
הסכם שלום הוא עסקת חבילה. קצת כמו חתונה – מתחתנים לא רק עם החתן או הכלה אלא גם עם המשפחה. זה נכון גם לגבי הסכם השלום בין ישראל לאיחוד האמירויות. בקרוב אנו צפויים לגלות דודנים וקרובי משפחה מדרגה שנייה או שלישית, שלא באמת ידענו על קיומם. לפעמים זו הפתעה משמחת, לפעמים קצת פחות. מה שבטוח, זה תמיד מורכב. אבל היי, משפחה לא בוחרים.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– אישורי הבנייה בהמתנה: "אם אין ריבונות רשמית תביא ריבונות מעשית"
– לכפר בעד העם: דרושה מנהיגות אנושית
– בית המשפט קבע: הליך ההסגרה של מלכה לייפר יימשך
מין דודן כזה, קרוב־רחוק, כבר מציץ מעבר לפינה. שמו שייח' האני בן־בריק, והוא סגן נשיא התנועה הבדלנית להקמת מדינה עצמאית בדרום תימן, המכונה "מועצת המעבר הדרומית". התנועה הבדלנית חוסה בצילו של שליט האמירויות, וגם ממומנת על ידו. וכך, מרגע שהסכם השלום עם ישראל הפך לעובדה מוגמרת, התייצב גם השייח' האני בן־בריק, שהוא גם שר הביטחון של התנועה, ותרם את חלקו.
"אם רק תפתח תל־אביב את שעריה", צייץ השייח' ב־15 באוגוסט בטוויטר, "אגיע לבקר את אחינו יהודי תימן בביתם בישראל ואעלה להתפלל במסגד אל־אקצה, עוד לפני החתימה על הסכם השלום בין איחוד האמירויות לישראל. בוקר טוב שלום, דו־קיום וקבלת האחר".

לא בכל יום נשמעות זמירות גלויות כאלה מתימן. בטוויטר פרצה כצפוי סערת ברכות וחרפות. בישראל איש לא הרים בינתיים את הכפפה, אפילו לא בראש־העין. ודאי לא באופן פומבי. רשמית, השייח' האני בן־בריק עדיין מחכה להזמנה. אבל יש סיבה טובה לחשוב שמשהו מתבשל מאחורי הקלעים.
בשטח נראים כבר כל הסימנים שהמוטיב התימני הולך ללוות את יחסי ישראל והאמירויות. ולא ברמת הפולקלור, אלא במישור האסטרטגי. עם חתימת הסכם השלום עם האמירויות, נפתחת לפני ישראל גישה מסוג שלא הייתה לה עד כה לזירת הים האדום. ספינות של חיל הים משייטות מזמן במרחק אלף קילומטר מחופי ישראל כדי להגן על אוניות משא ישראליות ולמנוע הברחות נשק איראני דרך הים האדום.
תימן היא מדינה מוכת אסון שמתנהלות בה שתי מלחמות אזרחים בו־זמנית, ועם השנים היא הצטרפה למעגל האש שבו מבקשת איראן להקיף את ישראל. התרחישים בכל הנוגע להמשך המלחמה בתימן מורכבים. סיום לא נראה באופק, ובינתיים כל צד צפוי להמשיך להעביר מימון ונשק כדי לתדלק את בני חסותו. האיראנים, הסעודים, האמירתים – כל אחד בתורו יפעל לשמר את מעמדו ואולי אף לחזקו. ובהקשר הזה, הסכם השלום בין ישראל לאיחוד האמירויות קיבל השבוע טוויסט מיוחד. אתר החדשות היהודי־צרפתי ג'יי פורום, והאתר מידל איסט מוניטור, העלו דיווחים שלפיהם איחוד האמירויות וישראל מתכננות להקים באי סוקוטרה, המרוחק 350 קילומטר מחופי תימן, בסיסי ריגול משותפים שיאספו מידע על התנועה הימית במפרץ עדן, בקרן אפריקה ובמצרי באב אל־מנדב, ויעקבו אחר מהלכיה של איראן במרחב הימי ואחר פעילות החות'ים בתימן.
הפוטנציאל המודיעיני של בסיסים כאלה עצום, והוא עשוי להגיע אפילו עד חופי פקיסטן. מבחינה זו, מהלך כזה מתאים מאוד לחשיבה הביטחונית הגלובלית של ממשל טראמפ, שמעדיפה להפקיד את המטריקס של השמירה על הביטחון באזור ומעבר לו בידי בעלות בריתה, תוך שיתוף פעולה בין ישראל, המדינות הסוניות ונסיכויות המפרץ.
הכתבה המלאה תתפרסם מחר (ו') במוסף יומן, מקור ראשון