צמרת הפקידות במדינת ישראל משותקת בעקבות ההסכם הקואליציוני וסוגיית מינוי הבכירים, מסתמנת כעקב אכילס לא קטן בממשלת נתניהו-גנץ. סוגיית מינוי פרקליט המדינה מעוררת סערות פוליטיות ועודנה עומדת לפתחנו למרות ששי ניצן סיים את תפקידו לפני כמעט שנה.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– סקר: 83% מהיהודים האורתודוקסיים בארה"ב תומכים בטראמפ
– הרב אליהו: "כל מי שמנצל מינית ייתפס במוקדם או במאוחר"
– ריחות של שינוי: המחקר הישראלי שיציל את האטמוספירה
שבועיים לאחר שהכריז שר המשפטים אבי ניסנקורן על הקמת ועדת איתור לפרקליט מדינה, לכאורה שלא בהתאם להסכם הקואליציוני, נענה ביום שני על ידי נציב שירות המדינה הרב פרופ' דניאל הרשקוביץ, כי יש מניעה משפטית להקמת ועדת האיתור. הרשקוביץ הסביר שאחד מחברי הוועדה צריך להיות מנכ"ל משרד המשפטים אלא שמנכ"לית המשרד הנוכחית, עו"ד סיגל יעקבי, משמשת כממלאת מקום מאז עזבה לפני יותר משנה אמי פלמור. הנציב קיבע כי ישנו קושי לכנס את הוועדה. הוא אף ציין כי מדובר במצב חסר תקדים בו כבר נבחר ואושר מנכ"ל חדש למשרד, עו"ד שימי בראון, שמינויו טרם קיבל את אישור הממשלה ובה בעת מכהנת ממלאת מקום.

בעקבות מכתבו של הנציב לשר המפשטים ניסנקורן, במשרד המשפטים עבדו בקדחתנות ביומיים הבאים על עמדתו של היועץ המשפטי לממשלה שקובעת כי אין מניעה משפטית להקמת הוועדה. היועץ המשפטי לממשלה גיבה את שר המשפטים בהחלטתו, ובמכתבו הארוך והמפורט העמיד את נציבות שירות המדינה לא רק על טעותה, אלא על גם על 'מקומה'. "חסימת בקשת השר המוסמך לכינוס ועדת איתור, למשך פרק זמן בלתי ידוע, מעלה קשיים כבדי משקל הן במישור סבירות ההחלטה והן ביחס לעצם השימוש בסמכות נציב שירות המדינה בעניין זה" כתב היועמ"ש מנדלבליט, שמשמש בחודשים האחרונים כממלא מקום פרקליט המדינה בעצמו. "למותר להדגיש בהקשר זה את החשיבות הרבה בכך שהמשרות הבכירות בתחום אכיפת החוק ושמירת הסף במדינת ישראל יהיו מאוישות בבעלי תפקידים קבועים".
מנדלבליט מונה במכתבו שורה של משרות בכירים בשירות המדינה שאינן מאוישות על ידי בעלי תפקיד קבועים: מפכ"ל המשטרה, מנכ"ל משרד ראש הממשלה, מנכ"ל משרד העלייה והקליטה, ולאחרונה הצטרפו לרשימה גם מנכ"ל משרד האוצר והממונה על התקציבים באוצר עם התפטרותם של קרן טרנר ושאול מרידור.
על פי היועמ"ש, חוק שירות המדינה אינו מגביל את סמכויותיהם של ממלאי המקום. מעבר לכך מנדלבליט מציין כי אפילו מבדיקה ראשונית נמצא כי ממלאי מקום מילאו בעבר תפקיד בהליכי איתור של בעלי תפקידים בכירים. "העולה מן האמור הוא כי אין אף כל עילה משפטית לקבוע כי דווקא בכל הקשור לוועדת האיתור למשרת פרקליט המדינה, קמה מניעה משפטית מכהונתה של עו"ד יעקבי, בגין היותר ממלאת מקום".

בהסכם הקואליציוני שנחתם בין הליכוד לכחול לבן נקבע שבחצי השנה הראשונה לכהונת הממשלה יוקפאו מינויי בכירים ויוקם צוות דו גושי שיקבע כללים למינוי בכירים הדורשים אישור ממשלה. תקופה זו צפויה להסתיים בחודש נובמבר הקרוב, אך שר המשפטים אבי ניסנקורן החליט לפני כשבועיים על הקמת ועדת איתור לפרקליט מדינה קבוע ועל הקמת ועדת איתור למחליפה של המשנה ליועמ"ש דינה זילבר שצפויה לפרוש בקרוב. בציוץ בטוויטר כתב: "אין כל סיבה עניינית לעכב את איוש התפקידים המהותיים האלו. אני סמוך ובטוח שוועדות האיתור הבלתי תלויות יבחרו באנשים מצויינים".
הודעתו של ניסנקורן הגיעה על רקע הטיפול הממשלתי במשבר הקורונה שגורר לא מעט ויכוחים פוליטיים כמו הדיון על הגבלת ההפגנות. בכחול לבן ביקשו להחריף את הטון מול ראש הממשלה, אולם בליכוד לא התרגשו שכן המינוי בכל מקרה דרוש אישור ממשלה שיכול להתאפשר רק בתום החצי שנה ובהסכמת צוות משותף.
נציב שירות המדינה צפוי לקבל את עמדת היועמ"ש מנדלבליט על אף שהייעוץ המשפטי בנציבות שירות המדינה סבר אחרת. לפיכך, ועדת האיתור צפויה להתכנס בקרוב, ולקדם גם אם רק למראית עין בחירת פרקליט מדינה קבוע, בתום סאגה ארוכה, מסועפת ומלאת מדון.