שר האוצר ישראל כץ היה אמור להיוועד בשבוע שעבר עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, ולהציג לו את עיקרי חוק ההסדרים שילווה את חקיקת תקציב המדינה לשנת 2020. הפגישה נדחתה בשל כינוס קבינט הקורונה, על רקע התחלואה הגוברת, ובינתיים חלף יום נוסף לקראת רגע האמת ההולך ומתקרב: ממשלת האחדות שאך זה נולדה עלולה להתפזר ולהוליך אותנו לבחירות, אם עד 28 באוגוסט לא יאושר תקציב מדינה.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– עיכוב יציאה: משבר הקורונה פוגע בעולם השליחות הציונית בחו"ל
– חילול הקודש: מעשה בבקבוק זכוכית בהר הבית
– רשימת מניעויות העליון: ההחלטה נתונה בידי השופטים בלבד
28 באוגוסט הוא התאריך שנקבע בחקיקת הקמת הממשלה, וכל חריגה ממנו דורשת את שינוי החוק בהסכמה. למעשה שני השותפים הבכירים בממשלה, נתניהו ורעו החליפי בני גנץ, דורשים את שינוי המועד, כל אחד מסיבותיו. נתניהו מבקש להעביר תקציב חד־שנתי, באיחור של חודש; ואילו גנץ מבקש לדחות את העברת התקציב לנובמבר, ולאשר אז תקציב דו־שנתי.

נכון לכתיבת שורות אלו לא הושגה הסכמה, גם לאחר פגישה שקיימו השניים. אף שלא התקבלה הכרעה, נתניהו הנחה את כץ להכין תקציב חד־שנתי. שר האוצר וראש אגף התקציבים מאוחדים בדעה שחוסר הוודאות על רקע המגפה מחייב תקציב חד־שנתי.
"בכל העולם הנטייה היא לדחות את התקציב כדי לראות את ההתפתחויות, מה קורה עם המחלה ומה ההשלכות", אמר כץ לאתר מקור ראשון. "אנחנו מכינים תקציב חד־שנתי", הצהיר שר האוצר. "כל הגורמים המקצועיים בעד תקציב ל־2020 בלבד, וכך גם נתניהו הנחה אותי". קרן המטבע הבינלאומית קובעת שהשנה תהיה תנודתית. החשב הכללי רוני חזקיהו, ראש אגף התקציבים שאול מרידור ונגיד בנק ישראל אבי שמחון מסכימים שמוטב לגבש כעת תקציב חד־שנתי.
"הליכוד הכניס את הסעיף בהסכם שלפיו עד 28 באוגוסט יעבור תקציב דו־שנתי", מודה כץ. "אבל עכשיו גנץ רוצה להעביר בנובמבר תקציב לשנתיים, משום שכך הוא יגן על הרוטציה שלו. מצד האמת אין פקיד מקצועי אחד שלא אומר שחייבים להעביר תקציב כמה שיותר מהר, כולל המון חוקים מחוללי צמיחה בחוק ההסדרים שיאפשרו תחרות, פתיחת חסמים והזרמת כסף למשק. כך אחרי המשבר נוכל להתחבר לרמה גבוהה של צמיחה ולהחזיר את המשק לפעילות. אם לא נעשה זאת, אנחנו עלולים לסיים את המשבר הבריאותי כשאנחנו לא ערוכים כלכלית".
השר כץ הבהיר כי אף שאין הסכמה בין ראש הממשלה לשר הביטחון, הוא ובכירי משרדו מכינים את התקציב לשנת 2020 כך שהדיונים עליו יסתיימו והוא יאושר בכנסת עד 24 בספטמבר. כדי שזה יקרה, מתכונן יו"ר הכנסת לבטל כמעט כליל את פגרת הקיץ של הכנסת.
בכחול לבן מבהירים שבכוונתם להעביר אך ורק תקציב דו־שנתי. הם חוששים שנתניהו זומם תרגיל פוליטי, ומכין את נקודת היציאה מההסכם עם גנץ לפני קיום הרוטציה. גנץ נועד השבוע עם הפורום הכלכלי המייעץ לו, ולאחר הפגישה נותר איתן בדעתו כי דווקא בגלל הקורונה נדרש תקציב דו־שנתי שיבטיח יציבות. "אין טעם להעביר עכשיו תקציב לשלושה חודשים בלבד", אמר לנו אתמול יו"ר סיעת כחול לבן ח"כ איתן גינזבורג. "חשוב לציין שהוויכוח פה הוא לא על תקציב לשנה או לשנתיים, אלא האם יהיה תקציב לשלושה חודשים או תקציב לשנה ושלושה חודשים. אין לנו ספק שהדרך להתמודד עם האתגרים הכלכליים העצומים היא באישור מתווה של תקציב מורחב".
המחלוקת בין המפלגות עלולה בהחלט להוביל לבחירות. אם לא יגיעו להסכמות עד תאריך היעד בסוף אוגוסט, הכנסת תתפזר באופן אוטומטי. לדברי יו"ר הקואליציה ח"כ מיקי זוהר, שבשבוע שעבר התבטא בגל"צ דווקא בעד תקציב דו שנתי, בניגוד לדעתו של נתניהו, "בסופו של יום צריכים להסתכל על העניין הזה באחריות גדולה כדי למנוע משברים כלכליים עתידיים. עמדתי האישית אינה קובעת, וכמובן אקדם בכנסת כל החלטה שתתקבל על ידי רה"מ ומשרד האוצר".
בינתיים כאמור, ממשיך כץ להתקדם במסלול התקציב החד־שנתי. בשבוע שעבר נועד שר האוצר עם יו"ר ההסתדרות ארנון בר־דוד וביקש ממנו "להיכנס תחת האלונקה" ולאפשר שינויים בשכר במגזר הציבורי.

"גיבשתי סדרה של דברים אפשריים שבהם המגזר הציבורי יתרום את תרומתו בהיבטים כספיים וניהוליים, שיש להם משמעות רבה ביכולת לייעל ולהגדיל את הפריון של שירות המדינה עצמו", אמר כץ. "המגזר הציבורי חייב לתת כתף ולתרום את תרומתו למאבק בקורונה, כי המגזר הפרטי נפגע פגיעה קשה. כרגע יש הידברות בין הממונה על השכר ובין יו"ר ההסתדרות, ומבחינתי זה צריך להגיע להסכמה מהירה. המגמה שלי היא לסייע למי שזקוק לעזרה, ומצד שני לייצר תחרות ולהוריד רגולציה וחסמים. זו האווירה וזו המדיניות".