למעלה ממחצית מעמותות הרווחה והסיוע לנזקקים ולחולים בישראל עומדות בסכנת סגירה ובקריסה כלכלית בשל הקורונה, כך על פי "מנהיגות אזרחית" – ארגון הגג של המגזר השלישי בישראל. לאחר שנתיים מאתגרות כלכלית עם הפחתה בהכנסות ושנת 2020 שהתחילה ללא תקציב ממשלתי מסודר, חוששים מנהלי ומתנדבי עמותות הסיוע הישראליות כי לא יצליחו לשרוד עוד במציאות הכלכלית המאתגרת.
כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך באתר מקור ראשון:
– הישועה במשבר הקורונה כנראה לא תבוא מהמכון הביולוגי
– יעלון הפך לנמסיס של עצמו
– שגרה עם כוכבית: האם אנחנו בדרך חזרה לסגר?
"אנחנו נמצאים באשליה", מזהירה ליאור פינקל-פרל, מנכ"לית "מנהיגות אזרחית" המאגדת קרוב לאלף ארגוני תמיכה וסיוע אזרחיים. "מאחר והעמותות היו הראשונות להתגייס למאבק בקורונה והשלכות הסגר והבידוד, הצוותים הניהוליים היו גם הראשונים להוציא עצמם לחל"ת יזום. זאת כדי שלא יהיה אף אדם שזקוק לעזרה של העמותה – קשיש, נער בסיכון או אישה נפגעת – שלא יקבל סיוע. העמותות בשלב זה לא רוצות לשבות מפעילות והן ימשיכו ויפעלו גם בהתנדבות. נראה שהכול ממשיך כרגיל אבל הפגיעה היא אנושה ולאורך זמן הן פשוט לא יחזיקו מעמד".

בישיבה המתוקשבת של הוועדה המיוחדת לרווחה ועבודה שנערכה בתחילת השבוע, שיתפו כמה ראשי עמותות גדולות מהמגזר השלישי במשבר אליו נקלעו. ח״כ עאידה תומא-סלימאן, יו״ר הוועדה, פנתה לשר האוצר בדרישה לפעול באופן מיידי למנוע את קריסת עמותות המגזר השלישי ולשינוי הקריטריונים לסיוע. "קריסתו של המגזר בעקבות המשבר תביא לפיטורי עשרות אלפי העובדים בו, להעמקת המצוקות של הנעזרים בשירותיו, ובנייתו מחדש תעלה מליארדים רבים", כתבה תומא-סלימאן לשר האוצר. בין הפתרונות שהועלו היו שינוי הקריטריון לסיוע וביטול הדרישה להכנסות עצמיות של עמותות. כמו הוצע לפטור את הארגונים ממס שכר לתקופה של לפחות שלושה חודשים ולהעלות את זיכוי המס לתורמים, על מנת לעודד אזרחים רבים יותר להמשיך את זרם התרומות. היום (ד') קיימה תומא-סלימאן ישיבה בנושא עם פקידי משרד האוצר.
בישראל פועלות קרוב ל-13,000 עמותות כש-4,000 מתוכן מספקות שירותים למדינה וגם נתמכות על ידה. פגיעה משמעותית בעבודתן תביא לעצירת שירותים חיוניים שהן מספקות במקום המדינה לאזרחים נצרכים. בתקופה הזאת נדרשות העמותות לא אחת לפעילות אינטנסיבית הרבה יותר. "הפעילות מתגברת ככל שעוברים הימים. אנו מזהים כבר את ההשפעות של החודשיים האחרונים", מסבירה לנו ענבל דור קרבל מנכ"לית עמותת עלם. לדבריה, המצוקות שהיא ואנשי עלם נחשפים אליהן עלו בצורה דרסטית. "בחודש אפריל קיבלנו פי 3 פניות ברשת מבני נוער. צריך לזכור שגם בשגרה בני הנוער הללו חווים קשיים רבים, אז ודאי שבתקופה זו על אחת כמה וכמה. אנחנו מחכים, כמו כל עמותות המגזר השלישי, לקרן סיוע באופן דחוף. הפניות מגיעות ביתר שאת – אלימות, בדידות, חרדות, דיכאונות, שימושים בחומרים ממכרים ואף בריחות מהבית – הכול כדי לפרוק את המתח".
בעלם, כמו בעמותות נוספות, מתמודדים עם ירידה דרמטית בהכנסות בתקופת הקורונה. "כדי לא לפספס אף נער ונערה ולהשאיר את כל הפרויקטים פתוחים הכנסנו את היד עמוק מאוד לכיס. זה הכניס אותנו למצב גירעוני שאנו מתקשים לראות איך נצא ממנו בתקופה הקרובה. הוצאנו כמובן חלק מהעובדים לחל"ת אבל אנחנו כבר מתחילים להחזיר אותם בגלל עומס הפניות".
אם זה לא מספיק, מהלכים אחרים שלהם, כמו למשל הגשת הדו"ח השנתי על מצב בני הנוער בישראל לנשיא, בוטל ולא יצא לפועל. "גיוס המשאבים שלנו לוקה בחסר ועסקים שתומכים בנו באופן קבוע סגרו את הברז. אנחנו מצויים באי-ודאות אך חייבים להמשיך ואף להגביר מענה".
"כשנחזור, נצטרך להשקיע כפול גם במשאבים וגם בחזרת העובדים והמטופלים לשגרה" אומר ג'ורג' צימרמן, מנכ"ל עמותת "צ'יימס ישראל", הפועלת לשיפור איכות חייהם של אנשים עם מוגבלות ברחבי הארץ. הוא מספר כי העמותה פנתה לקרנות סיוע אך הבירוקרטיה מסורבלת, ועד כה לא קיבלו כלום. "הדרישות שלהם בשמיים, הטפסים מסובכים, ולכן אני לא בונה על כך". צ'יימס ישראל מעסיקה 600 אנשי צוות – מדריכים, מטפלים פרא-רפואיים, קלינאי תקשורת, אנשי חינוך ועוד – ש-480 מתוכם הוצאו לחל"ת. כך שמלבד הדאגה למשתקמים, צימרמן נאלץ לדאוג גם לעובדיו ומספר פעמים אף לרכוש לחלקם סלי מזון.

חבר הכנסת אופיר סופר (ימינה) מוביל אף הוא מתווה מול האוצר מתוך מטרה להקל על עמותות המגזר השלישי בעת הזאת. "צו השעה מחייב לסייע לעמותות, כדי שהן יוכלו להמשיך ולהיות זרוע של הממשלה במאבק בנגיף הקורונה", אמר סופר. במתווה ההצעה, עליה חתמו עשרות חברי כנסת מכלל סיעות המשכן, כתב כי "צו השעה מחייב להעניק לעמותות 100% זיכוי במס הכנסה על כל תרומה שמקבלת עמותה שרשומה ברשם העמותות ב-2020. בנוסף, יבוטל בשנת 2020 המס המכונה 'מס השכר' בעמותות העומד על גובה 7.5% משכרם של כלל העובדים בעמותה, ומהווה נטל עודף בימים אלו, שבהן הכנסות העמותות נפגעו אנושות, אך ממשיכות לסייע לאזרחי ישראל".
"המדינה חייבת לעודד את התרומות של אזרחי ישראל, דבר שיציל את העמותות מקריסה", ציין גם מנכ"ל OU ישראל הרב אבי ברמן המפעיל את פרויקט 'הזולה של חצרוני' ועוד עשרות מרכזי נוער בפריפריה הגיאוגרפית והחברתית. "אנחנו מעסיקים מאות עובדים ומהווים להם מקור פרנסה גם בעת הזו. לא ייתכן שהמדינה, שהבטיחה לעזור עם קרן הסיוע, לא מוכנה לדחות את תשלומי המיסים ולבטל את מס השכר כדי שנוכל להמשיך להעסיק את העובדים, במקום שהמדינה תישא בתשלום דמי אבטלה".
בתחילת השבוע טענו נציגי האוצר כי אושרה קרן של 200 מיליון שקלים למגזר השלישי, שתחל לקבל בקשות סיוע ב-12 במאי. המענק שהקרן תציע לארגונים עם מחזור של פחות מ-100 אלף שקלים בשנה יהיה 700 שקלים בלבד.