אתמול בבוקר (ד') נחת בנתב"ג מטוס המטען האמריקני, ומבטנו הגיחו המארזים הראשונים של חיסוני הקורונה, היישר ממפעלי חברת פייזר. מדינת ישראל הצליחה להשתחל לראש התור העולמי לקבלת החיסונים אך עצם הגעת החיסונים לישראל היא רק פרק אחד בדרך למיגור הנגיף. חלוקתם בכל רחבי הארץ כרוכה במבצע לוגיסטי מורכב בפני עצמו. במקרה של חיסוני חברת פייזר – האתגר כפול ומכופל בשל הצורך להחזיקם בהקפאה עמוקה במיוחד של מינוס 70 מעלות.
צפו בסרטון: היערכות לקבלת החיסונים במתחם הלוגיסטיקה ס.ל.א
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– הזוכה של "כוכב ראשון" מגשים חלום ונפגש עם ישי ריבו
– הזדמנות שלא תחזור: פרישת מזוז פותחת פתח לתיקון מימין
– מאחורי הענישה החמורה בפרשת הגניבות בבסיס גיבור
ערב נחיתת החיסונים בנתב"ג יצאנו לסיור במתחם הלוגיסטיקה של ענקית התרופות טבע בשוהם, שהוא אחד המרכזים הגדולים בעולם לאחסון ושינוע של תרופות וציוד רפואי. משרד הבריאות הפקיד את המשימה בידי טבע, ובמקום נערכים לקבלת החיסונים, אחסונם והפצתם ברחבי המדינה. חברת הבת של טבע ישראל, ס.ל.א, היא שתוביל את המבצע בהנחיית משרד הבריאות.
המלחמה על המקפיאים
ההמולה בהאנגר הענק בעת בואנו הייתה רבה. עשרות עובדים עסקו בהכשרת המתחם, ובמקום ניצבו כבר ראשוני המקפיאים המשוכללים שיאחסנו את החיסונים הרגישים. "זה אירוע ברמה לאומית, ואני מתרגש לקחת בו חלק", אומר לנו רונן שגב, מנהל פרויקטים בטבע שהופקד על משימת הענק הנוכחית. "אנחנו נבצע אותה על הצד הטוב ביותר", הוא מבטיח. "עברנו ימים מאוד מאתגרים עם שעות ללא שינה בהיערכות להקמת המתחם, אבל אלו היו גם ימים מאוד מעניינים ומלאי סיפוק. לאחסן חיסונים במינוס 70 מעלות זה לא דבר של מה בכך. האופרציה מורכבת, גם מבחינת שינוע והפצה. אבל אני אומר לך באחריות, שנספק את החיסון לכל נקודה במדינת ישראל באפס טעויות".
נכון ליום רביעי עמדו במתחם כעשרה מקפיאים, ובשבוע הבא צפויים להגיע, בספינות משא, מקפיאים נוספים מרחבי העולם. בתגובה למבטי התוהה למראה המקפיאים מבהיר שגב כי "הם נראים אולי קטנים, אבל כל אחד מהם יכול להכיל בין 150 ל־200 אלף מנות חיסונים". בכל מקפיא מותקנים עשרות גלאים רגישים שמודדים את הטמפרטורה בכל פינה בו. לפני שהחיסונים מוכנסים אליו הוא עובר חמישה ימי בדיקות, כדי לוודא שהטמפרטורה בו יציבה.

בדומה לתחרות על מנות החיסון מול מדינות העולם, מתחת לפני השטח התנהלה תחרות בינלאומית גם על המקפיאים המיוחדים לאחסונן. מדובר במקפיאים לא נפוצים, שכן מעטות הן התרופות שדורשות תנאי קור כאלה. "בכל העולם מבקשים לקנות את המקפיאים האלה", מספר שגב. "עבדתי לילות כימים מול יבואנים בארץ והפעלתי קשרים בחו"ל כדי להילחם על כל מקפיא. מצאתי את עצמי מוציא אונייה עם מקפיאים מיפן, ופתאום קיבלנו דיווחים על סופה חזקה בלב ים ועיכוב בלתי צפוי. נדרשתי לאלתר ממקום אחר מלאי שיגיע לכאן כדי להתגבר על העיכוב".
בטבע נערכים גם לבואם של החיסונים האחרים, שדרישות הקירור שלהם שונות. בחדר קירור ענק, שהטמפרטורות בו עומדות על 2־4 מעלות, יאוחסנו החיסונים של אסטרהזניקה לכשיגיעו. במתחם אחר של טבע, בכפר־סבא, יאוחסנו חיסוני מודרנה, שצפויים להגיע לישראל במהלך ינואר.
סביב אחד המקפיאים עומדים כמה עובדים. אחד מהם, לבוש חליפת הגנה, משקפי מגן וכפפות עבות, מתרגל הכנסת חיסונים למקפיא והוצאתם ממנו. מהמקפיא יוצאים אדי קור עזים. העובדים האחרים עוקבים אחר השעון כדי להגדיר את הזמן המדויק שעומד לרשותם מהרגע שבו המקפיא נפתח ועד שהטמפרטורות בו עולות. "אסור לנו לסכן את המנות שיהיו במקפיא", הם מסבירים לנו.
לאורך כל הדרך מהמפעל בארה"ב ועד הרגע שבו החיסונים יגיעו למרפאה, כל מארז חיסונים מחובר למערכות ניטור טמפרטורות ואמצעי מעקב מתקדמים. המעקב הזה ינוהל מחמ"ל מיוחד בבניין חברת טבע בשוהם. בכל רגע נתון ידעו שם באילו תנאים מאוחסנים החיסונים, ויוודאו שבטיחות האחסנה וההפצה נשמרת.
"ההתמודדות עם הפצת 4 מיליון מנות חיסון לא מדאיגה אותנו כמו הרגישות שלהן לכל שינוי טמפרטורה", מסביר שגב. בטבע נוקטים זהירות מכופלת ומשולשת, ולא לוקחים סיכונים. כך למשל, משאיות החיסונים שיגיעו מנתב"ג יחנו בתוך מתחם קירור סגור, בסמוך לחוות המקפיאים, ורק אז צידניות החיסונים יוצאו מהן.
אין מרווח לטעויות
יוסי אופק, מנכ"ל טבע ישראל, מפקח מקרוב על המבצע המורכב. "אני כמעט שלושים שנה עובד בטבע, וזה אחד האירועים המרגשים ביותר שלקחתי בהם חלק", הוא אומר לנו. "התייחסנו לזה כמשימה לאומית. זה אתגר לוגיסטי עצום, מעבר לעניין המקפיאים והדרישות הטכניות. מהרגע שהחיסונים יוצאים מהמפעל ועד הרגע שבו הם ניתנים בפועל, הכול חייב להיות מתוכנן ומפוקח, בלי שום סיכון".

ישראל היא המדינה השלישית בעולם, אחרי ארה"ב ובריטניה, שקיבלה מפייזר את החיסונים. החברה התחייבה לייצר 100 מיליון מנות חיסון עד סוף 2020, אך בפועל תספק עד סוף השנה רק 50 מיליון. מתוכם הצליחה ישראל, במאמצי על, להשיג 4 מיליון מנות שיגיעו לכאן בשבועות הקרובים. "אני לא מכיר אף מדינה חוץ מאנגליה וארה"ב, שתהיה לה האפשרות הזו ובהיקפים האלו", אומר אופק.
הכתבה המלאה תפורסם ביום שישי במוסף יומן של מקור ראשון