"חוק הלאום" שמקדמים בימים אלו בפורטוגל על מנת לנסות ולהתמודד עם שפע הבקשות לאזרחות פורטוגלית מתחיל להיראות כמסנן מכוון של יהודים. מתוך רצון לתקן את העוול ההיסטורי של גירוש ספרד, בשנת 2013 החליט המחוקק הפורטוגלי לאפשר ליהודים צאצאי מגורשי ספרד ופורטוגל לקבל דרכון פורטוגלי.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– בעולם מתוקן אין מקום לתוכנית מתיחות
– הקורונה פתחה בפנינו אפשרות להיות מגן ליהודי העולם
– דרושים מנהיגים הגונים לאזרחי ישראל הערביים
מאז, יהודים מכל העולם, כולל עשרות אלפי ישראלים גילו את הזיקה שלהם לפורטוגל והוציאו אזרחות פורטוגלית. לקראת סוף חודש אפריל, בשיאו של משבר כלכלי ובריאותי בינלאומי הונחה הצעת חוק המבקשת להגביל את זכותם של היהודים לקבל אזרחות בנסיבות הללו.

בתחילת החודש הניחה מפלגת Partido social democrat-PSD תיקון להצעת החוק שמטרתו להקשיח את התנאים לקבלת אזרחות. התיקון להצעת החוק מבקש ליצור זיקה משמעותית בין המבקש לבין המדינה למשל על ידי מקום מגורים במדינה, נסיעות תכופות למדינה, בעלות על בית פרטי למעלה מ-3 שנים או קשר מקצועי לפורטוגל.
יוזמת הצעת החוק קונסטנזה אורבנו דה סוזה היא סגנית יו"ר המפלגה הסוציאליסטית ומרכזת קבוצת העבודה של חוק הלאום. דה סוזה אמרה כי היהודים הצאצאים למגורשי ספרד ופורטוגל גדלים בקצב אקספוננציאלי והסבירה כי "אם לא הבנו מה הוא גידול אקספוננציאלי, אני חושבת שאחרי הקורונה כל פורטוגלי יכול להבין מהו גידול אקספוננציאלי. למשל אנחנו זוג, עם 2 הילדים, 250 שנה מעכשיו, אהיה אחראית, לבערך, מיליון צאצאים". אגב, בודקי עובדות חישבו וגילו כי בנתונים אלה דה סוזה תהיה אחראית ל-2046 צאצאים בלבד.
כמובן שאמירה זו עוררה סערה בפורטוגל ומספר ארגונים יהודיים מקומיים ביקשו מחברת הפרלמנט להתנצל. אחד מהמגבים הוא עו"ד איתי מור, נשיא התנועה הציונית "מעבר לקשת פורטוגל". מור שלח מכתב חריף בנושא לחברת הפרלמנט וכן עדכן בנושא את שרת התפוצות, עומר ינקלביץ'.
"מה שקורה בימים אלה בפורטוגל עובר מתחת לרדאר הן בישראל והן בעולם" אומר עו"ד איתי מור, "מבלי משים מנסה הממשלה המקומית בפורטוגל לחוקק חוקים קשים כנגד אוכלוסייה אחת בלבד. הרעיון למנוע מיהודים חזרה למקום ממנו גורשו תוך שימוש במושגים מימים אפלים הינו חמור מאוד ולא מקובל. פניתי ואני פונה לכל מי שיכול לסייע במאבק למנוע מחברת הפרלמנט דה סוזה לדון בנושא היהודי בפורטוגל וכן בכדי למנוע שינוי חוק אנטישמי זה".
לפני מספר חודשים פרסמנו במקור ראשון כי בשנת 2018 נרשם בפורטוגל שיא הילודה השלילי ביותר שלה, ובשנת 2019 נשבר שיא במספר המתאזרחים – תושבי חוץ שקיבלו אזרחות פורטוגלית. היחס בין מספר הלידות למספר מקבלי האזרחות עומד על 1.5 לטובת המתאזרחים. אם לדבר מספרית: בשנת 2018 נולדו 87,020 ילדים, לעומת 127,950 שזכו באזרחות פורטוגלית, על פי נתוני משרד המשפטים בפורטוגל והמכון לסטטיסטיקה הפורטוגלי. תושבי ברזיל הם שיאני הגשת בקשות לאזרחות פורטוגלית: בשנת 2019 חלה עלייה של 43% במספר הבקשות לעומת 2019. מקרב היהודים המבקשים לקבל אזרחות פורטוגלית, 79% הגיעו מישראל.