בעקבות הלחץ של ח"כים ושרים הסדרת ההתיישבות הבדואית בנגב תעלה בישיבת הממשלה הקרובה יחד עם נושא הסדרת ההתיישבות הצעירה ביהודה ושומרון. כך הודיעו היום ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון גנץ.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– פיגוע בשומרון: מצוד אחר המחבל שרצח את אסתר הורגן
– זמני כבר 53 שנים: בג"ץ דן בזכויות התפילה בהר הבית
– ההתלבטות של נסראללה: לבנון או איראן
השרים אלקין, רגב, הנגבי, אמסלם, גמליאל, רגב, רפי פרץ, אלי כהן, דרעי, גלנט, אקוניס, אביטן ואדלשטיין הצטרפו אתמול לקריאתו של ח"כ סמוטריץ' להסדיר את ההתיישבות הצעירה כתנאי להסדרת ההתיישבות הבדואית בנגב עם הקמת שלושה יישובים חדשים ועיר נוספת על-שבטית.

ההחלטה בדבר הסדרת ההתיישבות הבדואית שהובאה אתמול (ג') לדיון בממשלה התבררה כהחלטה לא טובה, גם לדברי פוליטיקאים וגם לדברי תנועת רגבים. הטיוטה הראשונית לא הגדירה במפורש מהו מרחב ההסדרה, מה ממקבצי הפזורה אמור להיכנס לתוך תחומי היישובים החדשים, ומה יהיה גודלם. דברים אלו הובאו רק בדברי ההסבר להחלטה, שאין להם שום משמעות משפטית. בעקבות הערות אלה נוסחה טיוטה מתוקנת לישיבת הממשלה הקרובה.
כפי שניתן לראות במפה הראשונית, אחת הטעויות שנדרשו תיקון היא של המקבצים המסומנים בעיגול אדום, שלא הוכללו עם שאר המקבצים, שסומנו בעיגול כחול, כמיועדים להכנס למתחם היישובים החדשים שיוקמו במרכז ההתיישבות הבדואית. בהחלטה החדשה צורפה המפה המתוקנת.
טעות נוספת נגעה ליישוב "עבדה" בו המליצה המועצה הארצית לתכנון ובנייה על הקמת שלושה מתחמי תיירות מעבר ליישוב, אולם בשום מקום לא נכתב שבמתחמים האלו אסורה בנייה אזרחית למגורים. בהחלטה המתוקנת נכתבו הדברים באופן ברור על מנת למנוע התפזרות.
ברגבים מברכים על השינויים שהוכנסו אך מבהירים כי לא מדובר בהחלטה אידיאלית. לדבריהם, הפרקטיקה להקים יישובים בדואים כל כמה שנים היא קלוקלת וכי דרושה הסדרה לטווח ארוך. מדינת ישראל הקימה בשנות ה-70 שבע עיירות בדואיות, בשנות ה-2000 הקימה 11 יישובים חדשים וכעת מקימה עוד שלושה יישובים ועיר על-שבטית. "אנחנו מאמינים שמדינת ישראל צריכה לייצר תוכנית כוללת ולא תוכנית של טלאים טלאים, שתכלול מפה שתראה במדויק איך הנגב ייראה בעוד 50 שנה". במשרד ראש הממשלה מסבירים כי הדבר לא אפשרי בממשלה הנוכחית, אך ברגבים מבינים כי הזמן פועל לרעתה של מדינת ישראל בכל הנוגע להתפזרות הבדואים על אדמות מדינה, וכי יש מקום לתמוך בהחלטה.
"חובת ההוכחה היא על הממשלה", אמרו אתמול ברגבים. "עד היום, ממשלות ישראל ידעו לתת את הגזרים אבל נמנעו מאכיפת המקלות. גם תוכנית זו בנויה ממקלות וגזרים ועל הממשלה להוכיח כי בכוונתה ליישם את המהלך עד סופו, לרבות פינוי הפזורה והחזרת הקרקעות, ולא להמשיך במדיניות של הרחבת השטחים הניתנים למגזר הבדואי".
מטעמו של ראש הממשלה נמסר אתמול כי ״מדובר בהזדמנות לשינוי פני הנגב, החזרת קרקעות לידי מדינת ישראל והתחלת כינוס הפזורה הבדואית מהשטחים הפתוחים בנגב אל תוך היישובים החוקיים. נזכיר כי הממשלה בראשות נתניהו אישרה רק החודש הקמת יישוב יהודי חדש בצפון הנגב. אף אחד לא פעל למען ההתיישבות כמו ראש הממשלה נתניהו, שבנה את ההתיישבות, הביא להכרה אמריקנית בחוקיותה. רק לפני כמה שבועות הביא להשקעות אדירות של ארה״ב ביהודה ושומרון ובלם במשך יותר מעשור לחצים אדירים לעקירות ופינויים, כפי שלא עשה אף ראש ממשלה אחר".
פורום ההתיישבות הצעירה הגיב להודעת ראש הממשלה ושר הביטחון ומסר כי מדובר ב"צעד ראשון בכיוון הנכון אך לא מספק. אנו דורשים מראש הממשלה והשרים לא להסתפק בדיון בממשלה אלא להצביע ולאשר את הצעת המחליטים להסדרת היישובים הצעירים ביו״ש, אשר גובשה וסוכמה בין השרים הנגבי וביטון ומקובלת על המינהל האזרחי והייעוץ המשפטי".