ברשות המים נערכים להקמת סכר חדש במורד הכנרת, לכיוון נהר הירדן הדרומי, לצד סכר דגניה הישן. זאת בהיערכות לעונת החורף הבאה, שבה צפוי האגם להגיע למפלסו המרבי, וכדי למנוע את הצפתה. בסוף השבוע, ממש בתום עונת הגשמים הנוכחית, היו חסרים סנטימטרים ספורים עד לקו האדום העליון.
כבר היום סכר דגניה אינו הסכר היחיד בכנרת: סמוך לו סכר אלומות, סכר זמני העשוי מעפר וסלעים, שהוקם בשנות השישים כדי לאפשר שאיבת מים לחקלאות באזור ולהבטיח מפלס מים גבוה באתר הירדנית הסמוך, שמאות אלפי צליינים נוצרים פוקדים אותו בכל שנה ושנה.
"במשך שנים אנחנו יודעים כי לשם פתיחת סכר דגניה חייבים לפרק את סכר אלומות במורד הנהר, ולבנות אותו מחדש", אומר גיורא שחם, מנהל רשות המים.

העבודות להקמת הסכר החדש, שיהיה מרוחק מעט ממקומו של סכר אלומות, אמורות להתחיל בחודשים הקרובים כדי לאפשר שליטה מיטבית ומהירה במפלס הכנרת כבר בחורף הבא, במקרה שאכן תהיה סכנת הצפה. "זה יהיה מבנה בטון מסודר בעל מחסומים יציבים, ובהתרעה קצרה נוכל להרים את הסוגרים ולתת למים לזרום, לא כמו היום", מסביר שחם.
מאז תחילת חורף תש"ף עלתה הכנרת בכשלושה מטרים. ביממות האחרונות עולה מפלס הימה בחצי סנטימטר ביממה, בממוצע. להערכת אנשי רשות המים בתוך כשבוע יחדל המפלס לעלות, ומאמצע חודש מאי הוא יתחיל לרדת. זאת בשל אידוי המים הגובר בחום הקיץ, ולאחר מכן גם בהתאם להגברת שאיבת מי הכנרת עד כדי 180 מיליון קוב בשנה הקרובה.
בשנים האחרונות, בשל מצבה העגום של הכנרת והאיום על איכות המים, השאיבה מהימה הצטמצמה ל־30 מיליון קוב מים בשנה בלבד, שהוזרמו בעיקר לצורך שמירה על תקינות מערכת המוביל הארצי.

"כל קוב שאנחנו שואבים מכאן למערכת הארצית יכול לאפשר לנו להוריד את כמויות השאיבה מאקוויפר החוף ולשקם קידוחים שנאלצנו לקדוח בתקופות הבצורת. מנגד, לטובת איכות מי האגם חשוב שיישמר מפלס גבוה".
מדי שנה מאפשרת רשות המים להזרים כמה אלפי קוב של מים לשיקום נהר הירדן הדרומי, באופן מפוקח ובהתאם למלאי המים בכנרת. אך הסכר במלואו נפתח בפעם האחרונה רק בשלהי חורף 1992.
מומחי המים והאקלים מסכימים שבשנה הבאה לא יהיה מנוס מפתיחת הסכר. לדברי יואב דקל, מנהל מחוז צפון בחברת "מקורות" שתבנה את הסכר החדש, "לנוכח שפע המים בבניאס ובחצבאני ובשל הכנרת המלאה, אנחנו מעריכים כי למרות ירידת מפלס המים בקיץ, בחורף הבא, גם אם יהיו רק 90 אחוזים מממוצע המשקעים, עדיין נצטרך לשחרר כמויות מים מהכנרת כדי למנוע את הצפתה".
מפלס הכנרת עומד הבוקר (ב') על 208.925- מ׳ וביממה האחרונה עלתה בחצי סנטימטר. בסופ"ש לראשונה מאז הקיץ שעבר דיווחו ברשות המים כי מפלס הכנרת ירד בסנטימטר אחד וזאת בשל עלייה בכמות המים הנשאבים למערכת הארצית. דובר רשות המים אלי שור הסביר כי על אף הירידה הזמנית במפלס המים, לא מדובר בהיפוך מגמה. "בסופי שבוע שואבים יותר מים בשגרה, אך היות והזרימות שנכנסות לכנרת ירדו במהלך השבוע, סופ״ש זה היה שונה". שור מציין כי "תרמו לכך כמובן גם הרוחות והטמפרטורות הגבוהות שתרמו להתאיידות גבוהה. עליה או ירידה של המפלס זה פונקציה של כניסות מים לכנרת אל מול היציאות ממנה".