בתום ארבעה ימי ועידת המפלגה הרפובליקנית, קיבל נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לקראת סוף השבוע באופן רשמי את המועמדות הרפובליקנית לנשיאות. זאת, ארבע שנים לאחר שקיבל אותה בפעם הראשונה, בוועידה שבה הבטיח שאמריקה תחזור לגדולתה אם יגבר עם הילרי קלינטון וייבחר לנשיאות.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– שיעורי בית: הקורונה היא הזדמנות לשינוי במערכת החינוך
– תקופת ניסיון: כוח יוניפי"ל יחזור לדרום לבנון
– שיר השבוע: הַסּוֹד שֶׁיָּבִיא הַסְדָּרָה
"המפלגה הרפובליקנית, מפלגתו של אברהם לינקולן, צועדת קדימה מאוחדת, נחושה ומוכנה לקבל את פניהם של מיליוני דמוקרטים, עצמאיים וכל מי שמאמין בגדולתה של אמריקה ובלב הטוב של העם האמריקני", אמר טראמפ בפתיחת נאומו.

"בקדנציה החדשה שלי כנשיא, נבנה שוב את הכלכלה הגדולה ביותר בהיסטוריה, ונחזור במהירות לתעסוקה מלאה, גואה בהכנסות ושגשוג. אנו נגן על אמריקה מפני כל האיומים ונגן על אמריקה מפני כל הסכנות. נוביל את אמריקה לגבולות חדשים של שאפתנות וגילוי, ונגיע לארבעה גבהים חדשים של הישגים לאומיים. אנו מציתים מחדש את האמונה בערכינו, גאווה חדשה בהיסטוריה שלנו ורוח חדשה של אחדות שניתן לממש רק באמצעות אהבה לארצנו הגדולה".
בהמשך הנאום ולאחר דיבורים נוספים על גדולתה של אמריקה והסכנות איתן היא מתמודדת, הפנה טראמפ את האור לג'ו ביידן והמפלגה הדמוקרטית. "בחירות אלה יחליטו אם נגן על אורח החיים האמריקני או נאפשר לתנועה רדיקלית לפרק ולהשמיד אותה לחלוטין. זה לא יקרה. בוועידה הדמוקרטית ג'ו ביידן ומפלגתו תקפו שוב ושוב את אמריקה כמדינה של עוול גזעי, כלכלי וחברתי, לכן הערב אני שואל אתכם שאלה פשוטה: כיצד המפלגה הדמוקרטית יכולה לבקש להנהיג את ארצנו כשהיא בילתה כל כך הרבה זמן בניסיון להפיל אותה?"
בנאום שארך למעלה משעה, טראמפ תיאר כיצד תיראה קדנציה שנייה שלו אם ייבחר, והזהיר שוב ושוב מפני הסכנות שמייצג ג'ו ביידן והדמוקרטים.

תוכנה של הוועידה הנוכחית, שהתנהלה ברובה באופן וירטואלי, מעיד כי המפלגה הרפובליקנית מהדקת את מסריה נגד המפלגה הדמוקרטית ומועמדה לנשיאות, ג'ו ביידן הפעם, ובעד "אמריקה הישנה והטובה". האסטרטגיה הזאת מכוונת בבירור נגד המהומות ההמוניות הדורשות צדק חברתי, ונגד מאמצי קבוצות קצה להבעיר את השטח. הרפובליקנים "חוגגים" גם על ההקצנה ברטוריקה הכלכלית־חברתית מצד מקצת מחברי המפלגה הדמוקרטית. וגם משבר הקורונה הוא זירה חשובה במלחמת התרבות הגדולה.
בנאומו בוועידה שלשום התמקד סגן הנשיא מייק פנס בתמיכתו של הנשיא טראמפ באכיפת החוק, לעומת מי שחפצים לטענתו לעקור את שלטון החוק מהמרחב הציבורי. "לא תהיו בטוחים באמריקה של ג'ו ביידן", התייחס פנס לסיסמת השמאל הפופולרית הדורשת לשלול את תקציב המשטרה. "תחת הנשיא טראמפ לא נפסיק לתקצב את המשטרה – לא עכשיו, לא אף פעם. נדאג לחוק וסדר ברחובות ארצנו".
את נאומו נשא פנס על רקע דגלי ארה"ב שהונפו במצודת מקהנרי בבולטימור, אתר קרב במלחמת 1812 שהיה השראה להמנון האמריקני, "הדגל זרוע הכוכבים". הסמלים כוונו בדיוק למסר שביקשו הרפובליקנים להעביר נגד השמאל והמפלגה הדמוקרטית, שהכריזו מלחמה על המורשת האמריקנית באמצעות עקירת פסלים של דמויות מפורסמות – ובהן בעלי עבדים וגנרלים מצבא הדרום במלחמת האזרחים – ובפרסום מאמרים וספרים שמטילים מום בעצם ייסודה של ארה"ב.

"כשבוחנים את האג'נדה של הדמוקרטים, זה ברור: ג'ו ביידן יהיה לא יותר מסוס טרויאני לשמאל הקיצוני", הכריז פנס בנאומו. "בשבוע שעבר אמר ביידן שהדמוקרטיה כתובה על פתקי הקלפי, אבל האמת היא שההתאוששות הכלכלית שלנו כתובה שם, חוק וסדר כתובים שם. אך גם דברים יסודיים וחשובים בהרבה בשביל המדינה שלנו".
הנושאים שהזכיר פנס – ביטחון, כלכלה ותרבות – הופיעו שוב ושוב בוועידה. ביומה הראשון נשא הסנאטור הרפובליקני השחור טים סקוט נאום נרגש, והשתמש בסיפורו האישי כדי להאדיר את האתוס האמריקני ולטעון שהמפלגה הרפובליקנית עשתה יותר למען הקהילה השחורה, למען הכלכלה ולמען הרפורמה במשטרה מהדמוקרטים. סקוט אף האשים את ביידן וסגניתו הנבחרת קמלה האריס שהם רוצים לחולל "מהפכה תרבותית" שיעדה הוא "אמריקה שונה מיסודה", אשר נראית כמו "אוטופיה סוציאליסטית".
סקוט שיבח את האתוס האמריקני שמאפשר למי שעובד להצליח, והדגים זאת באמצעות שושלתו המשפחתית – סבו עזב את בית הספר בכיתה ג' כדי לעבוד בשדות כותנה, ומעולם לא למד קרוא וכתוב, ואילו הוא, נכדו, הגיע לסנאט. "מכותנה לקונגרס בתקופה אחת", סיכם הסנאטור.
מסרים דומים לא נעדרו גם מנאומה של השגרירה לאו"ם לשעבר ניקי היילי, שהוריה היגרו לארה"ב מהודו. אותם מסרים עלו גם באירוע ששודר ביום השני של הוועידה, שבו נראתה חבורה של מהגרים המקבלים את אזרחותם בטקס מיוחד בבית הלבן. בו ביום שודר גם נאומו של מזכיר המדינה מייק פומפאו, על רקע העיר העתיקה בירושלים. פומפאו ציין את הישגי מדיניות החוץ של ממשל טראמפ ובמיוחד את העברת השגרירות האמריקנית לירושלים. שני האירועים ספגו ביקורת על שימוש במשאבי הממשלה לטובת אירוע מפלגתי מובהק, האשמות שהרפובליקנים דחו.

בוועידה נאמו גם בני משפחתו של טראמפ: בתו הצעירה טיפאני הזהירה מפני העיוותים ברשתות החברתיות ובתקשורת, בניו אריק ודונלד ג'וניור תקפו את הדמוקרטים והתקשורת התומכת לטענתם בביידן, ואשתו מלניה התייחסה באהדה לאמריקנים הסובלים ממשבר הקורונה ולמחאות נגד גזענות ממסדית, ואמרה שבעלה יוכל לעזור לאמריקה בשעתה הקשה.
בעיני הרפובליקנים זה היה שבוע מוצלח לא רק בגלל הוועידה. סקרים שפורסמו במהלך השבוע הראו שהמרוץ הנשיאותי נעשה צמוד יותר. ביידן עדיין אוחז ביתרון, אבל סקר נרחב של CNBC הראה שהתמיכה בטראמפ קרובה להשתוות לתמיכה בביידן במדינות מתנדנדות כמו ויסקונסין, צפון־קרוליינה, פנסילבניה ופלורידה.
הסיבות לשינוי המגמה משתקפות בסקרים. הסקר של CNBC חשף ש־47 אחוזים מתושבי המדינות האלה מעריכים את מהלכי ממשל טראמפ בכל הנוגע בטיפול במגפת הקורונה – שיעור התמיכה הגבוה ביותר מאז אמצע מאי. עוד הראו הסקרים שהאמריקנים מייחסים פחות חשיבות לטיפול בקורונה מנושאים אחרים שעל סדר היום, כמו כלכלה וביטחון הפנים. המגמה תואמת את הירידה במספר הנדבקים בקורונה ובמספר החולים המתאשפזים בארצות הברית בשבועות האחרונים.
המהומות שהוצתו עם הרג האזרח השחור ג'ורג' פלויד בסוף מאי בידי שוטר לבן, והמהומות שהתפרצו השבוע לאחר הירי בג'ייקוב בלייק שאירע אף הוא במהלך עימות עם המשטרה, מסייעות למפלגה הרפובליקנית, שרגילה להדגיש את חשיבות שלטון החוק. ב־2016 היה טראמפ צריך להתאמץ כדי להציג מהגרים ממקסיקו כסכנה לביטחונם של אזרחי ארה"ב, ולספוג האשמות בגזענות. כעת הוא רק צריך להציג לקהל המצביעים את הדיווחים ב־CNN על אש המהומות שמאיימת לאכול את בתיהם ועסקיהם של אמריקנים ממוצעים.