ההיכרות של דוּ וֵוי, שגריר הרפובליקה העממית של סין בישראל, עם נופי המדינה שבה הוא משרת מוגבלת למדי. ולא באשמתו. השגריר החדש הוצב בארץ רק לפני חודשיים, ומיד כשהגיע מסין היה עליו להסתגר לשבועיים של בידוד ביתי. גם לאחר שיצא ממנו, הנסיבות לא אפשרו סיורים ברחבי המדינה. בשגרירות מקפידים, כך הם מדגישים, לעמוד בכל הכללים המקומיים. גם הריאיון עימו נערך בשיחות והתכתבות באמצעות הדואר האלקטרוני.
איך ההרגשה להתחיל תפקיד חדש בבידוד?
"ההצבה שלי התקיימה בזמן יוצא דופן, כאשר סין נלחמה ב־COVID-19. מיד לאחר הגעתי לכאן, ב־15 בפברואר, נכנסתי ל־14 ימי בידוד ביתי. במהלכם לא צעדתי ולו צעד אחד אל מחוץ לבית המגורים שלי, ולא היה לי קשר ישיר עם עמיתיי בשגרירות. אני רוצה לשלוח מסר לכל הישראלים – סין היא מדינה אחראית המצייתת לחוק וראוי לתת בה אמון.
"במהלך 14 הימים הללו קראתי כמה ספרים על ישראל, כמו ספר הזיכרונות של חיים הרצוג, שהיה הנשיא הישראלי הראשון שביקר בסין. לא נפגשתי עם ישראלים רבים עד כה, אבל מהספרים שקראתי למדתי משהו על העם היהודי. הסינים והיהודים סבלו רבות במהלך ההיסטוריה, אבל שני העמים השכילו להתרומם מהקשיים. כך, גם המאבק במגפה יחשל אותנו ויעמיק את הידידות בינינו".
זיכרונות יהודיים
דו, נשוי ואב לבן, כיהן בתפקידו הקודם כשגריר סין באוקראינה. במהלך המאבק הנוכחי בנגיף קורונה, ישראל הייתה אחת המדינות הראשונות שסגרה את השמיים לטיסות מסין. שאלנו את השגריר כיצד הוא מתרשם מהמאבק הישראלי במגפה, ואם יש לה מה ללמוד מהניסיון הסיני.
"ישראל נמצאת במאבק רציני נגד הווירוס. הממשלה הישראלית נקטה אמצעים משמעותיים והשיגה תוצאות חיוביות. אני קורא שרוב הישראלים תומכים בצעדי הממשלה. בנוגע לניסיון, עליי לומר שלמדינות שונות יש תנאים לאומיים שונים, ולכל מדינה הדרך שלה להילחם במחלה. סין עומדת לצידה של ישראל במאבק. לדוגמה, קיימנו כבר שתי שיחות וידאו בין מומחים ישראלים ומומחים סינים. אנחנו גם מקילים על רכש ישראלי ועל העברה של ציוד רפואי מסין לישראל. ערים סיניות, עסקים ואנשים פשוטים מביעים סימפטיה ותורמים ציוד לישראל. לפי הקונסוליה הישראלית בשנגחאי הם קיבלו כבר תרומות של יותר מ־4 מיליון רנמינבי (יואן), שהם כשני מיליון שקלים. כל עוד יש לנו ביטחון זה בזה ונישאר מאוחדים, האנושות תנצח במאבק במחלה".
בימים אלה קשה יותר להיות דיפלומט סיני?
"כמי שמייצג את המדינה שלו, קריירה של כל דיפלומט קשורה באופן הדוק לגורל של מולדתו. סין, באמצעות מאמצים כבירים, הגיעה להישגים מרשימים בפיתוח לאומי. אנשים אומרים שהיום סין קרובה לעמוד במרכז הבמה העולמית, ולכן דיפלומטים סינים ניצבים באור הזרקורים. זו אמנם גאווה, אבל גם אחריות עצומה.
"מה שקורה בסין הוא נושא מדובר בישראל, וכן במדינות רבות נוספות. מגיעות אלינו הרבה הצעות טובות לשיתוף פעולה, וגם חוסר הבנה והאשמות בלתי מבוססות. מן הסתם זה קורה בגלל המרחק, ההבדלים התרבותיים, וגם בשל מידע שגוי שמועבר באופן מכוון בידי גורמים אחרים", הוא אומר בלי לנקוב בשמות, אך מתכוון ככל הנראה לארה"ב ששמה המפורש לא מוזכר במשך הריאיון.
"כדיפלומטים סינים עלינו להתייצב למשימה ולספק תמונה אמיתית של מדינתנו. זהו חלק קריטי מהעבודה שלנו. אני מצפה ליצור קשרי ידידות עם התקשורת הישראלית ועם אנשים מכל תחומי החיים, ולחזק את התמיכה של אנשים נוספים כאן ביחסי ישראל־סין".
הראיון המלא יתפרסם מחר (ו') במוסף יומן, מקור ראשון