הדרך לאזרחות פורטוגלית עבור מגורשי ספרד ופורטוגל עשויה להפוך לקשה יותר: נשיא פורטוגל, מרסלו רבלו דה סוזה, חתם השבוע על הנוסח המחודש לחוק הלאום הפורטוגלי המבקש מצד אחד להקל על זוגות נשואים להשלים את תהליך האזרחות עבור בני זוגם אך מצד שני עשוי להקשות על יהודים מגורשי ספרד ופורטוגל לקבל את האזרחות. החוק מציין כי יש להסדיר ברגולציה ממשלתית את הליכי האזרחות של היהודים הנחשבים למגורשי ספרד ופורטוגל. החוק אמנם לא שונה בעקבות לחצים ציבוריים גדולים על הפרלמנט, יחד עם חוסר הסכמה בין גורמים שונים בפרלמנט הפורטוגלי, אבל הנוסח הנוכחי הסמיך את הממשלה להתקין תקנות אשר יסדירו בצורה הדוקה יותר את התהליך ואף הקציב 90 ימים לשם כך.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– בכיר הרש"פ סאיב עריקאת מת מקורונה בגיל 65
– כך עקפה הכנסת את הממשלה בחוק האיים הירוקים
– צפו: על מקומה של יהדות ספרד בקהילות היהודיות בעולם
כזכור, ההצעה לתיקון "חוק הלאום" מאפריל האחרון ביקשה להגביל את הזכות החוקית של היהודים הזכאים להפוך לאזרחים פורטוגליים וכל זאת בשביל להתמודד עם שפע הפרסומים בתחום. הצעת החוק כאמור נדחתה בחודש יולי האחרון אך הפסקה שאושרה אתמול על ידי הנשיא עדיין השאירה מקום לשינוי והסדרה של תהליך האזרחות – במסגרת החוק הקיים.

תחילת הדרך הייתה בשנת 2013, אז החליט המחוקק הפורטוגלי לתקן את העוול ההיסטורי של גירוש ספרד ופורטוגל ולחבר בין העם היהודי לבין פורטוגל. מאז, יהודים מכל העולם, כולל עשרות אלפי ישראלים גילו את מורשתם לפורטוגל והוציאו אזרחות פורטוגלית. כאמור, באפריל האחרון, בשיאו של משבר כלכלי ובריאותי בינלאומי הונחה הצעת חוק המבקשת להגביל את זכותם של היהודים לקבל אזרחות זו. יוזמת הצעת החוק, סגנית יו"ר המפלגה הסוציאליסטית ומרכזת קבוצת העבודה של חוק הלאום, קונסטנזה אורבנו דה סוזה, אף עוררה סערה כשהעירה הערה אנטישמית בה השוותה בין היהודים לבין הקורונה.
לפני חודשיים הניחה מפלגת Partido Social Democrat) PS) תיקון להצעת החוק שמטרתו להקשיח את התנאים לקבלת אזרחות. התיקון להצעת החוק מבקש ליצור זיקה משמעותית יותר בין המבקש לבין המדינה. זיקות אלה יכולות להיות אורח חיים ספרדי, שם משפחה, קשר משפחתי ומבחנים נוספים. השינויים ייכנסו לתוקפם תוך 90 יום.
סוכנות הידיעות היהודית JTA מדווחת כי פורטוגל העניקה אזרחות לכ-23 אלף בני אדם שנרשמו על פי החוק המאפשר לצאצאי יהודים להגיש בקשה שכזו – שהם רק כ-30 אחוז מקרב כ-76 אלף שהגישו בקשה לקבלת אזרחות מאז 2015. לא ברור כמה מאותם רבבות סורבו, ובכמה מהתיקים טרם טיפלו. על פי JTA, ב-2019 בלבד, הוגשו 25 אלף בקשות – אשר חלקן טרם טופלו.
עו"ד איתי מור, נשיא התנועה הציונית מעבר לקשת פורטוגל, התייחס להתפתחויות ואמר ש"חוק הלאום הפורטוגלי עבר גלגולים רבים, ואף ההסדרה של התהליך הלכה והתפתחה בשנים האחרונות". לדבריו, "החוק הנוכחי ביקש להקל על קבוצות מסוימות וביניהן נכדים ובני זוג של אזרחים פורטוגליים להפוך לפורטוגליים. מבחינת סעיף החוק המתייחס למגורשי ספרד ופורטוגל החוק הנוכחי לא השתנה, אבל צפויה הסדרה נוספת שמטרתה להוכיח ברמה גבוהה יותר את הקשר של מבקשי האזרחות לפורטוגל ועל מבקשי האזרחות להיערך לשם כך".
בשנת 2018 נרשם בפורטוגל שיא הילודה השלילי ביותר שלה, ובשנת 2019 נשבר שיא במספר המתאזרחים – תושבי חוץ שקיבלו אזרחות פורטוגלית. היחס בין מספר הלידות למספר מקבלי האזרחות עומד על 1.5 לטובת המתאזרחים. אם לדבר מספרית: בשנת 2018 נולדו 87,020 ילדים, לעומת 127,950 שזכו באזרחות פורטוגלית, על פי נתוני משרד המשפטים בפורטוגל והמכון לסטטיסטיקה הפורטוגלי. תושבי ברזיל הם שיאני הגשת בקשות לאזרחות פורטוגלית: בשנת 2019 חלה עלייה של 43 אחוז במספר הבקשות לעומת 2019. מקרב היהודים המבקשים לקבל אזרחות פורטוגלית, 79 אחוז הגיעו מישראל.