דו"ח מחלקת המדינה של ארצות הברית לשנת 2020 שפורסם במהלך סוף השבוע מיקם את ישראל ברמת הדירוג הראשונה – זו השנה התשיעית ברציפות – במאבק בסחר בבני אדם.
הדו" שסוקר את מאמצי מדינות העולם במאבק בסחר בבני אדם ומתפרסם החל משנת 2001, מדרג את מדינות העולם לשלוש רמות, בהתאם לפעולותיהן למיגור התופעה.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– יונים לבנות והלל להקרבה בקוריאה, 70 שנה לפרוץ המלחמה בחצי האי
– "חוק איכוני השב"כ" יהיה הוראת שעה לחצי שנה
– קנסות ואיומים דתיים: המאבק לחבישת מסכות מחריף
בעבר, ולמשך יותר מעשור, דורגה מדינת ישראל בדירוגים הנמוכים, דירוג שעלול היה להוביל להפעלת סנקציות כלכליות מצד ארה"ב. בשנת 2012 דורגה ישראל לראשונה בדירוג הראשון, בו כלולות מדינות העומדות בסטנדרטים המינימליים לגבי המאבק בסחר בבני אדם, והעושות מאמצים כדי להיאבק בתופעה קשה זו. מאז, ישראל שומרת על הישג זה.

בין ההישגים שזקפה ישראל לזכותה בתחום המאבק בשנת 2019 נרשמו פתיחת 125 חקירות פליליות והגשת 20 כתבי אישום, הרשעת עובד ציבור אחד בגין עבירות הקשורות לסחר ולניצול, הענקת סיוע משפטי אזרחי חינם ל-86 קורבנות והענקת שיקום והגנה לקרבנות הסחר והעבדות. לצד זאת המלצות הדו"ח קובעות בין היתר כי על ישראל לשנות את חוק איסור סחר בבני אדם שאינו תואם את המשפט הבינלאומי.
בשנת 2000 חוקק החוק נגד סחר בנשים למטרות זנות. בשנת 2006 תוקן החוק כך שיכלול סחר בבני אדם גם למטרות עבודה, סחר באיברים והעסקה בתנאי עבדות כאשר מתקיימים בה התנאים הבאים: כליאה פיזית, עיכוב דרכון, העסקה במשך שעות רבות תוך העדר שליטה של העובד על זמנו, וכן תשלום שכר זעום או אי תשלום שכר.
העונשים על סחר בבני אדם אמנם מחמירים במידה מספקת, קובע הדו"ח, אך החוק אינו מכליל פשעים נלווים כמו שימוש בכוח, הונאה או כפייה והחזקת דרכון של אדם בניגוד לרצונו.
הדו"ח מתייחס באופן פרטני למהגרי עבודה, מסתננים ומבקשי מקלט בהיותם האוכלוסייה העיקרית הסובלת מעבירות סחר בבני אדם, ומונה כמה המלצות מרחיקות לכת עבור ישראל, בכל הנוגע ליחסה למסתננים ושוהים בלתי חוקיים.
על פי הדו"ח, רוב הסחר בבני אדם בישראל מתקיים בקרב מהגרים ועובדים זרים חוקיים ובלתי חוקיים. עובדים זרים – בעיקר גברים טורקים, סינים, פלסטינים, רוסים ואוקראינים – בענף הבנייה, סובלים מהפרות בזכויות עבודה והפרות וסחר בעבדות, קובע הדו"ח. עוד נקבע כי ישנם מעסיקים בענף הבנייה שגובים מעובדים פלסטינים באופן בלתי חוקי עמלות ושכר טרחה חודשיים, ובמקרים רבים מעסיקים אותם שלא כחוק במקומות עבודה אחרים.
מהגרים חוקיים, מסתננים ומבקשי מקלט אריתריאים וסודנים – כך על פי הדו"ח – חשופים מאוד לסחר במין ובבני אדם בישראל. נכון לאוקטובר 2018 נכחו בישראל 31,000 מהגרים ומבקשי מקלט אפריקנים, כמעט כולם מאריתריאה או מסודן. על פי נתוני ארגונים לא ממשלתיים, מהגרים ומבקשי מקלט אלה הפכו מטרה נוחה לסחר בבני אדם בעקבות יישום החוק הפיקדון שהפחית לכאורה את השכר עבור אוכלוסייה זו.
כזכור, חוק הפיקדון נפסל לאחרונה בבג"ץ ובחסות הקורונה, כאשר השופטים קבעו כי ההוראה לנכות חמישית משכרם של מבקשי המקלט אינה חוקתית.
בנוסף לשינוי החוק והתאמתו למשפט הבינלאומי ממליצים מנסחי הדו"ח סינון יזום בישראל של מסתננים אפריקנים, זאת על מנת להבטיח שלא ייענשו בגין עבירות שנכפות עליהם על ידי סוחרים.
עוד הומלץ על הטלת עונשים מחמירים יותר על סוחרים מורשעים, הגדלת מספר גורמי הממשל המוסמכים להכיר רשמית בקורבנות סחר מזוהים, ביטול חוק הפיקדון, אפשרות גישה למערכת הבריאות לנפגעים מכל סוגי הסחר כל משך זמן שהותם בישראל, הגדלת מפקחי העבודה והעובדים הסוציאליים בענפי החקלאות והבנייה והענקת הכשרה בנושאי זיהוי קורבנות, הגדלת אכיפת זכויות העבודה של עובדים זרים ועוד.
"ישראל משמרת את מעמדה הגבוה בדירוג העליון בדו"ח מחלקת המדינה האמריקאית זו השנה התשיעית ברציפות, יחד עם קבוצת מדינות מועטות ונבחרות בדירוג זה", אומרת מנהלת היחידה הממשלתית לתיאום המאבק בסחר בבני אדם, עו"ד דינה דומיניץ. "הישג זה אינו מובן מאליו ומקורו במאמצים הרבים אותם משקיעה המדינה בתחום זה, מתוך חשיבות ההגנה על החלשים בחברה, וכן בזכות מאמצים רבים ורב מערכתיים ושיתוף פעולה יזום ופורה בין כל השותפים, בממשלה ומחוצה לה".
עו"ד יונתן יעקובוביץ', מנהל המרכז למדיניות הגירה ישראלית מסר: "הגורם המוביל בעולם לסחר בבני אדם הוא תעשיית ההברחות של מהגרים לא חוקיים ומסתננים. כספי המסתננים שנשלחים לקרובי משפחה במדינות המוצא או מדינות מעבר מתדלקים את התעשייה הזו. לכן ההתנגדות של מחלקת המדינה לצעדים שירתיעו הגירה לא חוקית תמוהה ביותר, לא מושכלת וניזונה חד צדדית מארגונים רדיקלים ישראליים. לצערנו, חוק הפיקדון שיזמנו כבר בוטל על ידי בג"ץ, ומוכח מחקרית כי חלק לא מבוטל מהכספים שהועברו להם יתדלקו מחדש את התעשייה המגונה הזו, הן לישראל והן למדינות אחרות וכך הדו"ח מגלם אבסורד חמור עוד יותר".