-9 מוקדים שונים, בהם 6 קיבוצים.
בתנועת בני עקיבא העולמית, המונה כ- 15 אלף חניכים מהתפוצות במפעלי הקיץ השונים, דואגים מאוד מעתיד הפעילות וההתמודדות עם המשבר. מזכ"ל התנועה, רועי אבקסיס אמר: "יש שתי זוויות עיקריות לבעיה שלנו, האחת היא הזווית בישראל: 50% מהחניכים נשלחו לביתם, אולם ה-50% שנשארו מצריכים טיפול לוגיסטי מורכב ביותר. הזווית השנייה היא פעילויות הקיץ שנמצאות בסכנה; אלפי אנשים מתוכננים להגיע למחנות קיץ בישראל, שם מקבלים תוכן חינוכי חשוב, וכל זה ככל הנראה הולך להתבטל. מעבר לזה, גם בתפוצות, 50% מהשליחים שלנו נאלצו לחזור והם מהווים קשר חשוב עם אותן קהילות וגם את זה נאלצנו לחתוך. מלבד זאת, גם בהיבט הכספי אנחנו צופים בעיה קשה מאוד".
דודו גוטליב, סמנכ"ל תפעול ושיווק תוכניות ישראל ב-PZC חו"ל, אחראי על מאות החניכים במסגרת תוכניות התנועה שנמצאים כרגע בארץ: "זו הפעם הראשונה שנקלעים למצב כזה אבל, עם זאת, התוכניות הציוניות עבדו תמיד ובכל מצב חירום, עבדנו בזמן פיגועים, מלחמה ואינתיפאדה, ואנחנו לא מפסיקים גם במצב המאתגר החדש". מאות החניכים שמפוזרים בקיבוצים ובערים ברחבי הארץ נמצאים בקשר שוטף עם הצוות ומתמודדים עם מצוקה נפשית – התקפי חרדה, פאניקה, לחצים – תוך ניסיון לייצר שגרה ולמלא את החלל.
בתוך כל המצב החדש, מבקש גוטליב לציין לשבח את ההתמודדות של אולפני הקיבוץ, "הם מצליחים לעבוד במציאות כמעט בלתי אפשרית ומצאו דרכים יצירתיות להמשיך ולהפעיל את כל הפעילות, ברוח הערבות ההדדית שמאפיינת את התנועה הקיבוצית". כמו כן, גוטליב מדגיש את שיתוף הפעולה המלא והעזרה יוצאת הדופן של הסוכנות היהודית שהתגייסה לעזור.