מכון ירושלים למחקרי מדיניות משיק היום (ה'), ערב יום ירושלים, את השנתון הסטטיסטי לשנת 2020. מרבית נתוני השנתון מעודכנים לסוף שנת 2018, נקודת הסיום של עשר שנות כהונתו של ניר ברקת כראש העיר, ונקודת הפתיחה של ראש העיר הנוכחי, משה ליאון.
כתבות נוספות באתר:
– בג"ץ הכריע: ריקוד הדגלים יתקיים בהשתתפות כ-700 איש
– הרמטכ"ל יצטרך לשכנע מדינה במשבר בחשיבות התר"ש
– אוחנה רצה שינוי, ניסנקורן משאיר דברים על כנם
אוכלוסייה
על פי הנתונים ירושלים היא העיר הגדולה ביותר בישראל, ומונה 919,400 תושבים. היא גם העיר עם האוכלוסייה החרדית והערבית הגדולות ביותר בישראל. שני שליש מתושביה יהודים, ושליש ערבים. כל אלה הופכים אותה גם לעיר המגוונת והמורכבת ביותר בישראל.
בעשור האחרון הילודה היהודית עלתה בהדרגה ל-4.4 ילדים בכל משפחה, לעומת ירידה בילודה הערבית בעיר ל-3.2 ילדים.
למרות הסטריאוטיפ, האוכלוסייה בעיר צעירה ברובה. הגיל החציוני בעיר עמד בשנת 2018 על 24 שנים, כאשר מחצית מהתושבים נמצאים מתחת לגיל זה והמחצית השנייה מעל לגיל זה.
תיירות
לראשונה, ירושלים עקפה את אילת במספר חדרי מלון והיא המובילה מבחינה זו בכל הארץ. יותר מ-15 שנה שמספר החדרים באילת היה גבוה מזה שבירושלים. אולם בשנים האחרונות, בשל בניית כמה מלונות חדשים, גדל מספר החדרים בעיר, ובשנת 2019 לראשונה, מספר החדרים בירושלים (11,100) היה גבוה במעט מזה שבאילת, שעמד על 11,000.
כמו כן, נמשכת מגמת העלייה במספר התיירים במלונות בירושלים: 1.26 מיליון תיירים לנו בירושלים וצרכו 4.17 מיליון לינות.
מספר האורחים מחו"ל במלונות בירושלים עמד בשנת 2019 על 1,261,400 (28% מכלל האורחים בישראל), בהשוואה ל-24% בתל אביב, 12% בטבריה, 6%בשפת ים המלח, 5%באילת ו-3% בחיפה.
חלקן של לינות התיירים מחו"ל מכלל הלינות בירושלים גבוה מאוד – 80% והוא גבוה במעט מזה של תל אביב 77% וגבוה בהשוואה לאילת, שבה רק 11% מהלינות היו של תיירים מחו"ל.
לעומת התיירים מחו"ל, התיירים הישראלים מגיעים פחות. מספר לינות הישראלים בירושלים היווה 7% מכלל לינות הישראלים בישראל. זאת בהשוואה ל-45% באילת ו6% בתל אביב.
הגירה מחוץ לעיר
תושבים רבים של העיר ממשיכים לצאת ממנה, אך במקביל, רבים מתושבי מדינת ישראל מהגרים אליה. אך בירושלים יכולים להיות מרוצים, היות ומאזן ההגירה השלילית עמד בשנת 2018 על 6,000 כאשר 18,800 תושבים עזבו לעומת 12,800 שהיגרו לירושלים. זהו הפרש ההגירה השלילית הנמוך ביותר מזה עשור. למרות העוזבים הרבים, מתוך היוצאים מהעיר 64% עברו לישובים במטרופולין ירושלים והם שומרים על ירושלים כמרכז חייהם.
מטרופולין ירושלים שכוללת יישובים כמו בית שמש, בית"ר עילית, מעלה אדומים, מבשרת ציון, גבעת זאב ועוד, היא המטרופולין השנייה בגודלה בישראל, לאחר מטרופולין תל אביב, וגרו בה, כאמור, 1,314,100 תושבים.
על פי השנתון הסטטיסטי, קיים הבדל ניכר בעוצמת הזיקות לירושלים בין העוזבים למטרופולין ירושלים לבין העוזבים אל מחוץ למטרופולין. בעוד שהראשונים ממשיכים בדרך כלל לקיים זיקות חזקות עם העיר, האחרונים במידה רבה מתנתקים ממנה.
בעיריית ירושלים שמחים על שיפור מגמת ההגירה השלילית: "המהפך בהגירה השלילית זוהי בשורה משמחת ומעודדת" אמר ראש העיר משה ליאון, "העיר ירושלים ממשיכה לצמוח ולטפס גם בנתונים המספריים. אנו ממשיכים לראות בלימה בהגירה השלילית וכניסה של יותר ויותר משפחות צעירות ואנשי הייטק לעיר. זה עניין של זמן עד שירושלים תהפוך לעיר האטרקטיבית ביותר בישראל".