בעקבות הקורונה והמשבר הכלכלי בלבנון: פי שניים ניסיונות להברחת סמים דרך הגבול. בצה"ל אומרים כי אחת ליומיים נתפסת חולייה שמנסה להבריח את הגבול. בסה"כ מדובר בכמה עשרות ניסיונות הברחה שסוכלו. גורמים מעריכים כי בשל ימי הסגר המתמשכים בישראל גדל כאן הביקוש לחומרים המסוכנים וארגוני הטרור בלבנון מנצלים זאת כדי להבריח סמים ולהרוויח כספים.
כתבות נוספות באתר:
– מצפון נפתחה האינתיפאדה: מחיר הדמים של הבריחה מלבנון
– "הנחשית הערמומית" שתפקח על תכנים בפייסבוק
– הרמטכ"ל יצטרך לשכנע מדינה במשבר בחשיבות התר"ש
על רקע המשבר בלבנון מתגברים גם הניסיונות להסתננות מבעד לגדר הגבול. מאז תחילת השנה הצליחו 8 אזרחים סודנים לחצות את הגבול לישראל, כולם נתפסו. אירוע החדירה האחרון היה ביום ג' האחרון בשעות הערב. שני אזרחים סודנים חתכו את גדר הגבול ונכנסו לישראל. הם נתפסו כעבור זמן קצר והוחזרו ללבנון. בתחילת החודש נעשה ניסיון הסתננות נוסף מצד קבוצה של 5 מהגרי עבודה סודנים שהוחזרו גם הם ללבנון. בחודש ינואר האחרון, אחמד אבשר אבכר כבן 24 מסודן, נלכד על ידי כוח צה"ל סמוך לגבול לבנון לאחר שחדר לישראל. הוא סיפר כי חצה את הגבול בשל מצבו הכלכלי הקשה ותכנן למצוא עבודה כאן. בניגוד למהגרי העבודה שבאו ככל הנראה בעקבותיו, הוא שוחרר לאחר חקירה קצרה ונשאר בישראל.

למרות ההתמודדות המורכבות עם מגפת הקורונה, לה שותפים כל מדינות העולם ובטח שגם בלבנון, בצה"ל מזהים כי בחיזבאללה ממשיכים בחיזוק מערכי המודיעין והמעקב לאורך גדר הגבול עם ישראל ומפעילים מערך של עשרות רכבי מודיעין שנוסעים לאורך הצירים, מתעדים ומצלמים את תנועות צה"ל בקרבת הגבול. אנשי החיזבאללה מסתובבים לרוב כשהם חמושים באקדחים ובקבוצות ולא אחת גם מחזיקים ברובים וזאת בניגוד להחלטת האו"ם 1707. כחלק מהמאמצים פועלים בחיזבאללה במקרים רבים להפרת הריבונות הישראלית בשעה ששולחים רועי צאן פעילי הארגון שנכנסים לשטחי ישראל מעבר לקו הכחול, ללא חציית גדר הגבול. מתחילת השנה ביצעו כוחות חי"ר של צה"ל 70 פעולות הגנה ואבטחה במובלעות- מעבר לגדר הגבול ולקו הכחול וזאת במטרה לקבוע 'עובדות בשטח' ולייצר נוכחות משמעותית.
כחלק מההיערכות להסלמה בגזרה, כוחות הנדסה של צה"ל פרצו מעל 22 ק"מ של צירי תנועה לכוחות רגליים ורכובים מהעורף אל קו הגבול בדרכים נסתרות. מתוך מאמץ להפחית סיכונים לירי טילים מונחים מלבנון לעבר כוחות כפי שהיה באירוע ירי הקורנט לכיוון האמבולנס המשוריין בתחילת ספטמבר אשתקד. באותה עת עשרות חוליות נ"ט של חיזבאללה ארבו לאורך כ100 ק"מ מגבול לבנון וביקשו לפגוע בכלי רכב צבאיים באזורים שיש ללבנון עליונות של שליטה באש ותצפית. הצירים החדשים שנכבשו ועוד עתידים להיכבש לאורך חזיתות שונות בגבול לבנון וסוריה אמורים לאפשר תנועת כוחות ב'חתימה נמוכה' ובאופן שיקשה פגיעה בהם מחוליות ירי מצדו השני של הגבול.

בצה"ל מעריכים כי במיוחד בעת הזאת ולנוכח האירועים העולמיים, לחיזבאללה אין כל עניין במלחמה עם ישראל. אך עם זאת, לנוכח ניסיונות של גורמים בחיזבאללה 'להציק' ולבחון את העירנות הישראלית בגבול, לא מן הנמנע כי ניסיון פרובוקציה מן הצד השני עלול להתפתח לכדי מלחמה וכל הכוחות בצפון נערכים לכך.
בישראל מזהים בשנה האחרונה שיתוף פעולה הדוק בין כוחות חיזבאללה לצבא לבנון תחת חסות יוניפ"ל שלא מתערבים ופועלים דיים כדי לאכוף את החלטת האו"ם 1701. בעוד שבמלחמת לבנון השנייה צבא לבנון לא היה נתון למתקפה ישראלית, הרי שבסיבוב הלחימה הבא, ישראל כבר הבהירה שהיא רואה בחיזבאללה ריבון ובשיתוף הפעולה של צבא לבנון לחיזבאללה כמהלך שמעמיד אותם זה לצד זה מבחינת האיומים הנשקפים לישראל.
בדיון שנערך בתחילת החודש במועצת הביטחון דרש אפוא שגריר ישראל באו"ם, דני דנון כי המועצה חייבת להוביל מהלך שישפר באופן משמעותי את תפקוד יוניפי״ל בעיקר בנושאי הגבלות גישה וחופש תנועה של הכוח בדרום לבנון. ״אם ארגון חיזבאללה ימשיך לשתק את פעילות יוניפי״ל ולתגבר את מערך הטרור במרחב, לא יהיה מנוס מלהסיק מסקנות על נחיצות הכוח במתכונתו הנוכחית״, הצהיר דנון. עם זאת, בצה"ל מבהירים כי הם רואים בארגון יוניפ"ל גורם מרסן, משמעותי ונדרש באזור. בסוף חודש אוגוסט תידרש מועצת הביטחון להחליט בנוגע להמשך המנדט לפעולתו ובישראל מקווים שהשגותיהם תתקבלנה.