הדרך לנרמול היחסים בין ישראל לבין איחוד האמירויות לא התחילה בשבוע שעבר, ומתחת לפני השטח, בשקט ביטחוני ובמקרים מסויימים תחת איפול הצנזורה, ישראל מקיימת קשרים עם איחוד האמירויות שבליבן עסקאות ביטחוניות שנאמדות בסכומים של מיליארדי דולרים.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– נשארו מאחור: הפלסטינים בקרב מאסף
– כך נראית תקיפה בעזה מתוך בור פיקוד של צה"ל
– משבר קורונה: מלחמת ההישרדות של יהדות צפון אמריקה
בשנים האחרונות הוקמה במשרד הביטחון מחלקה מיוחדת לאשר עסקאות נשק בין ישראל לבין מדינות במזרח התיכון. אנשי המחלקה בוחנים את מהות העסקאות ומפקחים שלא ידלוף מחוץ לישראל ידע, מידע וטכנולוגיה שעשויים לפגוע בביטחון המדינה. במסגרת זו בחנה הועדה בשנים האחרונות מאות עסקאות בין ישראל לבין איחוד האמירויות, בעיקר באמצעות מתווכים ומדינות נוספות שעמדו באמצע כמו יוון וקפריסין, מדינות שעל הדרך גרפו קופון מעצם היותן חלק מהעסקה. חברות ביטחוניות בעולם רכשו מישראל ומכרו לאמירויות, וכל זה נועד לפתוח נתיב סחר עם פוטנציאל עצום כזה. כעת, לאחר פרסום דבר ההסכם המתגבש, טומן בליבו פוטנציאל עוד יותר גדול.

העסקאות הגדולות נחתמו בשנה האחרונה ומטרתן הייתה לקרב בין הצדדים. רק בשנה האחרונה נחתמו עסקאות נשק בשווי של כ-3 מיליארד דולר. בין היתר מכרה ישראל לאמירויות מערכות מיוחדות בתחום הסייבר, לאיסוף מודיעין, מצלמות משוכללות תוצרת כחול לבן, מערכות ניטור ומערכות נוספות שעליהן הוטל איפול.
העסקאות הגדולות נחבאו באמצעות גורמים מתווכים וכללו גם כלי טייס בלתי מאויישים בעלי שליטה מרחוק של התעשיות הביטחוניות בישראל. שלוש התעשיות המרכזיות הם התעשייה האווירית, אלביט ורפאל.
לאחר שיחתם ההסכם בישראל רואים את הפוטנציאל במכירה ישירה של מלטי"ם, חלקם לכלי הטייס ומערכות הגנה אקטיביות מפני טילים. בישראל רואים גם פוטנציאל סחר במכירת מערכות ביטחוניות להשבחת כלי מלחמה כמו מטוסים וטנקים. ישראל ידועה בעולם כמדינה בעלת יכולות שיפור משמעויות של כלי נשק. כך למשל, לאורך שנים ישראל מתקינה במטוסים שהיא רוכשת מהאמריקאים מערכות שמשדרגות את המטוס באופן דרמטי ובאיחוד האמירויות מאוד רוצים לראות את הטכנולוגיה הזו אצלם.
במערכת הביטחון עוקבים מאוד אחר ההתפתחות הזו. הם ידרשו מראש הממשלה לעשות הכל כדי למצות מצד אחד את הפוטנציאל העצום, שבדרך עקיפה יתרום גם לצה"ל, אולם לצד זה לעשות הכל כדי לשמור על האינטרס של צה"ל שעסקאות כאלו לא יניבו יתרון משמעותי למדינה שלישית.
שליט האיחוד השייח' בן זאיד אל נאהיאן היה בעבר מפקד חיל האוויר של האמירויות וטייס מסוקים. ההבנה שלו בתחום מאוד גדולה והוא עוקב אחר חיל האוויר הישראלי ומעריך מאוד את הפוטנציאל. גם ידע ומערכות מתחום הסייבר ההגנתי צפויות להימכר במסגרת ההסכם. חברות סייבר ישראליות רבות נכנסו בשנה האחרונה ללא מעט שיתופי פעולה עם איחוד האמירויות, והערכות הן כי רוב המערכות שלהן מורכבות בין היתר מרכיבים כחול לבן. נתיב הסחר עובר דרך קפריסין וסינגפור באמצעות חברות מתווכות, וכעת מעריכים כי ניתן יהיה לותר על המתווכחים. שילוב של עסקאות חשופות יעלה את ערכן בעולם וישראל צפויה להרוויח מכך לא מעט שכן קרנות התעשיות הביטחוניות בישראל יעלו באופן ניכר.