שלוש קטינות מהשומרון תובעות את משטרת ישראל, חוקר בתחנת המשטרה מרחב דוד ואת שירות בתי הסוהר על סך 271,500 שקלים בגין פגיעה קשה בזכויותיהן. זאת, על רקע מאבקן לחופש תפילה בשערי הר הבית המיועדים למוסלמים.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– שגרירים סיירו בשומרון כדי ללמוד את השטח לקראת אפשרות הריבונות
– המרוץ לחיסון: בקהילה המדעית מסתמנת אופטימיות
– סגר ברש"פ: נישואין וניחום אבלים נאסרו, המסחר הוגבל
בתביעה מפורטים שבעה אירועים שנפרשים על פני תקופה של שנתיים וחצי, שבהן נעצרו הנערות מעצרי שווא לטענתן, עוכבו לחקירות, הושפלו, הוכו ובחלקן אף הוטרדו מינית בידי החוקר. מלבד זאת מתוארות בתביעה הפרות זכויות – סירוב לדרישתן לנוכחות מבוגר בחקירה, כבילתן באזיקים, כליאתן בבית סוהר שלא כדין ושלילת חופש התנועה והתפילה שלהן.

במקרה אחד, בשנת 2017, מתואר כיצד עוכבה אחת הנערות (אז בת 14) בדרכה לשערי הר הבית, בחשד שהיא מעורבת בפעולת "תג מחיר" ובהשחתת רכוש ציבורי: נטען שהיא וחברותיה הדביקו מדבקה בשער הסליחה, על פתח ההר. הנערות נלקחו לחקירה בתחנת מרחב דוד בשעת לילה מאוחרת, ובמהלכה סורבה בקשתן לנוכחות הוריהן או בגיר אחר בחקירה.
כאשר נדרשה הנערה התובעת למסור טביעות אצבע, שאלה את החוקר מדוע היא נדרשת לעבור בדיקה זו.
בתגובה, טוענת הנערה, החוקר צעק עליה ואיים עליה: אם תמשיך בהתנהגותה, "תחטפי מכות, לא כדאי לך" כלשון כתב התביעה. עוד נטען שהחוקר החליט שהנערה זזה לאט מדי, דחף אותה ובעט בה עד שהפילה על הרצפה, תוך שהוא צועק ומבזה אותה באמירות משפילות על גופה: "את חושבת שהגוף שלך מעניין אותי? תראי איך את נראית, כולך זבל!". כשאמרה שאסור לחוקר לגעת בה, הוא אמר לטענתה: "אני מחליט מי ייגע בך ומי לא, זו לא החלטה שלך".
במקרה אחר הגיעו שלוש הנערות להתפלל בתחילת מבוא שער הסליחה. שוטרים שהגיעו למקום הרחיקו את הנערות ולקחו אותן לחקירה בתחנת המשטרה. כעבור שעות אחדות שוחררו בלא חקירה.
בדיון בבית המשפט ביקשה המשטרה להרחיק את הנערות מן האזור, בטענה שתפילתן מפרה את שלום הציבור. השופט שמואל הרבסט קבע: "איני רואה כיצד תפילתן של אלו עדיפה על תפילתן של אלו", וכי "זכותו של כל אדם במדינתנו להתפלל בכל מקום שירצה".
אירוע חמור אירע בתחילת 2018. שתיים מהנערות הגיעו ל"סיבוב שערים" סביב הר הבית. לאחר מכן הן הגיעו לסמטה כלשהי ברחבי הרובע המוסלמי בעיר העתיקה שגם על פי הגדרות המשטרה המחמירות אינה נכללת בהגדרת "הר הבית ומבואותיו".
למרות זאת הן עוכבו לחקירה בחשד להפרעה לשוטר במילוי תפקידו והעלבת עובד ציבור. עם סיום החקירה הוחלט לכלוא אותן והן נשלחו לכלא נווה תרצה. שם הן נדרשו לטענתן להתפשט ולעבור חיפוש לא חוקי בעירום. הן סירבו והחיפוש לא יצא אל הפועל. לאחר מכן הוכנסו לתא שבו שהו גם בגירות, בניגוד להוראות החוק ולפקודת שירות בתי הסוהר הקובעות כי יש להפריד בין בגירות לקטינות.
בדיון בבית המשפט למחרת טען נציג המשטרה כי הן הפרו צווי בית משפט, כי מתנהלים נגדן תיקים בחודשים האחרונים וכי יש במעשיהן חומרה יתרה. דרישת החיפוש בעירום חזרה במקרה נוסף, וגם אז נמנעו הסוהרות מלעשות זאת רק לאחר שהנערות סירבו לכך.
על כל מקרה כזה מבקשות הנערות פיצויים בסכום עשרות אלפי שקלים מהמשטרה ומשירות בתי הסוהר. יחד עם האמור, מודגש בכתב התביעה כי במסגרת האירועים קרה שבית המשפט קבע שהנערות חצו את הגבול ולעיתים יש חשד סביר לעבירות ובמקצת האירועים אף הוגשו כתבי אישום.
"את מאבקן של מרשותיי ילמדו באוניברסיטאות ובבתי ספר לזכויות אזרח", משוכנע עו"ד איתמר בן־גביר, המייצג את הנערות. "בתחילת הדרך המשטרה בכלל סברה שאסור להן להתפלל ברובע המוסלמי, ובתי המשפט קיבלו פעם אחר פעם את הטענות שלנו שזכותן להתפלל בכל מקום.
"לצערי גם אחרי החלטות השופטים המשיכה המשטרה להתנכל לבנות. אנו מדברים על מעצרי שווא רבים של ילדות בגיל צעיר. אני מקווה שבית המשפט יפסוק סכום פיצוי נכבד לזכותן ושהמשטרה תלמד שאסור לה לפגוע בחופש התנועה והתפילה של ילדות יהודיות".
משירות בתי הסוהר נמסר בתגובה: "אם תגיע אלינו תביעה ונידרש להגיב, נעשה זאת בבית המשפט כמקובל".
ממשטרת ישראל נמסר: "כתב התביעה טרם התקבל במשטרה וכשיתקבל נשיב לו בבית המשפט כמקובל.
"ללא קשר למקרה זה או אחר נציין כי משטרת ישראל פועלת מדי יום כדי לאפשר לכל אדם לבקר בהר הבית, ללא הבדל דת, מין או לאום, הכול בהקפדה על הכללים הנהוגים במקום ובשמירה על ביטחון המתפללים והמבקרים בהר".