האם הקורונה תחסל את מטוס הנוסעים הגדול בעולם? המגפה העולמית שהביאה להשבתת ענף התעופה עלולה לקרקע לצמיתות את מטוס ה־A380, גולת הכותרת של תאגיד התעופה האירופי "איירבוס".
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– החוק הנורבגי הוא עבודה בעיניים
– מבחן התרסקות: ענבל אור הבאה היא רק עניין של זמן
– עם דרעי, ללא אוסלו: נתניהו לוחץ על גנץ לתמוך בריבונות
זה עשרות שנים שאיירבוס והמתחרה הגדולה מאמריקה "בואינג" נאבקות על הבכורה בתעשיית המטוסים. איירבוס ביקשה להציב חלופה למטוס הנוסעים הגדול ביותר של המתחרה בואינג, 747. גרסתו הראשונה של 747, המכונה "ג'מבו", נולדה עוד בתחילת שנות השבעים, אך לאיירבוס היה מענה רק כמה עשורים אחר כך: לפני 13 שנה היא הציגה את המטוס הגדול בעולם, A380, שייעודו העיקרי הטסת מספר גדול יותר של נוסעים.

אורכו 73 מטרים, גובהו 24 מטרים ומוטת הכנפיים שלו מגיעה ל־80 מטרים כמעט. במטוס העצום יש שתי קומות מלאות, בניגוד ל־747 של בואינג, המכיל שתי קומות רק בחלקו הקדמי. בתפוסתו המלאה יכול A380 להכיל 525 נוסעים במחלקת תיירים, מחלקת עסקים ומחלקה ראשונה, או עד 853 נוסעים צפופים יותר, שכולם במחלקת תיירים. הוא יכול לשאת משקל של 300 טון. בנתונים אלה גובר הענק של איירבוס על הג'מבו, מה שזיכה אותו בכינוי "הסופר־ג'מבו".
טיסת הניסוי של A380 נערכה באפריל 2005. כשנתיים וחצי לאחר מכן, באוקטובר 2007, נערכה הטיסה המסחרית הראשונה שלו, בחברת "סינגפור איירליינס". מחירו של המטוס נע סביב 300 מיליון דולר (תלוי בתצורה), מה שלא מנע ממאות הזמנות לזרום למפעלי החברה בטולוז. חברות תעופה מהמפרץ הפרסי, מסינגפור ומאוסטרליה, וכן לופטהנזה, אייר פראנס ובריטיש איירוויז, רכשו אותו לציי התעופה שלהן.
מקלחת ובית כנסת
באיירבוס לא הסתפקו בהסעת נוסעים. ממדיו אפשרו להציע שלל תוספות שאת חלקן היה אפשר רק לדמיין עד אז, כמו הוספת חדר כושר או מסעדה. חברת "אמירייטס" של איחוד האמירויות, שבסיסה בדובאי, הסבה אזורים במטוסיה (היא מחזיקה בכמאה מטוסי A380) למקלחות מפוארות, בנוסף לטרקלין מהודר ובר משקאות מפנק לשירות נוסעי מחלקות היוקרה.
אפשרות מעניינת נוספת שעלתה היא הקמת בית כנסת בסופר־ג'מבו. בשיחה עם עיתונאים ישראלים בעת השקת המטוס אמרו אנשי איירבוס שאם אחד הרוכשים יהיה מעוניין בכך, בהחלט אפשר להקים בית כנסת מעופף: מקומות תפילה בישיבה ובעמידה, ארון קודש המוצב על ציר שמוכוון לעבר ירושלים ובימה לשליח הציבור.
בכל אופן, רוב חברות התעופה העדיפו לוותר על ה"מותרות" הללו, ולהשתמש בממדיו הגדולים של המטוס לשם הגדלת מספר מקומות הישיבה, ותו לא.
במיזם הדגל של תאגיד התעופה האירופי התגלו בעיות כבר בתחילת דרכו. תקלות טכניות בייצור הביאו לעיכובים במסירת המטוס, מה שהוביל לביטול הזמנות. חברת השילוח הבינלאומי UPS, למשל, נאלצה לבטל הזמנה בסך 2.8 מיליארד דולר, תמורת עשרה מטוסים, בגלל עיכובים.
השתכללות עולם התעופה, ובמיוחד בנייתו של ה"דרימליינר" (בואינג 787) של המתחרה שהציג חיסכון ניכר בדלק ובעלויות התפעול לצד שיפור ביכולות, חוללה שינוי תפיסתי בחברות התעופה. הן העדיפו לוותר על הסופר־ג'מבו היקר והמסורבל. המטוס יכול להכיל עד כ־800 נוסעים, אך אם חברת התעופה אינה מצליחה למכור את כל המושבים, עלויות התפעול הופכות את הטיסה לכלכלית פחות. זאת ועוד: ממדיו העצומים של המטוס מחייבים סידורי נחיתה מיוחדים, לרבות חיבור ל"שרוולים" שאינם קיימים בכל טרמינל נוסעים בעולם.
ביטולי ההזמנות והירידה החדה בהזמנות חדשות הביאו בסופו של דבר להחלטה לסיים את המיזם. בפברואר 2019 הודיעה איירבוס באופן רשמי שעד 2021 תפסיק לייצר את A380. המטוסים שכבר נמכרו נועדו להמשיך לשרת בציי התעופה ברחבי העולם במשך עשרות שנים – אך כעת נראה שהקורונה תסיים את הפרק הזה בהיסטוריית התעופה מהר מהצפוי.
אוטובוס בשחקים
המכה האנושה שהנחילה המגפה לענף התעופה הביאה חברות רבות להשבית את פעילות המטוסים, והראשונים להתקרקע הם המטוסים הגדולים והיקרים לתפעול.
אמירייטס, הרוכשת הגדולה ביותר של הסופר־ג'מבו, הפסיקה את פעילותם לחלוטין כמעט, ולפי הפרסומים היא שוקלת לא להשיבם לאוויר גם לאחר שענף התעופה יתאושש מהמגפה. חברת אייר פראנס־KLM הודיעה כי תוציא משירות את "מטוסי העל" על רקע המשבר הנוכחי. לופטהנזה הגרמנית העבירה לאחרונה את כל מטוסי ה־A380 שבבעלותה לאחסון – וככל הנראה הם יהיו האחרונים לשוב לשירות בעידן שאחרי הקורונה, אם בכלל ישובו. עוד כעשרים חברות שוקלות את המשך פעילות המטוסים שברשותן.
האם זהו סוף המסע? הדעות חלוקות. יש המעריכים ש־A380 יוכל עדיין למצוא את מקומו בשירותי המטען והתובלה אם כי גם בתחום הזה עשויות להתעורר בעיות – המטוס כבד מאוד, ולא תוכנן לשמש להובלת מטען. אפשרות נוספת היא להשתמש במטוס הגדול כ"אוטובוס מעופף" לטיסות צ'רטר מלאות בלבד: חברת התעופה מלזיה איירלינס כבר השתמשה בו ב־2019 כדי להסיע עולי רגל מדרום־מזרח אסיה אל מכה שבערב הסעודית. במודל כזה, כל עוד תדירות הטיסות גבוהה, הפעלת המטוס תוכל להיחשב לכלכלית.