מדי חג אנו נאלצים להתאים את עצמנו לעידן הקורונה, שמביא עימו אתגרים רבים לנושאים הלכתיים. מה עושים במצב של סוכה קהילתית, של בניין או של בית כנסת, בו לרוב אוכלות משפחות רבות או יחידים מאותו אזור? בקובץ שכתב הרב צבי שכטר (79) אחד הפוסקים הבכירים של זרם האורתודוקסיה המודרנית בארה"ב, הוא כיצד לנהוג במצבים שכאלה – כאשר במקרים מסויימים ניתן להקל ולאפשר לאכול את הסעודה עצמה בבית.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– מטוש לכל דורש: עמדות בדיקת קורונה ללא הפניה
– דעה: נפקד-נוכח: הסיבה האמיתית לפרויקט עם אהוד אולמרט
– נתניהו מזהיר: "מאגרי הנשק של חיזבאללה צמודים למאגרי גז"
בפסק הלכה שפרסם בימים האחרונים כתב שכטר, שבעקבות הקורונה, סוכות קהילתיות רבות יקיימו ארוחות במעין "משמרות" על פי זמנים מתוכנים – בכדי למנוע מצב של חשיפה למשפחה אחרת. הוא פוסק שביומיים הראשונים (בתפוצות יש שני ימים טובים, ובישראל – ביום-טוב הראשון צ"ק) יש להחמיר, אך כי יש מקום להקל בימים האחרים.

"במקום שצריכים לאכול בסירוגין, חבורה אחר חבורה, ויצטרכו להמתין זמן מרובה עד שיגיע התור שלהם לאכול, אולי אפשר להחשיב את זה כמצטער שפטור מן הסוכה" הוא כותב, אך מסייג את דבריו, "אם זה בשני לילות הראשונים של סוכות, אנו מחמירים כאותה הדעה, שאפילו המצטער חייב בסוכה" הוא מוסיף. עוד הוא כותב ש"לרוב אנו לא עושים קידוש או אוכלים בסוכה לפני 'צאת הכוכבים' אבל השנה יש להקל ולאפשר בסוכות קהילתיות למשמרת הראשונה להכניס את יום-טוב מוקדם, ולעשות קידוש עם תום התפילה". אך לדבריו, יש לדאוג לאכול "כזית לחם בסוכה אחרי צאת הכוכבים". הוא מאפשר הקדמה של החג, בכדי לאפשר לכמה שיותר משפחות לנצל את הסוכה, מבלי שהיא תהיה צפופה, או מקום מדבק. "אידיאלית, היה עדיף עבור 'המשמרת הראשונה' בסוכה לאכול כזית אחרי צאת הכוכבים, אך השנה יש מקום להקל" והוא מוסיף כי "באם המשמרת השנייה צריכה להתחיל גם היא לפני צאת הכוכבים – יש מקום להקל ולאפשר למשמרת הראשונה לסיים את כל הארוחה לפני צאת הכוכבים".
הרב שכטר מפרט עוד ש"באם יש סוכה קהילתית או של בניין, בו יש לקיים הרבה 'משמרות' – יש לדאוג שהזמנים של כל משמרת בסוכה יהיו קצרים, ועל כל משמרת לעשות קידוש, לאכול חלה ולברך. את שאר הארוחה, דגים, בשר, ירקות וכו' אפשר לאכל בבית – ללא לחם".
שכטר מוסיף שאם ישנו מצב שבו יש הרבה מאוד משפחות או אנשים שצריכים להשתמש בסוכה, ועל כל משפחה לחכות הרבה מאוד זמן להשתמש בה – "העיכוב יכול לגרום מצב של 'מצטער הפטור מן הסוכה', והם פטורים מהסוכה". אך הוא מדגיש שהדבר איננו חל על היומיים הראשונים של סוכות (ובישראל, היום הראשון), שבימים אלה, גם אם יורד גשם, יש לאכול בסוכה, אך "בשני הלילות הראשונים, אם יושב בסוכה בשעת ירידת גשמים, המקובל הוא שלא לברך 'לישב בסוכה'".