"הרבה אנשים שאתה מדבר איתם יגידו לך מתוך אינטואיציה על בשר מלאכותי, 'אין בעיה, הרי יוצרים את הבשר הזה מהד.נ.א של שערה של החיה. אין עם זה שום בעיה גם אם החיה טמאה'. עד שאני אשאל אותם שאלה אחת שתגרום להם לחשוב פעמיים. 'האם אתם חושבים לעשות את אותו דבר מבשר של אדם? אולי אפילו בשר שלך. לקחת ממך שערה, לייצר ממנה בשר ולטגן שניצל. אתה תאכל שניצל מהבשר שלך כביכול?'. ואז האדם מבקש לחשוב על זה עוד פעם".
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– מתייצבים לימינו: קמפיין תמיכה ישראלי-רפובליקני בטראמפ
– על ביתנו התינוקת: 20 שנה לרצח שלהבת פס בחברון
– דעה: באמריקה בג"ץ כבר לא קדוש
כך מנסה הרב יוסף צבי רימון, להסביר עד כמה הדיון ההלכתי בנושא הבשר הנוצר מהינדוס רקמות רחוק מלהסתיים. ביום רביעי הקרוב יתקיים בבית המדרש "מדע תורתך" למחקר וטכנולוגיה עתידנית מיסודו של סולמות ושל המרכז האקדמי לב שהרב רימון עומד בראשו, כנס בינלאומי שידון בהיבטים ההלכתיים של בשר משובט ואיברים מודפסים. הכנס ישודר ביום רביעי בשעה 17:00 בשידור חי באתר מקור ראשון.

הרב רימון מסכים שנערכו כבר דיונים רבים בנושא אבל מציין את הייחוד בכנס הזה: "היו מאמרים שנכתבו, והיו ויכוחים הלכתיים בעקבות המאמרים. אני חושב שלא היה עד יום דיון של מדענים ופוסקים מהשורה הראשונה ביחד. לא דיון של רבנים בינם לעצמם ומדענים לבין עצמם אלא כולם יחד בגישות שונות. אם מישהו כתב לפני כמה שנים מאמר שהתייחס לטכנולוגיה מסוימת, אז יכול להיות שבטכנולוגיה אחרת הוא יבין משהו אחר. אנחנו בכנס הזה מנסים להביא כמה שאפשר את הטכנולוגיות המרכזיות היום בעולם ולכן מתייחסים לכל מיני היבטים".
מהו בעצם שורש המחלוקת מבחינה הלכתית לגבי בשר מלאכותי הנוצר מהנדסת רקמות?
"יש כלל הלכתי "היוצא מהטמא-טמא". מה שיוצא ממקום מסוים הוא כמוהו. אבל השאלה מה קורה כשזה עובר שינויים שבכלל לא דומה לדבר שיוצא ממנו. נכוון שהוא יצא ממנו אבל זה יצא משערה. השאלה היא אם לקחו שערה מבשר חזיר, שהשערה לא ראויה לאכילה בכלל, ואתה הפכת את זה לראוי לאכילה, השאלה אם הדבר הזה נחשב שינוי כל כך גדול וזה נחשב משהו אחר. במקרה שלוקחים שערה של בהמה כשרה והופכים אותה לבשר לאכילה, גם המחמירים ביותר יגידו שזה כשר. השאלה תהיה האם אתה נחשב "בשרי".
"בשוויץ למשל, אסור לשחוט, והיהודים מייבאים בשר", מספר הרב רימון, "אחד המועמדים לממשלה כבר הודיע שהוא גם לא מוכן לייבוא של בשר כשר. ואז השאלה היא האם בשר מלאכותי יכול לפתור את הבעיות".
כלומר גם מי שאוסר יסכים להתיר במקרה כזה?
"יכול להיות. זאת שאלה. אם אדם שנוסע בעולם ונגיד לו שהבשר המשובט הוא כשר, אז הוא יוכל לאכול בכל מקום שירצה בלי בעיה. הטכנולוגיות גם משתנות כל הזמן. המצב מורכב הלכתית אבל גם באינטואציה פשוטה אנושית הוא לא פשוט. גם מבחינה הלכתית, וגם מבחינה מעשית וגם מוסרית, ישנה שאלה לאן זה יוביל. מצד שני, הבשר המלאכותי, אם נגיד שהוא כשר, חוסך בצער בעלי חיים, חוסך בכמות ענקית של זיהום אוויר שגידול הבקר גורם לו. בריאותית זה יותר טוב אם יצליחו לייצר בשר כזה עם פחות כולסטרול וכו'. אם זה כשר זה ממש יכול להיות מהפכה לכל מה שהכרנו".
נושא שנוסף שקשה לדמיין את כל ההשלכות שלו הוא נושא הדפסת איברים במדפסות תלת מימד. "המדענים טוענים שבתוך שנה יוכלו להדפיס קרנית לעין שעובדת", אומר הרב רימון. "לטענתם, תוך 10-20 שנים הם יוכלו להדפיס את כל האיברים שיהפכו להיות חלק מהגוף. הדפסת איברים לא יוצרת התלבטויות הלכתיות כמו בשר משובט, אבל זה כן יוצר מצבים מעניינים שניתן לחשוב ולדבר עליהם. למשל, כשייבנה בית המקדש, כהן בעל מום לא יכול לעבוד. מה קורה אם אתה מדפיס לו איבר, האם הוא יכול לעבוד במקדש? יש גם סוגיות מעניינות בסוגיות טומאה וטהרה. הכנס לא מתיימר להגיד שיש לנו תשובות לכל דבר, הוא כן מנסה לתת כלים משמעותיים כדי שיהיה אפשר לדון בצורה רצינית. גם מבחינה מדעית וגם מבחינה הלכתית".