הקורונה הביאה איתה גל חדש של סכסוכים בין בני אדם. היא גם מעצימה סכסוכים בתוך המשפחה, בין בני זוג ושכנים בגלל ההנחייה להסתגר בבתים.
בשל התפרצות נגיף הקורונה לא ניתן להגיע למרכזי הגישור והמגשרים על אלף מתנדביהם החלו לעבוד דרך אפליקציית זום והפעלת הקו החם לגישור. בישראל ישנם 44 מרכזי גישור בערים, רשויות מקומיות ומועצות אזוריות. מי שמפעיל את תכנית "גישורים" זו עמותת מוזיאקה שעובדת בשיתוף עם משרד הרווחה והשלטון המקומי. הקו החם הוא בשיתוף אותם מרכזי גישור ודיאלוג בקהילה והתאחדות מרכזי הגישור.
נועה שלו, מנהלת תכנית הגישורים במוזאיקה מספרת שמאז הפעלת הקו החם מגיעים אליהם פניות רבות לגישור וסיוע בסכסוכים שמועצמים בעקבות תוצאות הלוואי של הקורונה. "מגיעים אלינו מקרים על כל הרצף של סכסוכים בתוך המשפחה, בין שכנים. הרבה מקרים של אנשים שהתחילו או סיימו תהליך גירושין ועם הקורונה מצאו את עצמם תקועים אחד השני בתוך בית אחד. סכסוכי שכנים. תפילות בתוך בניין ובמרפסות. סיפורי הלשנות: אנשים שכועסים על מפירי בידוד ורוצים לדעת איך לנהל את השיחה מול מפירי הבידוד, להתקשר למשטרה, לנסות לדבר וכיוצא בזה".

מקרה שהגיע לתכנית לאחרונה היא דיירת חילונית שמאסה בתפילות במניין בתוך הבניין. היא גרה עם עוד מספר רב של דיירים, כולם דתיים, ורעש התפילות וההתארגנות מפריע לה.
"במקרים כאלה יש רצף של דברים שאפשר לעשות", אומרת שלו, "אפשר לעשות הליך גישור בזום. לדבר עם צד אחד, לדבר עם צד שני ולדבר אחר כך עם שניהם ביחד. הדבר הראשון שאנחנו נותנים זה את העזרה הראשונה: ליווי, ייעוץ או אימון ליישוב סכסוכים קשים או ניהול שיחות קשות. המגשר עוזר לפונה לנהל את השיחה, להתנסח בצורה נכונה, שתעזור לו להגיע להסכמות. נקודות לקראת שיחות מול השכן או משכיר הדירה. אלו פניות שקורות יותר ויותר."
תופעה שכיחה היא מריבות בתוך המשפחה, בין בני זוג, בין הורים לילדים. שלו, מסבירה שאחת המטרות של המגשרים היא להפוך את הריב להזדמנות למינוף הקשר. "עכשיו כשסגורים בבתים אז יש הרבה ריבים ומתיחויות. אבל זו גם הזדמנות אדירה. התקשרה אלינו אמא שהיה לה ריב קשה מאוד עם בתה בת ה-15. הם לא מדברות הרבה זמן ועכשיו הן תקועות יחדיו באותו בית כבר חודש. אפשר לקחת את הסיטואציה ולמנף אותה להצלחת הקשר".
נעה שלו: "גירושין זה דיני נפשות, אלו סיפורים קשים. אנשים שבדיוק התחילו תהליך גירושין וכרגע הם תקועים יחדיו בלי צפי לסיום הביחד הזה. בתי משפט לענייני משפחה לא עובדים. והמגשרים יכולים מאוד לעזור כאן"


גירושין בימי קורונה זו מכה קשה במיוחד. משום שהרבה מהזוגות שנמצאים כבר בעיצומו של תהליך הגירושין, נאלצים להשהות תהליכים ולהישאר ביחד.
"גירושין זה דרמטי מאוד", אומרת שלו, "כי זה דיני נפשות, אלו סיפורים קשים. אנשים שבדיוק התחילו תהליך גירושין וכרגע הם תקועים יחדיו בלי צפי לסיום הביחד הזה. בתי משפט לענייני משפחה לא עובדים. והמגשרים יכולים מאוד לעזור כאן. איך עוברים את זה בצורה שפויה? אולי לכתוב הסכם ביניים לשלושה חודשים, יש דרכים רבות להתמודד עם המשבר הזה. למגשרים יש תפקיד מאוד חשוב בימים האלה הם מכונות ההנשמה של מערכות יחסים בין בני אדם בתקופה הזו".
לפניות לקו החם: https://www.gishurkehila-online.com
*הקו החם הוא בשיתוף 44 מרכזי הגישור והדיאלוג בקהילה והתאחדות מרכזי הגישור