בחיל האוויר חוששים שסיבת תאונת המטוס שהתרחשה בשבוע שעבר בה נספו שני חיילים, קצין בדרגת רב-סרן (מיל׳) איתי זיידן ז״ל ופרח הטיס רב-טוראי ליהוא בן-בסה ז״ל, תישאר בגדר תעלומה. צוות המומחים, בראשות אלוף-משנה א', הציג אתמול (ד') בפני מפקד חיל האוויר את ממצאי דו"ח הביניים, לפיהם לא ניתן לקבוע בשלב זה את סיבת התאונה. בחיל האוויר עדיין מקווים שבדיקות נוספות, שחלקן מתבצעות במעבדות מיוחדות בחו"ל, ישפכו אור על שאירע.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– בקרוב בישראל? בארה"ב ממליצים לקצר את הבידוד ל-7 ימים
– לערוצי החדשות דווקא מותר להציג "עובדות אלטרנטיביות"
– מתקפת הסייבר על "שירביט": אין חשש למניע ביטחוני
הפרטים הידועים נכון לעכשיו הם שהחניך היה כארבעה חודשים בקורס הטיס, בשלב הטיסות הממיינות וזו הייתה טיסתו התשיעית על מטוס ה"סנונית". למדריך הטיסה, ממלא מקום מפקד טייסת מיון וטייס קרב בהכשרתו, היו אלפי שעות טיסה, מהן מאות שעות על מטוס הסנונית, מאחוריו.

מתוך ממצאי דו"ח הביניים עולה כי במטוס שהתרסק התגלתה לפני כחודשיים וחצי תקלה טכנית במנוע, ועוד תקלה קלה כשבוע לפני ההתרסקות. במסגרת הטיפול בשתי התקלות, בוצעו פעולות אחזקה מקיפות במטוס. בבוקר התאונה המטוס נבדק ואושר לטיסה על ידי הצוותים הטכניים, ובוצעו בו שתי טיסות עם שני צוותים שונים שקדמו לטיסה הקטלנית.
עוד עולה מהתחקיר כי בשעה 10:43 המריא מטוס הסנונית ובו בן-בסה וזיידן, מבסיס חצרים, עם מזג אוויר וראות טובים. לטיסה תוכננו תרגילים קבועים מראש ותרגיל נוסף לשיקול דעתו של מדריך הטיסה בהתאם לצורכי המיון. במהלך הגיחה, בהתאם לנהלים, ביקש המדריך ממגדל הפיקוח להנמיך את גובה הטיסה, ככל הנראה לצורך ביצוע התרגיל הנוסף. זה היה הדיווח האחרון מהמטוס למגדל הפיקוח, כשבקשר לא התקבל כל דיווח על מקרה חירום או על תקלה עד קרות התאונה.
אחת הנקודות הקריטיות בתחקיר מעלה כי הקשר הוודאי האחרון של מערכות המכ"ם עם המטוס התרחש ב-11:12, כשזה היה בגובה 900 רגל מעל פני הקרקע. בינתיים לא ניתן לקבוע איזה תמרון ביצע המטוס עד הפגיעה בקרקע. משך הזמן שחלף הוא לכל היותר כשתי דקות מאובדן הקשר ועד הפגיעה בקרקע.

נתון מדאיג נוסף המגביר את החשש כי סיבת האסון תישאר בגדר תעלומה, זו העובדה שמכשירי ההקלטה במטוס ניזוקו באופן קשה בתאונה ועל אף מאמצים רבים בארץ ובחו"ל ככל הנראה לא ניתן יהיה לשחזרם. נוסף לכך לא אותרו ממצאים המעידים על פגיעה באוויר – מציפורים, התנתקות חלקים או שריפה שהחלה. הצוות, כך על פי הדו"ח, נכנס למצב חירום בפרק זמן של שניות, שכן לא בוצע ניסיון לנטישת המטוס, וככל הנראה נספה במקום.
צוות המומחים, שהשאיר את כל האפשרויות פתוחות, ימשיך בחקירתו במסגרתה נציגים מהחברה שייצרה את המטוס יגיעו לארץ.
מפקד חיל האוויר, אלוף עמיקם נורקין, קיבל את ממצאי הדו"ח ואישר את כיווני החקירה להמשך. הוא הוסיף ואמר כי מאפייני התאונה מורכבים מפיסות מידע רבות המקשות על הרכבת תמונה ברורה, ועל אף זאת צריך להבין מה קרה ולמה. כמו כן החליט מפקד חיל האוויר שלא להחזיר את מערך מטוסי הסנונית לטיסות אימונים בחיל. שאר מערכי הטיסה שבו לטיסות אימונים בסוף השבוע האחרון.
מדובר צה"ל נמסר כי "המשפחות השכולות עודכנו בממצאי דו"ח הביניים. חיל האוויר ימשיך ללוות את המשפחות ויעדכן אותן בהמשך התפתחות החקירה".