פרק בדו"ח מבקר המדינה המתפרסם כעת עוסק בקציני מטה במינהל האזרחי ביהודה ושומרון, שבהיעדר ריבונות ישראלית, מנהלים בפועל את חיי היום יום של התושבים. המבקר מצביע על שורת פערים ברישום הקרקעות, ביחסי העבודה מול הפועלים הפלסטיניים ופגיעה בהם, היעדרותו של מבקר פנים וחוסר סמכות של משרדי הממשלה כלפי הקצינים האחראיים על התחומים השונים של הרשות המבצעת בתחומי יו"ש.
מאמרים נוספים באתר מקור ראשון:
סטירת חינוך: המנהל האזרחי לא מבין את מטרת קיומו
"התנהלות בעייתית": המשנה לנשיאת העליון נגד המנהל האזרחי
מהמקרא ועד בלפור: איפה באמת התחיל העימות?
מבקר המדינה מצביע על חוסר סדר בכל הנוגע להסדרי רישום מקרקעין, וקובע כי עקב אי-יישוב מחלוקות בין המינהל ומשרד המשפטים, לא קודמו הסדרי רישום – "דבר שגרם לפגיעה בתושבים הישראלים באיו"ש בכל הנוגע ליכולת שלהם לרשום בעלות וזכויות על מקרקעין". בנוסף, הרישום אינו ממוחשב, מה שמהווה פתח לטעויות משמעותיות – כאלו הנגרמות במקרה, או אפילו לטעויות מכוונות.
המבקר מצביע על סחר בעייתי המתקיים בהיתרי ההעסקה של פלסטינים המועסקים בישראל, וקובע כי כמחצית (!) משכרם מועבר למתווכים שונים, המסייעים להם בקבלת אישור העבודה.
כמו כן מציין המבקר כי מזה שמונה שנים אין למנהל האזרחי מבקר פנים, וכי משרדי הממשלה מתקשים לממש את סמכותם ואחריותם המקצועית כלפי קציני המטה של המינהל, ומרביתם אינם מקיימים בקרה מקצועית על הקמ"טים שהם בפועל, נציגי המשרדים ביהודה ושומרון.

עוד עולה מהדו"ח עניינו של עובד פלסטיני ביחידה לרישום מקרקעין של המינהל שנעצר על ידי הרשות הפלסטינית.
ממועצת יש"ע נמסר בתגובה לביקורת, כי "כבר שנים רבות שאנו מנסים לעורר את הדיון על הבעיות הרבות הכרוכות בכך שגוף צבאי שהוקם למטרות אחרות לגמרי, מנהל כיום את חיי השגרה של התושבים הישראליים ביהודה, שומרון ובקעת הירדן.
"דבר זה יוצר פערים רבים ואפליה כלפי הישראליים החיים באזור בשירותים הממשלתיים. נדרש שינוי מצב מן היסוד ותיקון שורשי של העניין על ידי החלת החוק הישראלי המלא במרחבי יהודה, שומרון ובקעת הירדן. רק ריבונות תטפל לעומק ותפסיק את האפליה בין תושבי האזור לשאר אזרחי מדינת ישראל".
מאיר דויטש, מנכ"ל תנועת רגבים, אומר בתגובה כי "מבין כל שורה ושורה בדו"ח מבקר המדינה זועק הצורך לסגור את המנהל האזרחי ולהטמיע את אנשי המקצוע שלו בתוך משרדי הממשלה. כמות הכשלים הנובעים מכפיפותו הכפולה של המנהל האזרחי ל'שני אדונים' – הן לצה"ל ומערכת הביטחון, והן למשרדי הממשלה, מגלמת בתוכה בעיה מהותית שלא תוכל להגיע לידי פתרון מעמיק ללא החלת ריבונות של מדינת ישראל ביהודה ושומרון".
הוא מוסיף כי – "בסוגיית המקרקעין, עולים שני כשלים מרכזיים שאנו מתריעים עליהם רבות לאורך השנים. מלבד העובדה הבסיסית, כי מרשם המקרקעין ביהודה ושומרון חסוי וחסום בפני אזרחים ישראלים, באופן המהווה פגיעה קשה בזכות הקניין וחופש המידע, הרי שגם ניהול רישום המקרקעין באופן ידני, מיושן ואיטי, מהווה כר נרחב לזיופים ולפגיעה בזכויות הקניין וביכולת לרכישת מקרקעין. אי קידום הסדר המקרקעין מאפשר לרשות הפלסטינית להוביל בשנים האחרונות מהלך מתוכנן, מתוזמן וממומן, להשתלט על מאות אלפי דונמים ביהודה ושומרון באמצעות בניה בלתי חוקית והשתלטות חקלאית, ואף בניהול של מרשם מקרקעין מטעמה באיזורים הנמצאים בשליטה ישראלית מלאה, ובכך להציב את מדינת ישראל בפני עובדות מוגמרות".
תגובת המתפ"ש
מהמתפ"ש (מפקדת תיאום פעולות הממשלה בשטחים) נמסר בתגובה כי "היחידה לתיאום פעולות הממשלה בשטחים מברכת על הביקורת ותפעל למימוש מסקנותיה באופן מהיר. הדו"ח התקבל ביחידה לפני מספר חודשים והפערים שהועלו בו, טופלו באופן מידי או נמצאים בתהליך הטמעה.
ביחס לטענות העולות בדו"ח ולפיהן קיימת בעייתיות שמקורה בכפיפות הדואלית של הקמ"טים, נדגיש כי המנהל האזרחי מקבל את המלצת המבקר ופועל כבר בימים אלו בשיתוף משרדי הממשלה לטובת הסדרת והגדרת תוכן ההנחיה המקצועית לקמ"טים, לרבות היקף הפיקוח והבקרה המקצועית הנדרשים לגביהם. יחד עם זאת, יודגש כי אין משימה הנפגעת מיחסים כאלו או אחרים בין המנהל האזרחי למשרדי האם, כמו גם השירות לתושבי האזור. כמו כן, נבהיר כי תכניות העבודה של הקמ"טים מאושרות על ידי משרדי האם ועל ידי ראש המנהל האזרחי, ולצד תהליכי מעקב על ביצוע המשימות ומימוש היעדים, מתקיימים תהליכי בקרה עתיים לרבות מופעי סיכום חציון ושנה. בנוסף, נציין כי המנהל האזרחי קיבל לאחרונה את אישור נציבות שירותי המדינה להעסקת מיקור חוץ לטובת ביצוע ביקורת פנימית, ופרסום המכרז נמצא בשלבים מתקדמים”.

במתפ"ש נמסר בתגובה בנוגע לפערים שהועלו בדו"ח אשר מתייחסים לתחום ניהול משאבי האנוש כי "נציין כי בשנתיים האחרונות הולכת ונבנית יחידת הון אנושי ייחודית למנהל האזרחי אשר עם הקמתה יינתן מענה הולם לחלק נכבד מן ממצאי הדו"ח. נושא זה מובל על ידי נציבות שירות המדינה ונמצא כעת במשא ומתן בין המדינה לבין הסתדרות עובדי המדינה".
בנוגע לטענות המתייחסות להעסקת עובדים פלסטינים ביחידה לרישום מקרקעין, הבהירו במתפ"ש כי "לעובדים מקומיים אין מעורבות בעסקאות בהן מעורבים ישראלים, וטיפולן של עסקאות מסוג זה, כמו גם הגישה אל תוכנן, מתבצעות על ידי העובדים הישראליים בלבד. לאור האמור, על אף מעצרו של העובד המקומי על ידי הרשות הפלסטינית – לא קיים חשש מזליגת מידע הנוגע למכירת קרקעות לישראלים. עם זאת, מעצרו נבדק לעומק על ידי גורמים במנהל האזרחי למול גורמי הביטחון הרלוונטיים ברשות הפלסטינית, זאת על מנת להבטיח כי לא זלג כל מידע ממודר. כמו כן, באשר לטענות של גורם הפעיל בתיווך קרקעות באיו"ש, נבהיר כי עד לכתיבת שורות אלו לא התקבלו ראיות התומכות בטענות כי הועבר מידע ממודר על ידי עובד מקומי במשרד קמ"ט מקרקעין לגורמים כאלה או אחרים ברשות הפלסטינית".
בנוגע למימוש מודל התעסוקה נדגיש כי המנהל האזרחי פועל למימוש המודל, כפי שאושר על ידי הממשלה, מתוך הבנה ברורה כי מדובר במהלך גדול בעל השפעה חיובית רחבה על תחום תעסוקת הפלסטינים בישראל. מהלך זה צפוי למנוע את פעולות הסחר בהיתרים, וכן לבטל את התלות של העובד הפלסטיני במעסיק, זאת על ידי הנפקת ההיתר על בסיס מכסות סקטור ולא על בסיס מכסות אישיות של מעסיקים – כפי שמתנהל כיום. מימוש מודל שכזה – המהווה שינוי מהפכני בתהליך הנפקת היתרי התעסוקה בישראל – הינו תהליך מורכב שדורש זמן לא מבוטל להיערכות וביצוע, התלוי בין היתר בתיאום אל מול משרדי ממשלה נוספים מלבד המנהל האזרחי. נדגיש כי המנהל האזרחי פועל ללא לאות למימוש המודל במהרה, כפי שכבר החל בפועל בבחינת המודל באזור התעשייה עטרות, לצד עבודה מתקדמת בבניית מערכת ממוחשבת ייעודית למימוש המודל.
בדו"ח הביקורת צוין כי קמ"ט תעסוקה אינו מממש את חובתו לאכוף את השימוש ברישיונות עבודה של עובדים פלסטינים ביישובים ישראלים בתחומי איו"ש. יש לציין, כי ביחידת קמ"ט תעסוקה אין תקינה ליחידת פיקוח ואכיפה, אך עם היוודע על מעסיק אשר מפר את החוק – המעסיק מזומן לבירור אצל קמ"ט תעסוקה ובמידת הצורך נסגרים לו רישיונות העבודה.
בנוגע להיעדר מחשוב למרשם המקרקעין באיו"ש, נדגיש כי המנהל האזרחי מקבל את המלצת המבקר ופועל על מנת להאיץ את מחשוב רישום המקרקעין באיו"ש באמצעות המערכות המתאימות לכך. כמו כן, נציין כי המנהל האזרחי נמצא בעיצומו של פרויקט סריקת תיקי המקרקעין, זאת על מנת לגבות את המידע ולמנוע אובדן שלו כתוצאה מנזקים בשל פגעי טבע או יד אנוש. עד כה הושקעו בפרויקט מאות אלפי שקלים ובמסגרתו גובו ונסרקו כל המסמכים הרלוונטיים, לרבות כל תיקי העסקאות במקרקעין וכן כל תיקי 'היתר עסקה' במלואם. השלמת הסריקה קשורה באופן ישיר להקצאת משאבים וכוח אדם מתאים, שכן בלעדיו לא ניתן עוד לפנות משאבים קיימים ביחידה.
היחידה לתיאום פעולות הממשלה בשטחים והמנהל האזרחי ימשיכו לבצע את משימתם במקצועיות ובשקיפות, תוך יישום בפועל של ההמלצות העולות בדו"ח מבקר המדינה, וכן יוסיפו לפעול לשיפור מרקם החיים של תושבי יהודה ושומרון באמצעות כלל המשאבים העומדים לרשותם".