על פי דיווחים זרים בתקשורת הפלסטינית עולה כי ישראל סרבה להעביר את כספי הרש"פ לטובת האסירים הביטחוניים הכלואים בישראל ולבסוף נכנעה וכספים אלו הועברו. בעקבות הדיווחים נדרשו במשרד לביטחון פנים ובשב"ס לספק הסברים לשינוי המדיניות שנקבעה במספר הזדמנויות לפיה תשלומים אלו מהווים שכר על ביצוע פעולות טרור.
מאמרים נוספים באתר מקור ראשון:
בלי נורמות: הבדיחה של גמליאל על חשבוננו
אין ואקום: האזרחים נרתמים היכן שהמדינה כשלה
צעד שנוי במחלוקת: זרם יהודי בבריטניה יאפשר נישואי תערובת
מדי חודש, אסירים ביטחוניים הכלואים בישראל מקבלים כמו כל אסיר בישראל כספים שמועברים לחשבונות הקנטינה שלהם. אצל האסירים הביטחוניים הכסף מגיע מהמשפחות, ומכספי הרשות הפלסטינית. כספים אלה הצטמצמו ואף נמנעו ממחבלים כחלק ממגבלות כוללות עליהן הוחלט בשנה שעברה בתקופתו של השר הקודם לביטחון פנים, גלעד ארדן.

נוהל הפקדות לחשבון האסיר של שירות בתי הסוהר משנת 2000, שעודכן ביולי האחרון, קובע את סכום הכספים אותם יכולים לקבל אסירים ביטחוניים: אסירי חמאס פלסטיניים יכולים לקבל מבני משפחותיהם הפקדה של עד 800 שקלים בנוסף לכספי הרשות הפלשתינית שמעבירה לכל אסיר 400 שקלים בכל חודש. אסירי חמאס שאינם תושבי יו"ש יוכלו לקבל עד 1,200 שקלים הפקדה על ידי משפחתם כמו גם אסירים מארגונים אחרים שהם תושבי יו"ש.
לאחרונה, נמנעו הפקדות אלה לחשבונות הקנטינה של האסירים הביטחוניים. הדבר עלה מפוסט מלפני שבועיים של משרד האסירים הפלשתיני בו צוטט קדרי אבו בכר, ראש הרשות לענייני אסירים משוחררים: "שלטונות הכיבוש הישראלי החזירו את ההעברה הכספית המיועדת לקניות האסירים הביטחוניים הפלסטיניים – מה שמוכר בתור ״קנטינה״, ולא הכניסו אותה לחשבונות חברת ״דדש״, אשר מקבלת את ההעברה הזו באופן חודשי בדרך־כלל מזה 13 שנה… לאחר שהעברנו את הסכומים המיועדים לקניות האסירים היום, נמסר לנו כי סכום ההעברה התקבל אצל העצורים הפליליים, אך נמסר לבנק שהסכום הנוגע לאסירים הביטחוניים – נסגר/ננעל״.
מאידך, דיווח מלפני ארבעה ימים של רשת הטלוויזיה הפלשתינית "Palestine Today" מלמד כי הפקדות הרש"פ לחשבונות האסירים לבסוף התאפשרו. על פי הדיווח, "מועדון האסיר הפלשתיני" טוען שההפקדות אופשרו לאחר שהמחבלים הכלואים איימו בשביתת רעב.

למרות ההגבלות שהוטלו על ידי המשרד לביטחון פנים על סכום הכספים המופקדים לחשבונות הקנטינה, הן אסורות מלכתחילה מכח חוק המאבק בטרור. "מדובר למעשה בתגמול בעבור ביצוע מעשה טרור" מפרש סא"ל (במיל') עו"ד מוריס הירש, לשעבר ראש התביעה הצבאית באיו"ש והיום ראש המחלקה המשפטית של מכון 'מבט לתקשורת פלסטינית'. הירש מצביע על כך שזוהי גם עמדתו של היועץ המשפטי לממשלה כפי שהובאה בחוות דעת מדצמבר אשתקד במסגרת תביעה שנוהלה בבית הדין לעבודה. בחוות הדעת, קבע היועץ המשפטי לממשלה כי תשלומים אלה מפרים את סעיף 32 לחוק המאבק בטרור, האוסר על ביצוע פעולה ברכוש טרור "לתגמל בעבור ביצוע של עבירת טרור חמורה".
"לא ייתכן ששב"ס משתף פעולה עם הפרה בוטה של החוק" אומר הירש. "באותו נוהל כתוב שחור על גבי לבן כי האסירים יקבלו כספים מהרשות הפלשתינית לחשבונות הקנטינה שלהם. לא ראיתי דבר הזוי יותר מזה".
בעקבות הדיווח, פנה ח"כ משה ארבל מסיעת ש"ס לשר לביטחון פנים אמיר אוחנה בשאלה האם אכן שב"ס קיבל החלטה להיכנע לדרישות האסירים הביטחוניים. ארבל ציין כי מדובר לכאורה בכניעה המצטרפת להחלטות נוספות מהשנתיים האחרונות להיכנע לדרישות אסירים: הסרת המיסוך הסלולארי בבתי הסוהר, היעדר כל מגבלה על שימוש במים (שעושים שימוש בכמות הגבוהה פי ארבעה מזו של האזרח הישראלי הממוצע), הגדלת מספר הביקורים ומספר שיחות הטלפון השבועיות ועוד. "היחס המקל והמטיב לאסירים, אשר חיים ברמה גבוהה בהרבה מהאסירים הפליליים הישראלים, מבטא פשיטת רגל מוסרית של ישראל והעדפת שקט קצר מועד על פני האינטרסים ארוכי הטווח של מדינת ישראל ואזרחיה ושיקולים של צדק ומוסר" כתב ארבל.

״החלטת שירות בתי הסוהר היא כניעה מבישה לדרישות ולאיומים של אסירים ביטחוניים, בהם מחבלים עם דם על הידיים שרצחו או ניסו לרצוח אזרחים ישראליים" אומר ארבל. "פניתי בנושא בשאילתה לשר לבטחון הפנים האמון על קביעת המדיניות ואני מייחל לתשובתו שתבטל את ההחלטה החמורה והמשונה הזו״.
עו"ד מוריס הירש מדגיש כי נושא הקנטינה הוא רק דוגמה נוספת לסדרת כניעות מול האסירים: "בכל צומת וצומת, נכנעת ממשלת ישראל לתגמולי הטרור שמשלמת הרש"פ למחבלים. הקבינט הביטחוני נמנע מלהפעיל את חוק הקיזוז ונמנע מלהעניש כלכלית את הרש"פ בגין מדיניותה הנפסדת; שר הביטחון דוחה פעם אחר פעם את כניסתו לתוקף של סעיף החוק באיו"ש שיכול לחסל את התשלומים; והשר לביטחון פנים נותן יד לכך ששירות בתי הסוהר, זרוע מזרועות האכיפה של מדינת ישראל, מפרה ברגל גסה את חוק המאבק בטרור. הכניעה המתמשכת לטרור אינה תורמת דבר למניעת מעשי טרור, אלא היא משרדת חולשה ורפיסות, ומעודדת טרור".
משב"ס נמסר: "שירות בתי הסוהר אינו צד באישור או בהעברת כספים לאסירים ביטחוניים. מעבר לכך איננו מתייחסים לדיווחים זרים".
מטעמו של שר הבט"פ אמיר אוחנה נמסר בתגובה:
"בניגוד לפרסום הפלסטיני השקרי, נוהל העברת הכספים שקיים מזה שנים נעצר על ידי בנק פרטי מטעמים השמורים עמו, ואין לו כל קשר לשב"ס. אף "איום" בשביתת רעב, שלא ידוע לנו אם היה או לא ממילא לא יביא לשום הישג לאסירים, נהפוך הוא. הרצון של מקורות פלסטיניים לייצר לעצמם תמונת ניצחון שאין לה אחיזה במציאות מובנת לאור מדיניות השר להחמיר בכל הנוגע לאסירים ביטחוניים. העובדה היא שתנאיהם של האסירים הביטחוניים נמצאים בנקודה הכי נמוכה בה היו אי פעם".