חוק רישוי העסקים החדש אושר השבוע בוועדת הפנים של הכנסת, במהלך שמטרתו להפקיע את סמכות הרשות המקומית לתת רישיונות עסק למפעלים שיש בפעילותם חשיבות לאומית, ולהעביר את ההחלטה לידי הממשלה. כעת צפוי החוק לעבור להצבעה במליאת הכנסת, בקריאה שנייה ושלישית. בעיריית חיפה, שהחוק מכוון בעיקר כדי להגביל אותה, מבהירים שגם לאחר אישור החוק במליאת הכנסת הוא ייתקל בעתירה לבג"ץ בדרישה לבטלו.
בעיריית חיפה רואים בחוק, המכונה "חוק יונה יהב" או "חוק 'חיפה כימיקלים'", מהלך אנטי־דמוקרטי שנועד לשרת טייקונים ובעלי הון על חשבון האינטרסים של תושבי העיר. במקור הוא נועד לפתור את משבר האמוניה במפרץ חיפה. יהב, ראש העיר, אינו מוכן לאשר הקמת מערכת חלופית להולכת אמוניה באמצעות ספינות למפעל הכימיקלים, לאחר סגירת מכל האמוניה הגדול במפרץ בשנה שעברה. בעירייה דורשים מהנהלת המפעל, המייצר דשנים, לייבא אמוניה בשיטה יקרה יותר, באמצעות מכולות קטנות, ולא באמצעות אונייה גדולה שתשמש מכל צף ותעגון במפרץ. במשרד ראש הממשלה מוביל המנכ"ל אלי גרונר מהלך שיסייע ל'חיפה כימיקלים' לחזור לפעילות סדירה ולייצר דשנים. בעירייה מציינים שהמפעל מייצא 98 אחוזים מהתוצרת שלו לרחבי העולם, ואין להגדיר אותו תשתית לאומית נצרכת בהתאם להצעת החוק החדשה.

לפי המנגנון שהוסכם בהצעת החוק יוקם "צוות מייעץ" מקרב מנכ"לי משרדי הממשלה (משרדי ראש הממשלה, האוצר, הפנים, הגנת הסביבה והכלכלה), ובמקרה שיתגלע סכסוך בין מפעל לראש העירייה או המועצה שבתחומה הוא נמצא, צוות המנכ"לים בירושלים יכריע אם אכן מדובר בעסק בעל חשיבות לאומית. אם יחליט שכן, יוכל הצוות להמליץ לממשלה לתת לו רישיון עסק. לראש הרשות המקומית תינתן הזדמנות להביע אתעמדתו בשימוע.
יהב נערך כאמור לעתור לבג"ץ נגד החוק. "זו פרשת 6000", הוא תוקף. "ראש הממשלה נתניהו פועל למען טייקון ממיאמי ביץ' ששמו ג'ולס טראמפ (בעלי 'חיפה כימיקלים', י"ק), העושה הכול כדי לשמור על ההכנסות שלו". לטענת יהב הממשלה מוכנה להפקיר את 236 הרשויות בישראל בידי בעלי הון, ולמנוע מהאזרח כל אפשרות להתגונן מפני מפגעים סביבתיים. "המדינה תהיה מסוגלת לקבוע שהמחצבה שליד הבית שלך, שמייצרת אבק ומסרטנת, היא מתקן חיוני למדינה – ולא תוכל לעשות דבר נגד זה".
אבל אי אפשר להפקיד בידי ראשי הערים את הכוח לפגוע במפעלים חיוניים למשק.
"אמרו לנו שברגע שלא תהיה אמוניה, בתי חולים ומפעלים יקרסו והרבה פועלים יהיו ברחובות. כבר שנה אין אמוניה. שמעתם על בית חולים או מפעל שנסגר? 'חיפה כימיקלים' יודעים להעביר אמוניה למפעל שלהם בדרום באמצעות מכולות שמגיעות לנמל חיפה ובמשאיות, אבל למפעל בחיפה הם לא יודעים להעביר ככה אמוניה?"
חברת 'מגמה ירוקה' ליהי שחר ברמן, המובילה את המאבק במפרץ חיפה מטעם הארגון, טוענת גם כן שהחוק החדש נוגע לכל מפעל מזהם בכל מקום בארץ, וכעת "כל מאבק ציבורי סביבתי נידון לכשלון, כי ראשי הרשויות יאבדו את כוחם מול אנשי הממשלה בירושלים". לדבריה, יש לסמוך על מערכת המשפט שתדע לבקר החלטות מקומיות לנוכח התנגדויות המפעלים: "אם ראש עיר מחליט לשלול רישיון עסק למפעל בלי סיבה מספקת, ברור לכולם שבית המשפט לא ייתן לו לעשות כן. אם מפעל עובר על החוק יום־יום שעה־שעה, 'שם פס' על המשרד להגנת הסביבה ועל הרשויות ומתנהל בצורה בריונית, בידי ראש העיר הסמכות לנקוט את הכלי החמור והאגרסיבי של שלילת רישיון עסק, ולו כדי לנער את המפעל".
השר להגנת הסביבה ח"כ זאב אלקין (ליכוד) היה בראשית הדרך בין המתנגדים לחוק, אולם לאחר דין ודברים עם משרד ראש הממשלה הוא הצליח להכניס נציג מטעמו לצוות המנכ"לים המייעץ, ומבחינתו יש בכך כדי להצדיק את קיומו של החוק. "אפשר לכנות את החוק 'חוק הנימבי' (ראשי תיבות באנגלית של 'לא בחצר האחורית שלי', י"ק), כי הוא מתייחס מעתה לכל המפעלים ומאפשר לממשלה לקחת את סמכויות רישוי העסקים בכל נושא שהיא מגדירה כתשתית לאומית", אומר אלקין. "כל אחד יכול לומר שהוא מכיר בחשיבותו של מפעל אבל לא מוכן שיהיה בחצר האחורית שלו. המדינה לא יכולה להתקדם ככה. זו תופעה שהולכת ומחמירה במדינת ישראל: כל אחד אומר שהוא לא מוכן שיוקמו תשתיות אצלו".
אלקין מאשים את יהב בכך שהמשרד להגנת הסביבה לא מסוגל להביא לירידה בפליטות הזיהום במפרץ חיפה בשל מחלוקת בין העירייה ובין החברה להנחת תשתיות הולכת הגז בדבר התוואי המתאים לצנרת הגז. לדבריו, ראש עיריית חיפה מסוגל גם להחליט שברצותו הוא לוקח את רישיון העסק מבתי הזיקוק, ולעצור את אספקת הדלק למדינת ישראל. ללא החוק, תוהה אלקין, "האם בלתי אפשרי שראש עיריית חיפה יעשה זאת? בכלל לא. פעם ראשי ערים פעלו מתוך ראייה לאומית ותחושת אחריות. היום ראש העיר – ובמיוחד בתקופה שקרובה לבחירות – שם לעצמו יעדים קונקרטיים ורלוונטיים לאינטרס האישי שלו, כדי להיבחר. לא מעניין אותו השיקול הלאומי הכולל, וזה מאתגר את השלטון המרכזי".
יו"ר ועדת הפנים בכנסת ח"כ יואב קיש, שהוביל את הדיון בוועדה ותומך בחוק, מבהיר שמנגנון קבלת ההחלטות בצוות המיוחד יהיה שקוף, ותהיה בידו הסמכות לקבל החלטה על הענקת רישיון עסק למפעל רק אם עמד בדרישות כמו כל מפעל אחר. גם הוא טוען שאין לתת לתופעת ה"נימבי" להשתלט על המדיניות: "בונים פה מסלול שיאפשר התנהלות שלטונית נכונה במקומות שיש כשל 'נימבי'. החוק החדש צריך לתקן את הבעיות". קיש משוכנע שהליך החקיקה יושלם כבר בשבועות הקרובים.