ראש הממשלה הפלסטיני מוחמד אשתייה, שמסתמן כגיבור המלחמה בקורונה בתחומי הרש"פ, נחוש ליישם במרץ את מדיניות ההתנתקות שלו מישראל. מאז כניסתו לתפקיד בחורף אשתקד מקדם אשתייה את מדיניות הניתוק הכלכלי מישראל, ובכלל זה ההחלטה שהתקבלה במרץ 2019, החלטה גורלית לחייהם של פלסטינים רבים.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– "כפה עליהם הר כגיגית" כפעולה של קירוב
– "התפקיד שלנו – לשמור שאף משפחה בירושלים לא תיפגע"
– עניין של זמן: הסתדרות המורים מעודדת בינוניות
בתגובה לקיזוז כספים מצד ישראל בשל העברת משכורות למחבלים, הורה אשתייה לפי הנחיית אבו־מאזן, להפסיק הפניות של חולים פלסטינים לטיפול בישראל. הוא אף נימק את ההחלטה בעלויות הטיפול הגבוהות בישראל. כך חולים הזקוקים להשתלות, או ילדים חולי סרטן, מוצאים את עצמם בלא כל טיפול איכותי, חשופים לסבל מתמשך ולעיתים גם לגזר דין מוות.

אשתייה ושרת הבריאות מאי כילה הכריזו שהחלופה לטיפולים בישראל תהיה בתי החולים הפלסטיניים ובתי החולים במזרח ירושלים. כמו כן, חתמו על קבלת שירותי בריאות מירדן וממצרים. טיפולים שעלותם גבוהה הרבה יותר, בעיקר למשפחות שנאלצות לעזוב את ביתם ולהתגורר בירדן או במצרים למשך תקופת הטיפול. בפועל, בירדן ובמצרים מקבלים חולים פלסטינים מעטים, ומול בתי החולים במזרח ירושלים הצטברו חובות רבים שהקשו על הטיפול הרציף.
בשנה הראשונה מאז ההחלטה של אשתייה, ההפניות לאשפוז בישראל שהתקבלו לפני ההחלטה היו עדיין בתוקף ולכן ההשפעה של ההחלטה הייתה מועטה. אלא שכעת כמעט מחצית מהמטופלים הפלסטינים הזקוקים לטיפול מציל חיים בישראל אינם מקבלים אותו. מוסדות הרפואה הפלסטיניים אינם יכולים להעניק לחולים אלה מענה רפואי מספק, המחלות מחמירות, והחולים מתים.
ועדה רפואית מיוחדת אחראית על מתן אישורים חריגים לאשפוז בישראל. לפי בדיקתנו, האישורים האלו ניתנים רק לבעלי יכולת כלכלית או למי שמצליחים להשיג מימון לטיפולים רפואיים מארגוני צדקה, ויכולים להתאשפז בישראל בלי אישור הוועדה. גורם בקי היטב אמר לנו כי מקורבים לבכירים ברשות הפלסטינית ולמנגנוני הביטחון הפלסטיניים משתמשים לעיתים בכוחנות ומאיימים על חברי הוועדה כדי לקבל מהם אישורי אשפוז.

משיחות עם פלסטינים תושבי הרשות שמעדיפים להישאר בעילום שם, לתחושתם "מדובר בהתנהלות מאפיונרית". לדבריהם, לאחרונה נשללים אישורי אשפוז וטיפול בישראל גם מחולים שבעבר הורשו לעשות זאת. מקבלי ההחלטות דורשים מהם לחזור לבתיהם בהבטחה בלתי רשמית שהטיפול יימשך בעתיד.
מספרם המדויק של החולים הפלסטינים הזקוקים לטיפול בישראל ואינם מקבלים אותו אינו ידוע. ההערכה היא שמאות חולי סרטן קיבלו בעבר טיפול בישראל וכיום מופנים לבתי חולים בשטחי הרשות הפלסטינית או לבית החולים אוגוסטה ויקטוריה במזרח ירושלים. בעבר היה מעקב אחר מטופלים שטופלו בישראל והפסיקו להגיע כי מתו מהמחלה. היום חולים חדשים אינם מגיעים כמעט לישראל. עם זה, הרשת הפלסטינית רוויה בתיאורים של חולים, ובהם ילדים, שהיו אמורים לקבל טיפולי דיאליזה בישראל או לעבור השתלות שהיו מצילים את חייהם, ומתו מוות איטי בבתי חולים פלסטיניים דלי יכולת על מזבח המערכה הפוליטית והכלכלית בישראל.
אתמול סירבה הרשות לקבל ציוד לטיפול בקורונה שתרמה איחוד האמירויות, במחאה על הקשר בין הנסיכות לישראל.