מנכ"ל משרד הבריאות היוצא משה בר סימן טוב פינה אמש (א') את לשכתו ויצא לדרך חדשה בחייו. עם אישור הממשלה הרשמי למינויו של מחליפו בתפקיד פרופ' חזי לוי, נפרד בר סימן טוב מעובדי המשרד לאחר חמש שנים שבהן עמד בראשו. "אני עוד לא מרגיש את ההקלה ובוודאי שהתחושה מוזרה", סיפר עם צאתו ממגדלי הבירה בירושלים, משכן הנהלת המשרד. במהלך היום עבר בכל חדרי העובדים בבניין בן 13 הקומות, בעוד שתי קומות בבניין הסמוך ולעת ערב סיים את יומו ב"פריסת פרידה" עם אנשי המשרד. מעתה הוא יגיע לכאן כאדם פרטי, כשבשבועות הקרובים יחפוף את המנכ"ל החדש. בהמשך השבוע ישתתף בטקס הרשמי להחלפת המנכ"לים, במעמד שר הבריאות הנכנס ח"כ יולי אדלשטיין.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– תוספת תקציבית לא תפתור את המשבר בחמ"ד
– לא משנה מה היה שם, זו לא אשמת הנערות
– חוקרים ישראלים זיהו גן הגורם מומי לב קשים בילדים
אחרי כארבעה חודשים מאומצים שהעמידו אותו בראש המערכה למאבק במגפת הקורונה המשתוללת בעולם הוא היה צריך לעצור את רצף אירועי הפרידה מעובדי המשרד המסורים ולהתרכז בכתיבת נאום הסיכום שעוד ישפץ ויעדכן. "אין ספק שהקורונה במידה רבה צבעה את כל השנים הקודמות והשתלטה על התודעה שלי, אבל בסופו של דבר אני מסיים כאן חמש שנים שזכיתי להיות בהן בתפקיד עצום בגודל ובהיקף שלו", הוא מסכם. בר סימן טוב מספר כי אלו היו שנים שלא היו בהן ימים ארוכים של שגרה. "אנחנו רצים מאירוע לאירוע. לא קיבלנו את הבעיות כמובנות מאליהן ועשינו הרבה כדי להתמודד איתן". על אף מאמציו בשנים האחרונות, להגדלת תקציב הבריאות והוספת משאבים הוא עדיין עוזב מערכת בריאות חלשה. מערכת שלא מצליחה להתמודד דיה עם אתגרי הגידול בתוחלת החיים, עם הטכנולוגיות החדשות שנכנסות לעולם הרפואה מצוקת המתמחים והמשמרות הארוכות, זמני ההמתנה הארוכים לקבלת טיפול רפואי ועוד. "הצלחנו להפחית משמעותית את הפניות למיון והעומסים במחלקות. הובלנו תוכנית לקיצור תורים, הורדת הקשירות במחלקות הפסיכיאטריות ב80 אחוז, מהפכת סימון המזון, התמודדות עם שפעת קשה ועוד תחומים רבים שהשקענו והתמודדנו איתם ובוודאי שיש עוד הרבה לשפר ולהשקיע".

בימים האחרונים, לנוכח הראיונות הרבים בכלי התקשורת ואירועי הפרידה מהעובדים בבתי החולים וביחידות המשרד, הוא חי תחת הרושם של "פרידה לאין קץ". "יש לי עוד את נאום הפרידה בטקס החלפת המנכ"לים ואז זהו", הוא אומר וצוחק.
בר סימן טוב מספר כי תכנן לסיים את תפקידו באוקטובר האחרון לאחר הבחירות והניח כי יצא לדרך חדשה. מערכות הבחירות החוזרות והמגפה שפרצה לפתע הותירו אותו במערכת מתמודד מול אתגר חייו. נדמה היה לו שהוא עוזב את המשרד בעת רגיעה וכי למחליפו צפויה כניסה רכה יותר עד לחזרה למספרי עליית התחלואה המדאיגים להם אנחנו עדים בימים אלו. "כשהודעתי על פרישה ב-12 במאי המצב באמת היה טוב והשתפר. הייתי בטוח שיהיו לנו כמה חודשים ארוכים של הפוגה. הנחתי שהמחליף שלי ייכנס לתפקיד די מהר אבל זה לא קרה. גם אין לנו חודשים ארוכים של הפוגה וגם לקח חודש עד שהמחליף שלי נכנס לתפקיד", מציין ברסי. "ועדיין, יש שדרה חזקה במשרד וחזי מכיר את השטח והמשרד. הוא היה ראש מנהל הרפואה עד שנת 2013, אחד התפקידים הכי בכירים וחשובים במשרד הבריאות – הוא היה ממש הרופא הראשי של המערכת. אני חושב שביחד עם אנשי המקצוע במשרד כניסתו תעבור בצורה חלקה. כל שינוי מייצר טלטלה אבל אמשיך ללוות כמה שבועות שצריך, אותו ואת השר החדש, ואני מאמין שהשארתי אחרי תשתית מקצועית טובה להתמודדות עם המשך המגפה. באירוע כל כך ארוך אי אפשר שלא יהיו חילופין מידי פעם".
הקורונה לא עזבה, פשוט הצלחנו להנמיך את גובה הלהבות וההתפשטות שלה בזכות המשמעת הציבורית
נראה שהגענו לגל ההתפרצות המחודשת לא מוכנים. מצופה היה כי תצליחו לסגור מעגל, לאתר חולים ולבודד את מגעי המשנה הרבה יותר מהר.
"אני לא חושב שאנחנו במצב הזה ואנחנו גם לא עומדים בזמני המתנה ארוכים בקיום בדיקות ופענוח. נכון, יש זנב ותכננו שהעלייה הגדולה בבדיקות תיעשה רק בסתיו. הערכנו שנידרש בתקופה הזאת לסביב 7-10 אלף בדיקות ביום ופתאום היינו צריכים לעלות גם ל-17 אלף בדיקות מהר מאוד. התשתית של מעבדות בריאות הציבור בישראל הוזנחה במשך עשרות שנים. תוכנית השקעה של מאה מיליון שקל במערך החשוב הזה תמיד עמדה מנגד לתוכניות הרבה יותר דחופות כמו חדרי המיון, הפסיכיאטריה, מיגון מבנים, מרפאות טיפות חלב ונגישות – הרבה מאוד דברים שהרגשנו שנכון יותר להשקיע בהם. זו מערכת מאוד איכותית עם עובדים מסורים שעובדים בתת תגמול ובכוח אדם חסר, ואנחנו מוציאים מהם את כל מה שאפשר להוציא. הם עובדים מאוד מאוד קשה.
"אנחנו צריכים להשתפר ומשקיעים בזה הרבה כסף וניהול. צריך להוסיף כוח אדם ושכר לעובדים שיתוגמלו על העבודה שלהם. אין מדינה שמצליחה לסגור מעגל סביב איתור החולים ובידודם תוך 24 שעות כפי שיש מדינות שאולי מצהירות. דרום קוריאה למשל אולי כן מצליחה מאחר והיא משתמשת בכלים (מעקב אחרי תושבים ועוד, י"ק) שעושים את ההבדל. אני חושב שהם נדרשים אבל לא משתמשים בהם בארץ. יש מרחק בין יעדים ותוכניות שעליהם מצהירים בעולם לבין היישום שלהם. בפועל, אנחנו רואים שיפור במהלכים שישראל נוקטת בהם".
כבר עם התפרצות המגיפה הואשם משרד הבריאות באחריות למחדלים כאלו ואחרים. אתה מאמין כי פעלתם נכון תחת תקנות הסגר הקשות, ההתמודדות עם התחלואה בבתי האבות והמחסור בציוד לבדיקות ומיגון אישי?
"אי אפשר שלא לטעות באירוע כזה. טועים בו בהגדרה כי לא יודעים עליו כלום. החוכמה היא לזהות את הטעות ולתקן וללמוד גם מאחרים. אנחנו רואים כיצד מדינות אחרות התמודדו עם הנגיף וזה לא שיש סוד שהן לא משתפות בו את שאר המדינות. בסופו של דבר כל המדינות עושות דברים מאוד דומים וגם אנחנו צריכים לעשות את הדברים האלה. הנגיף עובר בין בני אדם שנמצאים קרוב מדי האחד לשני. לא צריך ללכת למקום של סגר כמו שהיינו תחתיו בגל ההתפרצות הראשון של הקורונה בישראל ובעולם אבל כן נצטרך לראות שכל מתארי הפעילות שלנו, שנפתחו כעת לציבור, מנוהלים נכון. אם לא נקפיד על זה, לא משנה מה נעשה, פשוט לא נצליח להגן על עצמנו".

אפשר כבר לומר שהקורונה חזרה רשמית?
"הקורונה לא עזבה, פשוט הצלחנו להנמיך את גובה הלהבות וההתפשטות שלה בזכות המשמעת הציבורית. כעת הקורונה כבר מפושטת ולא נמצאת רק באזורי התפרצות תחומים. הדרך לעצור אותה היא לראות שהפעילויות שאנחנו עושים לא מתנהלות בדרך כזו שמייצרות הדבקה. שום בדיקה לא תשנה את זה. אני מסכים שבדיקות ואיתורים ובידודים זה מאוד חשוב, ובטח שלעשות אותם מהר, אבל בסוף אין תחליף למניעת הדבקה באמצעות מתארי פעילות שמונעים הדבקה. לא לאפשר התקהלות גדולה במקום אחד בלי מסכות ובלי יכולת לשמור על הכללים. לצערנו יש היום מתארים כאלה וזה מדאיג. לא יהיו לנו ניסים בדבר הזה. מה שלא נעשה כמו שצריך לא ילך".
יכול להיות שלציבור בישראל כבר נמאס, הפחד כבר קהה עם הזמן?
"אני מסכים עם הניתוח הזה אבל אין לנו את הפריבילגיה למאוס בזה כי לנגיף, למרות התקווה שלנו, לא נמאס מאתנו. הייתה תקווה שיהיה אפקט משפיע של העונתיות שישאיר אותנו עם מקדם הדבקה בטווח נשלט אבל לצערנו זה לא המצב. אני לא יודע לאן אנחנו הולכים בקצב הזה, אבל לא חושב שהדרך היא סגר נוסף כי צריך לראות איך אנחנו שומרים בכל זאת על הכללים וממשיכים בפעילות. הדרך לכך היא מסכות, מרחק והיגיינה, וכמובן לשמור שלא תהיה מסה של מאות אנשים במקום אחד. אני מבין את הקושי בלעטות מסכות וזה קשה וגם חם אבל אין ברירה אחרת. אנחנו צריכים להמשיך ולחלחל כל הזמן את המסר. זו בכלל לא שאלה וחייבים להקפיד על הדברים האלה".
יש לא מעט שטוענים שהנה, אנחנו כבר כמעט חודש עם השחרור המשמעותי מכל תקנות הריחוק והסגר ויש אמנם עלייה משמעותית בתחלואה הקלה אבל מספרי החולים הקשים והמונשמים לא באמת עולים כפי שחששנו.
"יש עלייה. בעוד שלושה עד חמישה שבועות גם תהיה עלייה משמעותית יותר במספר החולים הקשים והמונשמים. זו רק שאלה של זמן. אנחנו עדיין לא יודעים מספיק דברים על הקורונה. אני אופטימי כי אני יודע שאם אנחנו נקפיד, נצליח. אנחנו לומדים שהמסכות יעילות ואין מצב שלא נקפיד עליהן. אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו לחשוב שאין יותר קורונה והיא מאחורינו. אני מבין שהציבור בחלקו כבר לא שם ומאוד מקווה שלא נגיע למציאות בה לא תהיה ברירה ואנשים יבינו לבד שהמצב קשה. זה יהיה חבל מאוד אם אנחנו נצטרך להגיע להתפרצות גדולה כדי להבין שהדבר הזה אמיתי ועדיין קיים".

אבל ידעתם שזה עלול להגיע לכך. הרי פתחתם את בתי הספר ותראה כיצד הפכו למוקדי התפרצות קורונה.
"אני מסכים שהמציאות במערכת החינוך היא כזאת שלא מאפשרת לשמור על מלוא ההנחיות. אבל התוצאה לא צריכה להיות של סגירה אלא איך לייצר מציאות שתשמור על ההוראות ולא פשוט להשלים עם זה ולחכות לרע מכל. זו לא הדרך. אי אפשר לבוא ולומר שזה מה שזה וזהו. אנחנו מגדירים מה צריך לעשות ויש להשתדל ולעשות כל מה שצריך כדי לעמוד בתנאים האלו".
בוא נדבר על נושא שבוער אולי יותר מכל בימים אלו. ערב חופשת הקיץ בחודשי יולי-אוגוסט. מתי נוכל לקפוץ לסוף שבוע בקפריסין או לשכשך בחופי יוון?
"אין מה לדבר על פתיחת השמיים בנקודת הזמן הזאת. אני בספק אם אפשר ליצור אבחנה של ממש בין מדינות ירוקות ושאינן ירוקות. אנחנו כבר ברמת סיכון גבוהה ואין לנו יכולת לקחת עוד סיכונים. אנחנו צריכים להתמקד בפתרונות שיאפשרו לנו להביא מומחים מחו"ל, טכנאים ומשקיעים לישראל – דברים מהסוג הזה. על תעופת תיירות בין מדינות נצטרך לוותר".
ברקע הפרישה מתפקידו התמודד בר סימן טוב עם הפרסומים אודות החריגה מסמכות לכאורה של המשנה שלו פרופ' איתמר גרוטו. כזכור, גרוטו אישר את כניסתו לארץ של המיליארדר טדי שגיא בניגוד לנהלים. בר סימן טוב פנה לפרופ' גרוטו במכתב חריף בו נכתב כי "הפטור מבידוד, שלא על פי הנהלים, מהווה פגיעה קשה באמון הציבור בנו, גורמי המקצוע במשרד הבריאות ובממשלה, אשר אמורים להתוות את הדרך ללא משוא פנים ולהוות דוגמא". במכתבו דרש בר סימן טוב מגרוטו להגיע לידי "הסקת מסקנות באופן מיידי".
תכננו שהעלייה הגדולה בבדיקות תיעשה רק בסתיו. הערכנו שנידרש בתקופה הזאת לסביב 7-10 אלף בדיקות ביום ופתאום היינו צריכים לעלות גם ל-17 אלף בדיקות
ביום שישי האחרון השיב פרופ' גרוטו במכתב ארוך ומפורט המסביר את החלטתו. בר-סימן-טוב, שקרא גם הוא את מכתב התגובה, מסביר כי את ההחלטה באשר לצעדים שיינקטו נגדו יקבל המנכ"ל החדש. "דיברתי על העניין הזה מספיק. יש מנכ"ל חדש והוא יחליט את מה שיחליט. כל מילה במכתב שלי נבררה בקפידה ואני עומד מאחוריו ולא חוזר בי".
אתמול אחר הצהריים עדכן בר סימן טוב בחשבון הטוויטר שלו, שמתחזק קרוב ל-24 אלף עוקבים, סטטוס חדש: "בין עבודות". הוא מסביר כי אין לו מושג מהי התחנה הבאה בחייו וכעת, אולי יותר מכל, הוא רוצה לנוח ולחשב מסלול מחדש. "אני באמת לא יודע עדיין לאן אפנה בהמשך. אני רוצה לתת לעצמי קצת להרגיש למה אני מתגעגע ומה אני באמת רוצה מתוך תחושה פנימית. זה אולי נשמע קצת ילדותי אבל אני זקוק לזה כעת".

ערב מה שנראה כמו התפרצות מחודשת של הקורונה, לא יהיה לך קשה לשבת ולעקוב אחרי ניהול האירוע מהסלון ולא מתוך שולחן מקבלי ההחלטות?
"חבר אמר לי שלחוות קורונה בתור "עובד לא חיוני" זה קשה וכנראה שזה נכון. אני מקווה שלא נצטרך לעבור את זה שוב ואם כן אז נתמודד מחדש ואני מקווה שנעמוד בזה. אני באמת סומך על השר החדש והמנכ"ל, הם מבינים לחלוטין את גודל האחריות והשעה. אני בטוח שהם יעשו את המקסימום, אבל האם יהיה בסדר? אני לא יודע. יכול להיות שיהיה קשה מאוד. אין לי את תחושת ההקלה של "מזל שאני לא שם", אבל עכשיו זה התור שלהם".
היו שמועות שאתה בדרך לתפקיד מנכ"ל משרד ראש הממשלה
"לא. אני מאוד מעריך את ראש הממשלה ומנכ"ל משרדו רונן פרץ. נחשפתי אליו ביתר שאת באירוע הזה ואני חייב לומר שהוא אחלה ומוכשר מאוד. אני חושב שיש שם מישהו טוב ואישית, אני רוצה לעשות דברים אחרים. עשרים שנה אני עובד מול הממשלה סיימתי עכשיו תפקיד מאוד אינטנסיבי ואני מחפש אפיקים חדשים. זה אולי נשמע לא הגיוני אבל אין לי מושג מה תהיה התחנה הבאה שלי, עוד אגלה אותה".
לפני סיום בר סימן טוב מבהיר עניין אחרון. עם פרישתו ממשרד הבריאות הוא לא מתכוון לשוב ולכבוש את כסאות האולפנים במהדורות החדשות השונות בתפקיד הפרשן להתמודדות הממשלה החדשה והנהלת משרד הבריאות עם הקורונה. "לא אשאר על המגרש כפרשן, בוודאות. זה לא האופי שלי".