צעקות, כעס ותורים לעוד שלושה חודשים: החל מבצע חיסון האוכלוסייה נגד נגיף הקורונה. בקופות החולים מאשימים את משרד הבריאות שלא מאפשר להם לפתוח יותר מתחמים וקצב החיסונים המוזרמים אליהם הוא איטי. כמו כן, מוקדי הטלפון והאינטרנט של קופות החולים קרסו היום שוב ושוב לנוכח אינספור פניות מצד אזרחים שביקשו לתאם תורים לחיסון הקורונה.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
נורמליזציה: הפולנים בהתנגשות חזיתית עם מרוקו
ההתלבטות של נסראללה: לבנון או איראן
צפו: הרב בני לאו: "הגדלת מסגרת אשראי היא נגד ההלכה"
עדויות שהגיעו לאתר "מקור ראשון" מצביעות על זמני המתנה ארוכים בניגוד להבטחות משרד הבריאות על מבצע חיסונים יעיל ומהיר. בחלק מקופות החולים נאמר לפונים כי המועד הקרוב ביותר לקבלת חיסונים הוא באמצע חודש מרץ. בכמה מן הפניות שתועדו והגיעו אלינו נקבעו תורים לקשישים ובהם חולים ונכים לסוף ינואר ולפברואר. במרבית המקרים מתברר כי אין כלל צפי לתורים ומבוטחי הקופות שנאלצים להמתין למעלה משעה למענה, מתבשרים לבסוף כי לא יוכלו לתאם תור מאחר ואין תאריכים פנויים. היום בצהריים באחד מסניפי קופות החולים בפתח תקווה התאספו עשרות אנשים שצעקו ודרשו לקבל חיסון לאחר שלא הצליחו לתאם תור. אנשי הצוות הרפואי בסניף אפשרו להם לקבל את החיסון לאחר המתנה קצרה.

"אחרי שלקח לי כמה ימים לשכנע את הורי הזקנים להסכים לקבל את החיסון כי הם מאוד מפחדים ממנו, במוקד הטלפוני אמרו לנו שהם יוכלו לקבל אותו רק בחודש מרץ" סיפר לנו א' ממרכז הארץ. הוריו בני 70 עם מחלות רקע ייאלצו להמתין עד אז, לדברי הפקידה שענתה להם במוקד הטלפוני. אדם אחר שפנה אלינו סיפר כי הצליח לאחר המתנה של שעה וחצי על קו הטלפון, להשיג תור לקבלת חיסון עבור אביו הקשיש רק לתאריך 12 בפברואר. לקשיש נוסף שפנייתו הגיעה אלינו, בן 83, תואם תור לקבלת החיסון לתחילת חודש פברואר. לבני זוג, בני 63 שביקשו להתחסן נאמר כי בשלב זה מחסנים רק בני 65 ומעלה. "אמא שלי מנסה כבר שלושה ימים (מיום שישי) לתאם תור לחיסון קורונה עבור סבא שלי בן 88 בקופת חולים כללית" סיפרה לנו רחל מתתיה. "בכל פעם אומרים לה שנגמרו התורים הזמינים ושתתקשר מאוחר יותר שיפתחו עוד תורים. אפילו לעוד חודש לא קבעו לה, לא ביקשנו תור מהיר".
שמואל, תושב שהם, בסוף שנות החמישים לחייו פנה גם הוא למוקד כללית וביקש לקבל חיסון בהקדם. "למרות שאני בקבוצות הסיכון (סוכרת, לחץ דם, אי ספיקה נשימתית כרונית ועוד ועוד) נאמר לי להמתין עד להודעה חדשה כי כרגע מחסנים את הצוותים הרפואיים ובני 60 ומעלה. אין מה לדבר על קביעת תור" הוא אומר לנו. יסכה מירושלים שניסתה לתאם תור להוריה המבוגרים הוסיפה כי "במוקד הטלפוני הסבירו להורים שלי שכל התורים לחיסונים נתפסו בשבת וכרגע אין צפי מתי יוכלו להתחסן במהלך חודש ינואר אלא רק לאחריו" היא מספרת. "הוריי, שומרים שבת, פספסו את ההזדמנות לקבל חיסון לקורונה בהקדם רק בגלל שאחרים הקדימו ותיאמו את התור בשבת. הם כועסים ומאוכזבים ויושבים מול האתר לזימון תורים ומנסים שוב ושוב לבדוק האם יצליחו לתפוס מועד קרוב אבל לפוליטיקאים ולכל מיני סלבריטאים מצאו תורים ואלו גם קיבלו חיסון היום".

רק לפני כמה ימים שר הבריאות יולי אדלשטיין הצהיר כי יהיו מספיק חיסונים לכל המדינה ובכוונת מערכת הבריאות להוביל מבצע חיסונים מהיר לנוכח היקפי התחלואה המתפשטים והתמותה הגבוהה בקרב זקנים וחולים. למרות זאת, נראה כי בקופות החולים לא מסוגלים לעמוד בהיקפי הפניות והופתעו מההיענות הציבורית. גורמים בכירים במשרד הבריאות עמם שוחחנו היום ביקרו את קופות החולים שלא עומדות בעומס ולא מצליחות לתת מענה ולאפשר לציבור להתחסן בהקדם. במשרד הבריאות הבהירו כי יש די חיסונים ואין סיבה שאזרחי המדינה יצטרכו להמתין חודשים עבור קבלת החיסון. מנגד, בקופות החולים מאשימים כי במשרד הבריאות הגבילו את מספר מוקדי החיסונים שהן יכולות לפתוח בשלב זה ולא מעבירים להם מספיק מנות חיסון שיענו על הצורך.
עובד באחד המוקדים הטלפוניים של קופת חולים כללית סיפר לנו כי הוא וחבריו קורסים מעומס פניות וכל כמה דקות המערכות נסגרות לקבלת תורים חדשים לחיסונים וזאת מאחר ואלו מתמלאים במהירות. מרבית הפונים מקבלים תשובה כי אין תורים פנויים וחלק מקבלים הזמנה להתחסן כאמור בפברואר או במרץ. נראה כי זמינות התורים בקופות חולים אחרות הוא מהיר יותר וזאת לנוכח העובדה שקופת החולים כללית היא הגדולה בישראל ולמעלה מחמישים אחוז מאזרחי המדינה חברים בה ולכן העומס הרב.
מנגד, למערכת מקור ראשון הגיעו גם עדויות ממבוטחים בקופות החולים שהצליחו לתאם תור במהירות והוזמנו לקבל חיסון בימים הקרובים.

גורמים בקופות החולים מסבירים כי המדינה היא זו שהנחתה אותם להקים בשלב זה מספר מצומצם של מוקדים וקצב קבלת מנות החיסון תלוי במשרד הבריאות. "המבצע רק התחיל השבוע ואנחנו מחסנים בכמות מאוד קטנה של מתחמים שאושר לנו לפתוח. הביקוש הוא מעל היכולת לתת מענה בהתאם למלאי החיסונים שאנחנו מקבלים. ככל שייפתחו יותר מתחמים, זמינות התורים תגבר. הכל נעשה תוך כדי תנועה ואנחנו מבקשים מהציבור לגלות סבלנות. כמו שהובלנו את מבצע חיסוני השפעת כך נוביל את מבצע חיסוני הקורונה", אומרים בקופות החולים.
לשם דוגמה, בקופת חולים כללית אושר לפתוח רק 20 מרכזי חיסונים בכל המדינה בשלב זה ובכל אחד מהמתחמים הועמדו בין 7-8 עמדות למתן חיסונים כאשר בכל עמדה יכולים לקבל חיסון עד 5 בני אדם. האחיות והאחים עובדים במשמרות מהשעה 8 בבוקר ועד 8 בערב בכל ימות השבוע ובחלק מהמוקדים גם בשבתות.
במשרד הבריאות מבקרים את זמני ההמתנה הארוכים לקבלת חיסון אך מעריכים כי בתוך ימים ספורים מבצע החיסונים יתייצב וייפתחו מועדים לחיסונים קרובים יותר מאשר שלושה חודשים.
ממשרד הבריאות נמסר בתגבה: "כל קופות החולים קיבלו ממשרד הבריאות צפי ברור של כמויות החיסונים שיגיעו אליהן, ולפיכך אין מניעה לקבוע תורים במהירות גדולה יותר, בייחוד עבור מבוטחים הנמצאים בקבוצות סיכון". לדברי גורמים במשרד, "השבוע נפתחו לא פחות מ- 70 מוקדי חיסונים, מתוכם גם 12 מוקדי חיסונים בצפון ובדרום, אחודים של כל קופות החולים בהנחיית השר אדלשטיין. שבוע הבא ייפתחו עוד עשרות רבות של מוקדים. המטרה היא להגיע בתוך מספר ימים ליכולת חיסון של למעלה מ 60 אלף אזרחים ביום, כך שבתוך חודשיים יחוסנו כשני מיליון אזרחים".