פינת רחוב 102 ושדרות אמסטרדם באפר־וסט־סייד במנהטן הייתה הומה מתמיד בבוקר יום רביעי . מאות תושבים עוטי מסכות עמדו בתור בלתי נגמר, בריחוק חברתי ובשקט מוחלט כמעט כדי לממש את זכותם הדמוקרטית בבחירות לארה"ב. יום הבחירות עצמו, שבו ייקבע אם דונלד טראמפ יזכה לקדנציה שנייה או שג'ו ביידן הדמוקרטי יחזור לבית הלבן, הפעם כנשיא, יתקיים רק ביום שלישי; בפועל ההצבעה כאן החלה כבר בשבוע שעבר.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– ממונת בריאות הציבור לא תיתן שישתיקו אותה
– אנשים אינם פלקטים: על יהודה בארקן ותרבות הביקורת
– "ישיבה היא לא מוסד לאליטה"
במקומות אחרים ברחבי אמריקה ההצבעה נמשכת זה שבועות. עד כה יותר מ־70 מיליון אמריקנים מימשו את חובתם הדמוקרטית, ולפי כל התחזיות צפוי שיעור ההצבעה הפעם להיות הגבוה ביותר זה מאה שנה. בעיר ניו־יורק נערכה הצבעה מוקדמת בפעם הראשונה בהיסטוריה, והמונים ניצבו בכל אחד מימי השבוע בתורים ארוכים בכל חמשת רובעי העיר.

"אנשים מחכים כאן בתור שלוש שעות בממוצע, כולם נרגשים להיות חלק מהמשחק הדמוקרטי והכול מתנהל בשקט ובנעימות", אומרת ג'סיקה לאם, אחת המתנדבות באזור ההצבעה. "בניגוד ליום הבחירות, שבו יש מוקדים רבים ברחבי העיר שאפשר להצביע בהם, בהצבעה המוקדמת יש רק כמה מרכזים, ולכן יש תורים והמתנה ארוכה. יש כאן מתנדבים רבים כמוני שעוזרים לנהל את התור כמו שצריך, וברגע שאתה נכנס לקלפי קבוצה נוספת של מתנדבים עוזרת בכל שאלה או בעיה".
בין הממתינים היו גם ריבה ודיוויד, זוג יהודים אמריקנים, ותיקים בשכונה. "היה חשוב לנו להגיע ולהצביע מוקדם כי לפעמים ברגע האחרון יש תקלות והמכונות לא עובדות כמו שצריך", מסבירה ריבה. "השכונה שלנו הפכה לעשירה מאוד בשנים האחרונות וחששתי שהמעורבות הפוליטית של האנשים תרד, אבל אני שמחה לגלות שזה לא המצב. זה סימן טוב.
"אנחנו מודאגים ממה שצפוי לקרות אם התוצאות לא יהיו ברורות מיד. חשוב לנו להצביע מוקדם, בתקווה שהרוב הדמוקרטי יהיה גדול מספיק עוד לפני ספירת המעטפות, שלא יהיו שום תירוצים לאף אחד ושלא ינסו לערער על התוצאות. חשוב לי שידעו בישראל שבניגוד לכל הפרסומים, יש תמיכה גורפת בישראל גם בצד הדמוקרטי. קיצונים יש בכל צד, וצר לי שישראל הפכה לכלי משחק בפוליטיקה האמריקנית".
פעילות פוליטית סמוך לקלפיות אסורה, ובכל זאת דוכן קטן של פעילים דמוקרטים ניצב לא הרחק: הם מחלקים לעוברים והשבים סיכות של המועמדים בתמורה לתרומה צנועה של כמה דולרים. פעילים רפובליקנים לא נראים בשטח. "זו הפעם הראשונה שמתקיימת הצבעה מוקדמת פנים אל פנים, לא בדואר, ואין לי באמת אפשרות להשוות, אבל מעולם לא ראיתי כל כך הרבה אנשים מגיעים להצביע", קובע סטיב מקס, אחד הפעילים. "המפלגה הדמוקרטית תנצח בניו־יורק כמו תמיד, אבל אנחנו כאן כדי לגייס תרומות כי הסניף המקומי שלנו הלווה כספים למדינות אחרות שנמצאות בקשיים. לא קיבלנו שום מימון לפעולות שעשינו בשבועות האחרונים.

"החשש שטראמפ יגנוב את הבחירות הוא אמיתי, ואני לא יודע אם המערכת בנויה לעצור אותו. אנשי הדואר הם עובדי מדינה שעושים מלאכתם נאמנה, אבל מהידיעות שמגיעות מהשטח מנסים לפגוע ככל האפשר בפעילות שלהם, כולל הוצאת תיבות הצבעה מהסניפים וחוקים שמבקשים להגביל את ספירת הקולות שנשלחו לפני מועד הבחירות ויגיעו אחריו. הרבה דברים מתנהלים באופן לא ראוי, ולצערי בשיטה הקיימת ארה"ב של היום היא כבר לא דמוקרטיה".
סמוך לקלפי ההצבעה המוקדמת ליד המוזיאון בברוקלין, קתי ברנסטין, שרצה לקונגרס מטעם המפלגה הרפובליקנית במחוז העשירי של ניו־יורק, סירבה בתוקף לענות על שאלות שאינן קשורות לסדר היום שלה – בעיות הדיור ומציאת פתרון לחסרי הבית בעיר.
בשבוע שעבר צוין יום השנה השני לפיגוע הטרור בבית הכנסת בפיטסבורג, ואף שהנושא אינו נמצא כמעט על סדר היום במערכת הבחירות, בארגונים היהודיים ובנציגות הישראלית בעיר חוששים שקבוצות קיצון חמושות ינסו לנצל אי ודאות פוליטית וליזום פיגועי טרור נגד יהודים. "בשנים האחרונות יש עלייה חדה בפעילות של קבוצות קיצוניות בארה"ב. אנחנו מוטרדים מאוד ממה שקורה, ויודעים שבהחלט יש פוטנציאל לאלימות על רקע אנטישמי לקראת הבחירות", אומר סקוט ריצ'מן, מנהל אזורי בליגה נגד השמצה בניו־יורק ובניו־ג'רזי.
"מיד אחרי שדונלד טראמפ קרא בעימות הראשון מול ביידן לקבוצת 'בנים גאים' הקיצונית 'היסוגו לאחור והמתינו להוראות', ראש הקבוצה הגזענית והאנטישמית הזו צייץ לנשיא בחזרה שהם מוכנים לפעולה. יום אחר כך הם שינו את הלוגו שלהם וצירפו אליו את הנוסח הזה, הדפיסו חולצות וגייסו חברים חדשים. חשוב לדעת שיש קיצונים בכל רחבי המפה הפוליטית ואנחנו מודאגים מכולם באותה מידה. רבים מהקיצונים בצד שמאל משלבים גם פעילות אנטי־ישראלית ומנסים לעורר דה־לגיטימציה לישראל. אנחנו חיים בתקופה של קיטוב חברתי גדול, ובאווירה כזו קל יותר לקיצונים להשמיע את קולם ולפעול".
כיצד אתם נערכים ליום הבחירות?
"פרסמנו מידע כיצד להתמודד עם אלימות כזו במקרה שהיא תפרוץ, ולראשונה אי פעם יצרנו כתובת מיוחדת, שאליה אפשר לשלוח התראה בטוויטר, שתעזור לנו להגיב מיידית ולשלוח כוחות למקום שבו יתרחש אירוע שנאה כלפי יהודים".