רשתות החינוך במוסדות הציונות הדתית עלולות לפטר כאלף מורים מעבודתם כבר השבוע, בעקבות אי העברת תקציבים ממשלתיים – כך טענו מנכ"לי רשתות החינוך בציונות הדתית במכתב ששוגר לפני חודשיים למנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב, והגיע לידינו. במכתב מזהירים המנכ"לים מפני "רעידת אדמה", כלשונם, כתוצאה מהפיטורים ההמוניים, שתאריך היעד שלהם הוא היום, יום ראשון, 31 במאי.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– הדוגמנית הווירטואלית: יישור קו עם מודל תעשייה ילדותי
– לחיות עם הקורונה: הדברים שלמדנו מהסכסוך
– העובדות שלא תשמעו על המחאות שמסעירות את אמריקה
הכסף שהמנכ"לים מצפים להעברתו הוא תקציב בסך 140 מיליון שקלים, המועבר מדי שנה ממה שמכונה "הכספים הקואליציוניים", מחוץ למסגרת התקציב הרגילה. רשתות החינוך משתמשות במימון לתשלום שכרם של מאות מורים ומחנכים המלמדים לימודי קודש. מאז תחילת השנה לא הועברו הכספים האלו, משום שקואליציה לא הייתה אלא שלוש מערכות בחירות – וזאת גם בלי ההתמודדות היקרה עם מגפת הקורונה והמשבר הכלכלי שנגרם בעקבותיה.

המשמעות של אי העברת התקציב, קבעו מנכ"לי הרשתות, היא פיטורים המוניים, בגלל הסכמי השכר הקיבוציים, "כך שהנושא בהול ממש", כפי שכתבו במכתבם לאבואב.
המנכ"לים דרשו לאפשר ל־120 אלף התלמידים ב־300 מוסדות החינוך להמשיך כרגיל את שנת הלימודים, ולשם כך "להבטיח באופן חוקי ורשמי" את "רציפותם של התקציבים הללו ל־2021 לכל שנת הלימודים תשפ"א".
המנכ"לים החתומים על המכתב הם אלחנן גלט מרשת בני עקיבא, אמנון אלדר מרשת אמי"ת, מנכ"ל אור תורה סטון ינון אחימן, מנכ"ל אמונה דוד הדרי, ומנכ"ל רשת נעם צביה, ינקי פרידמן. במכתבם הם מתייחסים ל"חטא הקדמון" – הטעות ההיסטורית של מימון לימודי הקודש בכספים הקואליציוניים ולא בתקציב משרד החינוך. הם דורשים לשנות את המציאות הזאת, שגורמת למאות מוסדות חינוך להיות תלויים בגורמים פוליטיים וביציבות ממשלתית.
"הנושא (לצערנו) כרוך בנעשה בשדה הפוליטי. ואולם, היות שמדובר במאות מוסדות חינוך שלא יוכלו להמשיך לתפקד ובכאלף מורים שחלילה יפוטרו, על כל המשתמע מכך… אין לנו ברירה אחרת, אלא להניח גם את הסוגיה הזאת על שולחנך העמוס", כותבים המנכ"לים לאבואב. "אין צורך לומר לך, שמואל, שזו עלולה להיות רעידת אדמה".
"זה דרמטי", אומר בכיר בחינוך הדתי הלאומי. "הכספים הקואליציוניים אינם מגיעים למוסדות החינוך הדתיים. הבחירות החוזרות גרמו למשבר קשה מאוד. לציונות הדתית אין ייצוג בממשלה, וזה משאיר אותנו בסימן שאלה. מוסדות החינוך יכולים לפטר מורים, וכולנו ניאלץ לייצר לעצמנו הגנה כי לא נוכל להתחייב למשכורות. אנחנו יכולים להתחייב רק למה שבטוח יהיה לנו. כרגע אנחנו מזמינים מורים לשימועים, ויש אווירה טעונה ועכורה במוסדות. אנחנו מדברים על מורים ותיקים, על מורים שנתנו את הנשמה שלהם בתקופת הקורונה, בשיעורי זום ובהכנות לבגרויות".
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "עם קבלת התקציב הנדרש, המשרד יקצה אותו בהתאם".