מחקר חדש באגף כוח אדם של צה"ל מגלה מה הנתונים הנדרשים לפיקוד ביחידות קרביות. המחקר, שסוכם בשבועות האחרונים ונערך בענף תכנון ומחקר של אכ"א ביחד עם מחלקת מדעי ההתנהגות, מתבסס על נתונים של קצינים בעשור האחרון, ומטרתו לסמן מראש מועמדים לשירות צבאי שיתאימו לפקד על לוחמים.
"לקחנו עשר שנים אחורה, הסתכלנו על כל האנשים שיצאו לקצונה ופיקוד, ועל כל האנשים שהיו מפקדי מחלקות ופלוגות", מתאר קצין בכיר הבקיא בפרטים. "ניסינו לחפש את המכנה המשותף שלהם, ומצאנו שיש אחד כזה. אנחנו רוצים לזהות מי המלש"ב שיש לו פוטנציאל להיות מ"פ לעתיד ולנסות לדייק את השיבוץ יותר טוב", הוא הוסיף.

בסיום המחקר וגיבוש הנתונים יצרו באכ"א מדד לפיו מניחים כי יידעו לאתר מראש את מפקדי העתיד של צה"ל, וכבר בתהליכי המיון של השנתון הקרוב הוא יופעל. "ככל שאתה יותר גבוה במדד הזה, יש לך סיכוי להגיע לתפקיד מ"פ בצבא, וככל שהציון במדד יותר נמוך ככה גם הסיכוי קטן", הסביר הקצין הבכיר.
המחקר גילה בין היתר קשר בין ציון הסיום של בה"ד 1, וקצינים שהגיעו בפועל לתפקיד מ"פ וכן נמצאו הקשרים על מגמות הלימוד בבית הספר, הנתונים האישיים, שנת שירות ומכינה קדם צבאית, המניעים לשירות קרבי ושורת נתונים מהאבחון בלשכת הגיוס – בשלות למסגרות, בגרות, שנות לימוד. "מתחנו חוט בין שורת נתונים ותפקידי פיקוד ומצאנו מדד ברמת דיוק של שבעים-שבעים וחמישה אחוזים, וזה לא רע", הרחיב הקצין.
המחקר הנוכחי נשען על מחקר דומה שערכו באכ"א לפני שנה בו ניסו לאתר מראש נושרים פוטנציאליים משירות צבאי, בו הציבו מקרים של חיילים שנפלטו משירות. בבחינה התגלה כי במתאם עליו הצביעו ישנה מובהקות גדולה.
לדברי הקצין הבכיר, מטרת בניית המדד הנוכחי, שיצביע על מועמדים לתפקידי מ"פ, נועדה לשבץ טוב יותר מועמדי לשירות בצה"ל. "היינו מגבילים את אמ"ן בבחירת האנשים על איכויות וכשירות רפואית – אמרנו להם כמה אנשים קרביים הם יכולים לקחת, כדי שלא יהיה מצב בו יהיו חסרים לנו חיילים ביחידות השדה", תיאר הקצין בכיר.
אלא שבפועל, לא כל אדם בעל איכות קרבית גם יכול להיות לוחם, וככה למעשה עלולה יחידה כמו 8200 לאבד חיילים איכותיים רק בגלל נתונים שנראים טובים יותר לתפקידים ביחידות קרביות. "זה שאחד הוא בריא ואין לו אסטמה עדיין לא אומר שהוא מתאים להיות לוחם, ובטח לא אומר שהוא מתאים להיות מ"פ, כיוון שחלק מהאנשים האלו, יש להם אישיות שלחימה זה מהם והלאה", אמר הקצין.
באכ"א סבורים כי בעזרת המדד החדש הם יוכלו ליצור מודל עתודה של מפקדים שימצו את הפוטנציאל שלהם בצבא, וימנעו מצבים בהם נתקעים ללא מפקדים באיכות גבוהה וטובה מספיק. הקצין סיכם: "אני אשלח יותר אנשים איכותיים, שיש להם פוטנציאל פיקוד בעיקר ליבשה, גם אם הם מתאימים לאמ"ן. אנחנו רוצים לוודא שאנשים נכונים מגיעים לתפקידים הנכונים ולדעת שיש לנו שדרת פיקוד גם לעתיד".