לאחר ביקורת קשה מצד פורום "15 ראשי הערים הגדולות בישראל" שטענו כי כלובי "המיחזורית" לאיסוף בקבוקי שתייה ומכלי פלסטיק גדולים גורמים למפגעי לכלוך ברחובות, לחסימת מדרכות ועוד. בתאגיד המחזור אל"ה הודיעו כי מייד לאחר החגים יחלו בהפעלתו של מוקד "בקבוק על המפה" לדיווח על מיחזוריות מלאות שיש לפנות. הפנייה למוקד תיעשה באתר האינטרנט של תאגיד המחזור והוא זה שיעביר את בקשות הפינוי לרשויות המקומיות. בישראל פרוסות כ-24 אלף מחזוריות.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– כתב עת בינלאומי סירב לפרסם מחקר שנעשה באריאל
– 100 אלף בדיקות ביום: כך נערכים בצה"ל לקטיעת שרשרת ההדבקה
– מהסוכה ועד לבית החולים: גלגולו של אשפוז
בתאגיד המחזור אל"ה (איסוף למען הסביבה) אומרים כי "התהליך אמור לחזק את תחושת האחריות של האזרח לניקיון סביבתו", ומדגישים כי "האחריות לאיסוף הבקבוקים הינה של הרשויות המקומיות, אשר ברחובותיהן מוצבות המיחזוריות". מוקד השירות יאפשר למנוע מטרדי פסולת וריח ממתקני איסוף הבקבוקים שעולים לא אחת על גדותיהם וגורמים ללכלוך הסביבה.

הודעת אל"ה מגיעה על רקע דרישת המשרד להגנת הסביבה להמשיך ולבחון את עתיד המתווה בחוק הקובע כי יש להרחיב את גביית הפיקדון על בקבוקי שתייה משפחתיים בדומה לפחיות ולבקבוקים קטנים. הרחבת חוק הפיקדון שנידונה בשנים האחרונות ולא הגיעה לידי הכרעה נדחתה בחודש שעבר לתקופה נוספת וזאת לאור בקשת שרת הגנת הסביבה גילה גמליאל מבית המשפט העליון להמשיך ולבחון את הנושא.
חוק הפיקדון, שנכנס לתוקף באוקטובר 2001, קבע כי על מוכרי משקאות קלים לגבות פיקדון של 30 אגורות עבור מכלי משקה הקטנים מ-1.5 ליטר. לאור מאבק ארגוני הסביבה קבעה המדינה ב־2010 כי לא ייגבה פיקדון דומה על המכלים הגדולים וזאת בתנאי ש-55 אחוז מהם ייאספו בידי חברות המשקאות וימוחזרו. במשרד להגנת הסביבה קבעו כי אי עמידה ביעדים אלו תביא להחלת חובת פיקדון על מכלי המשקה הגדולים. בפועל כבר ב-2016 התברר כי דיווחי אל"ה היו לא נכונים. למרות שתאגיד המחזור שבבעלות חברות המשקאות הצהיר כי אסף למעלה מ־60 אחוז מבקבוקי 1.5 ליטר, דו”ח הביקורת החיצוני שהוזמן מצא כי נאספו רק 51.4 אחוז מכלל מכלי המשקאות הקטנים שנצרכו בישראל. בשיטה הוולונטרית אסף התאגיד כ-470 מיליון מכלים בשנת 2019. השר זאב אלקין, שעמד בראש המשרד להגנת הסביבה, בחר במשך שנות כהונתו שלא להרחיב את החוק כמתחייב ולהסתפק בהטלת קנס של 48 מיליון שקלים על אל"ה בגין הדיווח הלא-מדויק, בלשון המעטה. מאז ועד היום דוחה המדינה שוב ושוב את ההכרעה בעניין ומבקשת לבחון אותו בכל פעם מחדש.
נראה כי בתאגיד המחזור אל"ה מתנגדים להרחבת הפיקדון על בקבוקי משקה גדולים ומביעים נכונות לפזר מתקני אצירת מכלי משקה נוספים בתחומן של הרשויות. לאחרונה פרסם התאגיד "קול קורא" ובו נתבקשו חברות להציע פיתוחים טכנולוגיים שיגבירו את איסוף המכלים. אמיר חייק, יו"ר תאגיד המחזור אל"ה, טוען כי "יש לפעול להרחבת הפתרונות הוולונטריים לאיסוף ומחזור בקבוקי משקה משפחתיים". לדבריו, "על מנת להצליח במשימה דרושה הרחבת ההתערבות במרחב הפיזי, לרבות הנגשה של מיחזוריות, תוך מיקומן בקרבת הבית וכן להגביר את תדירות הפינוי על ידי הרשויות. התאגיד ימשיך לפעול לטובת הצרכן ולקידום מחזור מכלי המשקה בדרך הגונה ושקופה".