מדיניות ההגירה של ישראל בעידן הקורונה הפוכה מהמגמה הבינלאומית – רוב המדינות סוגרות את שעריהן בפני נתינים זרים, מחשש להתפשטות הנגיף, ואילו שערי ישראל עדיין פתוחים בפני כל יהודי שמבקש לעלות ארצה או אזרחים שמבקשים לחזור.
גורמי עלייה מוסמכים מדווחים שבשבועות האחרונים לא פחות מ־60 אלף ישראלים המתגוררים בחו"ל הביעו התעניינות באפשרות שובם ארצה בהקדם. "מורגשת התעררות בשטח בכל הנוגע להתעניינות בשיבה של ישראלים החיים בחו"ל", אומרים במשרד הקליטה.

התעניינות שיא בעלייה לישראל נרשמת גם בקהילות יהודיות מסוימות, במיוחד כאלו שבהן מספר הנספים היהודים מקורונה גבוה. בבריטניה, למשל, התעניינו בעלייה בחודש החולף כ־500 אנשים. מספר העולים השנתי הממוצע משם הוא כ־700 בלבד. נראה שרבים מיהודי בריטניה מעריכים שישראל נערכה טוב יותר מבריטניה למלחמה בקורונה. יש להם דעה חיובית על מערכת הבריאות פה, הסופגת ביקורת דווקא בישראל עצמה. מגפת הקורונה צפויה להימשך עוד זמן רב, ולכן הם שוקלים ברצינות גבוהה מבעבר לעלות ארצה.
ככל הידוע, בצרפת ממתינות לעלות ארצה כאלף משפחות. זאת במדינות ברית המועצות לשעבר נפתחו תיקי עלייה ל־40 אלף יהודים וזאת עוד לפני פרוץ המגפה, וההנחה היא שהקורונה עשויה להחיש את עלייתם.
בשנת 2019 כולה עלו לישראל כ־35 אלף איש, מספר שיא בעשור האחרון. לפי גורמי העלייה נוכל להגיע לעלייה של 40 אלף איש ב־2020, לא כולל ישראלים שבים. "אם הנתונים האלה אכן נכונים, ייתכן שיגיעו לישראל כמאה אלף ישראלים ויהודים מהעולם בשנה הקרובה", הם מעריכים.
האם המוסדות העוסקים בכך מוכנים לקלוט מאה אלף עולים השנה? לא בטוח. משרד העלייה והקליטה ספג בשנים האחרונות קיצוצי תקציב רבים; הסוכנות היהודית בקיצוצים גדולים מאוד בעקבות ירידה בתרומות בעקבות המגפה; וגם ההסתדרות הציונית העולמית מתמודדת עם קשיי תקציב.
יו"ר הסוכנות היהודית יצחק הרצוג אמר לנו אתמול כי הוא צופה "גל עלייה גדול לישראל כשיסתיים משבר הקורונה, כפי שקרה בעבר לאחר משברים רבים בהיסטוריה בקהילות היהודיות ברחבי העולם מאז הקמת המדינה". הרצוג קורא אפוא לממשלת ישראל ולגורמים האחרים להיערך בהקדם לקראת גל כזה, ולהכין תוכנית מסודרת לקליטה מסיבית של עולים חדשים. "משבר הקורונה משתק את הממסד היהודי הקהילתי, והסוכנות עושה כמיטב יכולתה כדי לסייע לקהילות שבמצוקה, באמצעות השליחים בשטח וגם באמצעות קרן הלוואות מיוחדת שהקמנו בימים אלה עם קרן היסוד ו־JFNA כדי לסייע להן כלכלית", אומר הרצוג. "במקביל למשבר העולמי הן מסתכלות על תפקודה של ישראל במאבק בווירוס ורואות מדינה חזקה, שמתפקדת טוב יחסית, ואני מקבל על כך תגובות רבות מרחבי תבל".
זאב גרשינסקי, סמנכ"ל ארגון העלייה והקליטה "נפש בנפש", אומר לנו: "אכן, מאז פרץ משבר הקורונה בקהילות היהודיות ניכרת תכונה, ונושא העלייה 'עולה על השולחן' בקרב רבים. בחודש אפריל לבדו הוגשו כ־300 טופסי עלייה למשרדי 'נפש בנפש' ומעל 400 איש החלו בתהליך של עלייה. אנחנו נערכים לכל התרחישים ומסוגלים ללוות את כל מי שירצה: עשרות, מאות ואלפים".