עשר שנים המתינו אזרחי לבנון לפסק הדין ההיסטורי. מבחינתם לא היה ספק שמי שחיסל את ראש הממשלה לשעבר רפיק אל-חרירי היו אלו להם התנגד – ארגון חיזבאללה והמשטר הסורי של בשאר אל אסד.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– ביקורת על הרפורמה במח"ש: "תהפוך לפינת ליטוף"
– "היהודים באים": מה כל כך מצחיק בביזוי הדת והמסורת?
– חטיבה נולדה: השילו"ח תיקח את צה"ל לעתיד קטלני יותר
במשך השנים הארוכות בהן התנהל המשפט, מאות העידו בפני השופטים כשרבים מהם נשארים בעילום שם מחשש לסכנה ברורה ומיידית לחייהם.

רפיק אל-חרירי, שחוסל ב-2005 על ידי פיצוץ השיירה בה נסע בביירות, נחשב לאחד הלוחמים המרכזיים נגד ארגון חיזבאללה בלבנון וההשתלטות הסורית – בהנהגת בשאר אל אסד – על ארץ הארזים. הרצון העז להיפטר מהעצם הפוליטית שהייתה תקועה בגרון של חיזבאללה וסוריה, היה ברור.
חמישה חברים בחיזבאללה הואשמו בחיסולו של רפיק אל-חרירי. מוסטפא בדר א-דין, מפקד הכוח הצבאי של חיזבאללה לשעבר ושמת בסוריה בשנת 2016, נאשם כמי שהיה המוח מאחורי הזמנת החיסול. ארבעה נאשמים נוספים נעלמו וירדו למחתרת. הראשון הוא סלים עיאש בן 56 – בכיר צבאי בארגון חיזבאללה, אחראי על החוליה שחיסלה את אל-חרירי ואף השתתף באופן אישי בביצוע החיסול. התביעה האשימה אותו באחריות להטמנת חומר הנפץ שהרג את חרירי ו-21 אזרחים לבנונים שהיו בסביבה. השני הוא חוסיין עניסי בן ה-46 שהצטברו נגדו עדויות שהיה שותף לחיסול, השלישי הוא אסד סברא בן ה-43, והרביעי, שהואשם בעברו בשימוש בחומרי נפץ והיה שותף לאספקת חומרי הנפץ שהובילו לחיסולו של חרירי הוא חסן חביב מרעי בן ה-54. כבר ב-2013 דרש בית המשפט להביא אותו לחקירה באשמת שותפות בחיסול חרירי.

מכשירי הסלולר של הנאשמים אוכנו על ידי גורמי החקירה הן במקום חיסולו של חרירי והן באזור בו שהה שבועות לפני הפיצוץ בביירות. הקשר בין החיסול לחיזבאללה היה ברור לכולם, ולמרות זאת, בסופו של המשפט הארוך, האשים בית המשפט הבינלאומי רק את סלים עיאש.
למרות הקשרים הברורים בין הנאשמים לחיזבאללה והעובדה שהנאשם, כך על פי העדויות, בכיר בארגון הטרור הלבנוני, בית המשפט הבינלאומי המיוחד הודיע אתמול על פסיקתו. "אין כל ראיות ישירות שלהנהגת חיזבאללה יש מעורבות ברצח רפיק אל-חרירי ואין עדויות ישירות על מעורבות סורית בחיסול", אמר השופט ושימח בכך את נסראללה ואסד.

עוד נאמר בפסיקה שמלבד עיאש אין לבית המשפט ראיות מספיקות כדי להאשים את יתר החשודים, ולכן הם יצאו זכאים. סעד אל-חרירי, בנו של רפיק, שכיהן אף הוא כראש ממשלת לבנון, שהה בהאג בעת הקראת פסק הדין של בית המשפט הבינלאומי. חרירי, שיש סיכוי סביר שיעמוד שוב בראשות ממשלה חדשה בלבנון, אמר כי הוא מכבד את הפסיקה של בית המשפט ובטוח שהצדק ייעשה. "אנחנו רוצים שהאחראים להתנקשות באבי יקבלו את העונש הראוי", אמר. "אלו שחיסלו את אבי רצו לשנות את פניה של לבנון ואת זהותה, ולכן אנחנו מצפים שלא תהיה פשרה בכל הקשור לצדק שייעשה עם האשמים".
הוא מתח ביקורת על חיזבאללה ודרש ממנו להודות במה שעשה. "בית המשפט היה ברור ביחס לרקע הפוליטי של המעורבים. ההתנהלות הממאירה של חיזבאללה משפיעה על המדינה כמו ענן אפל. עלינו לפזר את הענן הזה כדי לסייע למדינה שלנו".
לבנון נמצאת במשבר רציני בעקבות אסון הפיצוץ בנמל ביירות. נשיא לבנון מישל עאון אמר אתמול (ג') כי אין ראיות לקשר בין מצבור האמוניה החנקתית שגרם לפיצוץ לבין ארגון חיזבאללה. האמירה שיצאה מפיו של מי שתמך בארגון, התקבלה בשאט נפש על ידי לבנונים רבים שדורשים חקירה בינלאומית למיצוי הדין עם האחראים לו. הם תלו תקווה בבית המשפט הבינלאומי שיוביל להרשעת חיזבאללה בחיסולו של חרירי, שאכזב. ההערכה כעת היא שפסק הדין רק יגביר את הפעילות של מתנגדי הארגון בלבנון שיביעו את אכזבתם בהפגנות ברחובות לבנון.