הציבור הישראלי עדיין לא הספיק להתאושש מהקורונה, אבל בקרב חובבי הנופש יש כבר מי שחושבים צעד, ואולי אפילו כמה צעדים קדימה. בקהילת הפייסבוק של "טיסות סודיות" גולשים משווים ביניהם טיסות שהתבטלו, ומראים כיצד הצליחו דווקא להרוויח ממחירי המשבר.
"במשפט אחד – איזיג'ט מאפשרים לטיסה שהם ביטלו תזוזה בשינויים בלתי מוגבלים – לכל היעדים ולכל התאריכים, בלי לשלם הפרש תעריפים", מסביר יניב לניס, מייסד אתר טיסות סודיות (secretflights.co.il), "זה אומר שאתה יכול להזמין טיסה בעשרה אירו ממילאנו לבאזל למשל, ואם הטיסה הזאת מבוטלת על-ידי איזיג'ט – אפשר לקחת אותה ולהמיר לטיסה מתל אביב ללונדון בשיא פסח. כלומר אפשר לקחת טיסה של עשרה אירו ולהפוך אותה לטיסה של 200 אירו, בתנאי שהטיסה אכן מבוטלת על ידי איזי ג׳ט".
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
מצוקת ענף התיירות: דרוש סיוע כדי לצלוח את המשבר
נחיתה בכריכה רכה: הספרים שחובה לקרוא בטיסה
"קמפיין המחדל בנתב"ג הוא פופוליזם שקרי"
הישראלים חובבי הקומבינות, שקפצו על מחירי הרצפה כמו לחמניות חמות, לא התאכזבו – לחלקם הגדול אכן התבטלו הטיסות והם המירו אותן בכרטיסים יקרים ליעדים נחשקים. ואולם, כעבור זמן מה, איזיג'ט קלטה את הטריק והעלתה משמעותית את מחירי הטיסות לחודשים מאי עד אמצע יוני. כרגע ניתן למצוא טיסות זולות רק מחודש יולי ואילך. "עדיין אפשר לקנות כרטיס יחסית זול בכמה עשרות אירו ולקוות שהטיסה תבוטל ולהמיר אותו בכרטיס יקר יותר, פשוט אי אפשר כבר למצוא כרטיסים בעשרה ו-15 אירו כמו שהיה קודם", מבהיר לניס.

גם בחברת הלואוקוסט WIZZ יש מדיניות מתירנית, "אבל הרבה פחות מאיזיג'ט", מציין לניס, "אם טיסה מבוטלת ביוזמת וויז את יכולה להזיז אותה קדימה עד 60 יום, או אחורה 14 יום בלי לשלם הפרש תעריפים. יש גמישות יחסית קטנה מבחינת היעד – זה חייב להיות ממש באותו אזור. אז אם הטיסה לבוקרשט מתבטלת אפשר לשנות אותה לטיסה לסופיה למשל. אם טיסה מלרנקה ללונדון, שזה נתיב יחסית זול מתבטלת, אפשר לשנות אותה לתל אביב-לונדון".
כל זה, חשוב להדגיש, רק בהינתן מצב שהטיסות מבוטלת על ידי החברה. הדבר אינו נכון במצב של ביטול מטעם הנוסע.
אפשרות נוספת שוויז מציעה היא לקבל בחזרה קרדיט של 120% משווי טיסות שנרכשו ובוטלו. "זה אומר שאפשר להשקיע 100 אירו, ואם הטיסה מתבטלת מקבלים בחזרה 120", מסביר לניס. "ואז אפשר לקנות עוד טיסה ואם גם היא מתבטלת אז לקבל עוד 20% וכן הלאה. הרבה אנשים עושים את זה ומשחקים עם הטיסות".
חברות התעופה הרגילות, לעומת זאת, מציעות כרגע מסלולים הרבה פחות אטרקטיביים. "רוב חברות התעופה לא מאפשרות מדיניות גמישה כמו חברות הלואוקוסט", מציין לניס, "האחרונות באמת התעלו על עצמן. הן הבינו את הבעיה וחיפשו פתרונות להזרים אליהם כספים. אני לא הייתי רוכש כרגע טיסות דרכן עד ספטמבר, אלא אם כן יש מדיניות ביטול מתירנית, אבל עוד לא ראיתי חברה רגילה שעושה את זה. אני מאמין שבשבועות הקרובים אנחנו נתחיל לשמוע על פתיחת אפשרויות כאלה, אבל נכון להיום אין דבר כזה. מה שכן, החל מספטמבר ניתן לרכוש ביטוח ביטול מכל סיבה ולקבל את רוב הכסף בחזרה מחברת הביטוח".

כרגע, לדבריו, רק חברת "טריפ גרנטי" מוכנה לבטח נסיעות כאלה החל מחודש ספטמבר. "והם גם לא מוכנים לבטח טיסות לאיטליה, לאסיה או לאוסטרליה. מה שעוד צריך לקחת בחשבון הוא שהביטוח לא מכסה פשיטת רגל של חברת התעופה, והוא גם לא מכסה אם חברת התעופה ביטלה את הטיסה. כלומר הוא מכסה רק ביטול ביוזמת הלקוח".
אנשים רבים מתלבטים אם להזמין טיסות לקיץ הקרוב. מה אתה ממליץ להם?
"להמשיך להתלבט, עד שהחברה תבוא ותציע להם מדיניות יותר גמישה. כרגע אף אחד לא יודע מה יהיה בקיץ. משרד הבריאות עדיין לא פרסם את אסטרטגיית היציאה שלו, ואנחנו גם לא יודעים מתי חובת הבידוד תוסר, באיזה תנאים ובאלו מדינות".
ומה לגבי אלה שהזמינו חופשות לקיץ ועדיין מתלבטים מה לעשות עם הכרטיסים?
"רוב האנשים רוכשים חופשות במחיר הזול ביותר, שלא כוללות מדיניות ביטול מתירניות. בהנחה שזה המצב, אם מבטלים את החופשה רוב הכסף הולך לפח. במקרה כזה אין שום טעם לבטל עכשיו. הייתי מחכה לרגע האחרון לראות מה קורה. יכול להיות שהחברות עצמן יבטלו, או שהמלונות, ואז הלקוח יוכל לקבל בחזרה את הכסף שלו".
זואי לסרי היא חובבת טיסות מושבעת שנמצאת מעט מאוד בארץ. בלוג הטיסות הפופולרי שלה, tooty.co.il, מספק דיווחים בזמן אמת על טיסות במחירי מציאה. אמנם גם היא קרקעה את עצמה בתקופת הקורונה, אבל היא לא נחה על השמרים וממשיכה להזמין טיסות זולות להמשך. "התבטלה לי טיסה למרץ, הזמנתי לאפריל. ביטלו לי באפריל – הזמנתי למאי. ניצלתי את המדינות של וויז שמעניקה זיכוי של 120% לכל טיסה שהם מבטלים. עכשיו יש לי טיסה ליולי לבודפשט דרך וויז, כי ההערכה שלי היא שהיא תהיה בין החברות הראשונות שיתאוששו מהמשבר. הם מאוד דינמיים ויצירתיים.
אנשים שואלים את עצמם אם כן להזמין או לא להזמין טיסות בתקופה הקרובה. מה ההמלצה שלך?
"לגמרי להזמין. כי היום אין כמעט טיסת לואוקוסט שבה לא מובטח לך זיכוי או משהו דומה. כמובן ששום דבר הוא לא חסר סיכון לגמרי, כי אם חברת התעופה פושטת רגל ולא החזירו לך את הכסף אז הלך עליו. נסכם ככה – ההמלצה שלי היא שתזמינו בסכום שבסדר מבחינתכם להפסיד אותו".
לסרי מציינת שכרגע יש מחירי טיסות אטרקטיביים בשלוש חברות הלואוקוסט – וויז, ריינר ואיזיג'ט לתקופה של השנה הקרובה, ושווה לעקוב אחריהם. כמו כן, יש גם הזדמנויות בטיסות בינלאומיות ליעדים כמו תאילנד, ניו-זילנד ואוסטרליה.
ועדיין, רבים שואלים את עצמם מה עומד לקרות בחודשים יולי-אוגוסט מבחינת הטיסות. האם נמלי התעופה יחזרו לפעילות מלאה, חלקית או שמא מרבית הטיסות עדיין יבוטלו?

ד"ר ערן כתר, חוקר תיירות מהמחלקה לניהול תיירות ומלונאות במכללה האקדמית כנרת, סבור שכבר בחודשים הקרובים נתחיל לראות שינוי. "אנחנו נתחיל לראות פתיחה של תיירות בינלאומית בילטרלית, בעיקר במדינות שיש לנו איתן הסכם כמו יוון וקפריסין", הוא משער. "בסתיו הקרוב נתחיל לטוס לעוד יעדים ולקראת הרבעון האחרון של שנת 2020 ותחילת הרבעון הראשון של שנת 2021, אנחנו ממש נראה את תעשיית התיירות חוזרת להיראות כמו מה שהכרנו.
לגבי הישראלים שמתלהבים מכרטיסי הלואוקוסט ומדיניות הביטולים הגמישה מציין ד"ר כתר כי "איזיג'ט לא טיפשים. כל חברות התעופה נמצאות במשבר תזרימי חריף. המבנה הכלכלי של חברות הלואוקוסט מבוסס על רווחים מאוד נמוכים ותזרים מאוד חיובי. כלומר מעודדים אנשים לקנות כרטיס חצי שנה ואפילו יותר מראש, וכך הכסף נמצא אצלן בעצם חצי שנה מראש. איזיג'ט מאפשרת את הטריקים האלה כי היא מעדיפה 20 יורו היום מאשר 60 יורו בעוד חצי שנה".
עד מתי יימשך תור הזהב של הטריקים? "ארגון התיירות של האו"ם הוציא לפני כמה ימים איזושהי הערכת מצב", מעדכן ד"ר כתר, "הוא מדבר על כך שברבעון השלישי, כלומר החל מחודש יולי, אנחנו נראה יעדים ספציפיים פעילים באירופה כמו אוסטריה, יוון ומקומות שפחות נפגעו מהקורונה. החל מחודש אוקטובר אנחנו נראה את התעופה נפתחת לכל מקום באירופה. אך כמובן אלו הערכות שנכונות לעכשיו והן יכולות להשתנות. מה שקורה כרגע הוא שחברות התעופה אמרו שהן פותחות טיסות החל מהראשון במאי, אחר כך החל מה-15 במאי, ובכל פעם דחו את זה בשבועיים, כשהמטרה שלהן היא לתת ביטחון צרכני ואולי גם להרוויח דמי ביטול. מצד שני, בתחילת המשבר איזיג'ט העדיפה להטיס מטוס ריק לברלין מאשר לבטל את הטיסה, כי ככה לא צריכים להחזיר כסף לאף אחד. אז יכול להיות שאנחנו נראה גם חברות תעופה שעושות את זה".
בגזרת תיירות הפנים לעומת זאת, המצב נראה הרבה יותר מעודד. "התיירות בישראל כבר התחילה לפעול", מוסר ד"ר כתר, "הפתיחה של הצימרים התרחשה בתחילת השבוע שעבר, וגם שמורות הטבע נפתחו. אנחנו רואים שלאט-לאט התפוסה בלינה הכפרית, בעיקר בגליל והגולן הולכת ומתמלאת, וגם אטרקציות כמו טיולי ריינג'רים ואופניים חוזרות לפעילות. למרות שעמדות הבופה עדיין סגורות וכך גם הבריכות, הישראלים שמחים מאוד לחזור לחופשה. חודש מאי אמנם עדיין בתפוסות חלשות, אבל אנחנו רואים תפוסות יפות לקראת אזור שבועות ויש אפילו מקומות שהם סולד-אאוט. ביולי-אוגוסט המחירים ממש קופצים ונראים כמו בשנת שיא רגילה".

צימרים ואטרקציות במושב בית הלל. צילום: ג׳סט קליקס
האם צפויה בחודשים האלו עליית מחירים גדולה יותר בגלל היציאה מהקורונה, ואולי ניצול של הביקוש בגלל שהטיסות לחו"ל עדיין לא חזרו לפעילות מלאה?
"קודם כל אנחנו רואים שהישראלים רוצים לצאת לחופש. מבחינת סדר העדיפויות, למרות הפגיעה הכלכלית יש משפחות שמעדיפות לקצץ בדברים מסוימים ועדיין לאפשר לעצמן את ההתאווררות הזאת. זה ממש תור הזהב של תיירות הפנים, שנמצאת בפוזיציה של שחיקה מתמדת מאז שהתחיל עידן השמיים הפתוחים וטיסות הלואו קוסט. מהבחינה הזאת, יש כאן הזדמנות ושעת כושר לתיירנים – אם הם ידעו לשמור על מחירים הוגנים ולתת שירות מצוין, אז התיירים ייראו כי טוב וימשיכו לנפוש בארץ גם אחרי שהגבולות ייפתחו. אבל אם הם יינצלו את ההזדמנות בשביל להפקיע מחירים, אז כרגע הם אולי ייהנו מכך שהם ברירת המחדל, אבל ברגע שתהיה אופציה אחרת התיירים יברחו ולא יחזרו ויוציאו את דיבתם של התיירנים רעה".
נכון לעכשיו, לפי ניתוחיו של ד"ר כתר, מחירי הנופש בתיירות הפנים בחודש יוני מעט נמוכים מהרגיל לעונה זו, בחודש יולי הם דומים או מעט נמוכים יותר, ובחודש אוגוסט הם דומים למחירים של שיאי עונה או גבוהים בכמה אחוזים בודדים. "זוהי עליית מחירים הגיונית בהתחשב בכך שהתמחור לוקח בחשבון את העלייה בהיקף הביקושים. הקורונה נחתה עלינו באבחת חרב ויצרה פה מכה קשה ואנושה, אבל אנחנו נראה שגם קצב ההתאוששות יהיה דומה. אנחנו כרגע רואים התאוששות מאוד יפה של התיירות הכפרית וגם ביישובים עירוניים כמו אילת. ההשערה היא שבקיץ תהיה התאוששות גם במקומות כמו ירושלים ותל אביב, כך שבהחלט יש סיבה להיות אופטימיים".