"יום העצמאות! למי שחוגג, חג שמח", זו ההודעה שקיבלו הסטודנטים של האוניברסיטה העברית באפליקציית המידע ביום חגה של מדינת ישראל. הניסוח שמשתמע ממנו כאילו האוניברסיטה איננה רוצה לפגוע ברגשות הסטודנטים שאינם חוגגים את יום העצמאות, גרם לביקורת רבה.
תנועת הסטודנטים של "אם תרצו" טענו כי האוניברסיטה מתביישת בציונות. "בושה לראות איך מוסד אקדמי מפואר שהיה בעבר מגדלור מוסרי וערכי מאבד עם השנים כל קשר למציאות. במקום שהאוניברסיטה העברית תתגאה בציונות אשר יצרה מדינה לתפארת זכויות האדם והאזרח, מדינה המתפקדת כמשכן של אור בהשוואה למדינות העולם, היא מתביישת בה”.
גורם באוניברסיטה העברית ששוחח עמנו שלל כל התייחסות ופירוש פוליטי להודעה. "יום העצמאות נחגג באוניברסיטה העברית וכל מי שנכנס לרשתות החברתיות של האוניברסיטה יכול לראות את החגיגות והקו הייחודי שלנו ביום העצמאות. הניסוח באפליקציה ניסה להיות אקטואלי לרגל מצב הקורונה. ברגע שהבנו שיש אי הבנה בעניין הזה הניסוח ירד. אך להסיק מזה שלאוניברסיטה יש מדיניות חדשה או הצהרות בעניין המחויבות והרצון שלנו לחגוג את יום העצמאות – אין לכך שום קשר למציאות".
באוניברסיטה העברית מאחלים יום עצמאות שמח ״למי שחוגג״. כפסע מלאחל לסטודנטים יום נכבה משמעותי. pic.twitter.com/PYa6f93HdE
— עמית סגל Amit Segal (@amit_segal) April 29, 2020
בתא הסטודנטים "לביא" באוניברסיטה העברית טענו כי הניסוח של ההודעה מטעם האוניברסיטה מעיד על התחשבות יתר ברגשות הסטודנטים הערבים. נטע זהבי, יו״ר תא לביא באוניברסיטה העברית, אמרה כי הם רואים "בחומרה את העובדה כי האוניברסיטה שלנו, מוסד ישראלי שממומן על ידי כספי המדינה, שמה בראש סדר העדיפויות שלה את הרגשות של מצייני יום הנכבה המעוותים את ההיסטוריה של המדינה, שלומדים בין כותליה ורק לאחר מכן את הקיום העצמאי שלנו כמדינה חזקה ומשגשגת. מדובר חלק מדפוס חוזר של האוניברסיטה להביע עמדות פרוגרסיביות מסוכנות ולייצר הנדסת תודעה מזיקה למדינה היפה שלנו. אין מקום ביום העצמאות לדעות פוליטיקלי קורקט על חשבון מלחמות ישראל".
גם המודעה לקראת יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה מטעם האוניברסיטה גררה ביקורת מטעם תא לביא וסטודנטים בהווה ובעבר. בהזמנה לעצרת הזיכרון בעברית נכתב כי האוניברסיטה מזמינה את הסטודנטים ל"עצרת זיכרון לתלמידי האוניברסיטה העברית ועובדיה שנפלו במערכות ישראל". בתא לביא זעמו על ההשמטה של אזכור בהזמנה ל-נפגעי פעולות האיבה.
סטודנטים נוספים הזכירו גם האוניברסיטה חוותה על בשרה פיגועים קשים בתוך הקמפוסים כשהקשה שבהם הוא אותו פיגוע באינתיפאדה השנייה בקפיטריית "פרנק סינטרה" בו נרצחו 9 אנשים ביניהם עובדי המקום וסטודנטים. "נראה שזה חלק מדפוס חוזר של האוניברסיטה להביע עמדות פרוגרסיביות מסוכנות", נטען בתא לביא, "ביום הזיכרון והעצמאות המייצגים את עצם קיומנו, אין מקום לדעות פוליטיות ולפוליטקלי-קורקט על חשבון הנופלים ועל חשבון מלחמות ישראל".
האוניברסיטה הגיבה לסטודנטים בעמוד שלה לתגובות המבקרות. "ההיסטוריה של האוניברסיטה העברית קשורה לאירועי דמים של מדינת ישראל ואף לפני זה, הן במלחמות ישראל והן בפעולות איבה", נכתב מטעם האוניברסיטה בעמוד, "צר לנו שיש גורמים המחפשים ליצור רעש בזמן יום הזיכרון. האוניברסיטה העברית וכל הנהלתה יציינו מחר בטקס זיכרון את כל חללי צה"ל ומערכות ישראל ואת כל נפגעי פעולת האיבה אשר נפלו במערכות השונות.467 יוזכרו מחר, איש איש בשמו. האוניברסיטה, כמי שחוותה אירוע טראומתי של פיגוע טרור ביולי 2002, לא צריכה שיזכירו לה את נפגעי פעולת האיבה. הנרצחים, הפצועים ומשפחותיהם נמצאים איתנו בלב- יום יום".