הכנסת נכנסת ליממה דרמטית שבמהלכה כחול לבן תחליט האם לתמוך בהצעת פיזור הכנסת של האופוזיציה. בצה"ל ובמשרד הביטחון עקבו בחודשים האחרונים בחשש אחר ההתפתחויות הפוליטיות בכנסת והזהירו בשיחות סגורות מפני מצב בו תקציב המדינה לא יעבור ומערכת הביטחון, שמחזיקה בתקציב השני בגודלו, עלולה למצוא את עצמה בפלונטר תכנוני ובמבוי סתום. לכולם היה ברור כי מאבק התקציב והמשבר שהתפתח סביבו עוד רחוק מלהיפתר, אולם אף אחד לא חשב שהמאבק הזה יגיע לצומת דרכים קריטי כל כך מהר.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– א-סיסי מבקש לקדם פסגת שלום ישראלית-פלסטינית
– סיפור של דת ושלטון: סעודיה נגד "האחים המוסלמים"
– כוכב "נולד": שוב, אהוד ברק מועמד לנצח את נתניהו
כעת ממתינים במשרד הביטחון ובצה"ל לראות איך יסתיים המשבר הפוליטי ומקווים שהכנסת לא תפוזר, שתקציב המדינה ובכללו תקציב הביטחון יאושר, ושהממשלה תאשר סוף סוף את התוכנית הרב-שנתית של הרמטכ"ל אביב כוכבי. תוכנית שכבר אושרה על ידי שני שרי ביטחון, נפתלי בנט ובני גנץ, ועל ידי ראש הממשלה, אולם טרם הוצגה בקבינט ולא הובאה לאישור סופי.

במערכת הביטחון מעריכים כי פיזור הכנסת יחסל סופית את תר"ש "תנופה" שנועדה להפוך את צה"ל לצבא קטלני יותר ומצויד יותר בטילים, מערכות נשק וציוד צבאי ללוחמים. כמו כן מעריכים במשרד הביטחון כי אם הכנסת תפוזר, יאלץ המשרד לעבור את 2021 על תקציב של 1/12 בשנה השנייה ברציפות, דבר שימנע ממשרד הביטחון ומצה"ל לתכנן את המהלכים בעיקר בתחום הרכש לשנים הבאות. עוד אומרים במערכת הביטחון כי פיזור הכנסת יאלץ את הצבא לבנות תכנית חדשה ולא רב-שנתית, כזו שתיתן מענה מידי על האיומים הקרובים.

הבעיה הכי גדולה של צה"ל היא העובדה שהרמטכ"ל כוכבי לא האמין שהמציאות הפוליטית תגיע למבוי כל כך סתום וכבר הוציא את תר"ש תנופה בתוך צה"ל. כזכור התר"ש דורשת תקצוב עצום וחסר תקדים שנאמד בכ-40 מיליארד שקלים נוספים למשך עשר שנים. מדובר בגזרה כלכלית קשה מאוד אם התר"ש לא תאושר, שכן צה"ל כבר סגר מספר יחידות וטייסת קרב במטרה להיערך לקליטה של טייסת חדשה שכלל לא אושרה; סגר חטיבת שריון שגם במקרה שלה אמורה לקבל טנקים חדשים שלא אושרו, ונערך לרכש עצום של מיירטים וטילים שקשורים באופן ישיר לשני מערכים קריטיים בצה"ל: מערך ההגנה האווירית שמתמודדת עם רקטות מרצועת עזה בעיקר אבל גם מסוריה ובעתיד מלבנון ואיראן, ומערך התקיפה והאיסוף שאחראי בעיקר על המב"ם (המלחמה שבין המלחמות) והתקיפות הנרחבות במזרח התיכון.
בצה"ל נמנעים מלהיכנס לשיח הפוליטי בניגוד למשרד הביטחון, שם מנכ"ל המשרד האלוף במיל' אמיר אשל אמר באופן מפורש לפני שבועיים שאי העברת התקציב כמוה כמכת מוות למערכת הביטחון ולרכש הנדרש ובכלל זה רכש המסוקים שחיל האוויר משווע אליו וצריך אותו באופן מידי. אשל ניסה אז להעביר מסר לדרג הפוליטי, בעיקר למפלגת הליכוד, שחייבים להתעשת. הוא לא האמין שתקציב המדינה יהפוך למהלך לפיזור הכנסת שיגרום באופן ישיר לכך שתקציב 2020 לא יאושר כלל ותקציב 2021 יאושר במקרה הטוב לקראת הרבעון השלישי של השנה הבאה, כלומר דחייה של כל התהליכים בשנה לפחות. זאת, בהנחה שהבחירות יביאו הכרעה והקמת ממשלה חדשה. גם בצה"ל וגם במשרד הביטחון מקווים שבדרג האחרון ימצא פתרון פוליטי ואולי גם תקציב בקרוב.