מירי צחי שהלכה הבוקר לעולמה ממחלה קשה, הייתה במשך שנים צלמת הבית של מקור ראשון. היא ידעה לצלם את תושבי יהודה ושומרון על חיי היום יום שלהם, את הפיגועים שספגו והמאבקים שניהלו, כמו שאיש מלבדה לא היה מסוגל – באנושיות רבה, ומתוך חיבור גדול למושאי הצילום.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
תמונת המצב של מפת רסיסי המפלגות בשמאל
השגריר פרידמן: "התגובה הנכונה לפיגוע היא להישאר כאן"
סיפור הזוי: כך נשבינו בקסמה של מילה
מירי, אם לחמישה בנים וסבתא לנכדים, נולדה בשכונת מנשייה להורים שעלו מטורקיה, ובבגרותה חזרה בתשובה. אל הצילום הגיעה בשנות ה-90, לאחר החתימה על הסכמי אוסלו כשהחליטה שהיא חייבת לתרום את חלקה למחאה הציבורית. בראיון שערכתי עמה תיארה כי "כתבתי מאמר נוקב, צילמתי הפגנה גדולה שהתקיימה בכיכר מלכי ישראל, טרום רצח רבין, וגם יצרתי עבודת אמנות פלסטית שהובעה בה מחאה פוליטית. ניגשתי עם שלושת אלו למערכת העיתון מקור ראשון, ולהפתעתי התקבלתי מיד כצלמת. מאז, כבר 20 שנה שאני מצלמת". במשך השנים, היא יצרה קשרים מיוחדים ברחבי האזור, ודלתות רבות שלא נפתחו בפני אף צלם אחר – היו פתוחות בפניה. בכל גבעה ומאחז, כמו גם חברי כנסת ושרים, הכירו אותה ושמחו לקראתה.

לפני כשנתיים הוציאה לאור את ספר התצלומים "אדמה בלב אדם", שמקבץ את מיטב התמונות שהפליאה לצלם. נופי טבע ונופים אנושיים. "הספר הזה הוא בשבילי סיכום של תקופה שהייתה ואיננה", אמרה. עם המטפחת, החצאית והסנדלים היא הייתה מטפסת באנרגיות של נערה כדי להגיע לזווית הצילום הטובה ביותר, ולא חששה כמעט מדבר. "הרגעים הקשים ביותר שלי היו בעיקר מול ילדים. מול מוות. ילדים שנותרו יתומים בעקבת פיגועים, ילדים שנהרגו. אלו קטעים שאני סוחבת אתי מאוד. ומול דברים כאלו, יש את תמונות הילדים בחיי היומיום שאני מאוד אוהבת. טקס בחוות גלעד. ילדות מחופשות באש קודש. זו יהודה ושומרון שחשוב לי שאנשים יכירו, ייראו".

כמה מתצלומיה של צחי זכו בפרסים, כמו סדרת תמונות מקבר יוסף, שזכתה בפרס ראשון בתחרות הצילום 'עדות מקומית'. "הייתי שם באחת הכניסות הליליות, לאחר שמבנה הקבר הושחת. טיפסתי על הכיפה השבורה ואיכשהו ראיתי את כל האנשים בפנים כמו בתוך רחם ענק, וברקע נצנוצי האורות של שכם. האנשים שראו את התמונות בתחרות בכלל לא ידעו איך נראה קבר יוסף. הם נחשפו אליו לראשונה מהצילומים האלו. ואני חושבת שבזה תרמתי את חלקי".

מכל קצוות הקשת הפוליטית והעיתונאית הביעו צער על לכתה. ראש הממשלה בנימין נתניהו כתב בחשבון הטוויטר שלו: "אני שולח תנחומים מעומק הלב למשפחתה וחבריה הרבים של הצלמת הנפלאה מירי צחי ז״ל, שהלכה לעולמה אחרי מאבק ממושך במחלה קשה. למירי היה כישרון יוצא מן הכלל ללכוד בעדשת המצלמה רגעים ואנשים, שרבים אחרים לא הצליחו לתעד לפניה. יהי זכרה ברוך".
נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין ספד לצלמת מירי צחי: "כמה תחסרי לי מירי צחי האהובה, חדת העין ומלאת הלב. אף ביקור בהתיישבות לא היה שלם בלעדייך. סרתי למרותך בכל פעם שאמרת: "רגע רגע רובי, יש פה עוד פריים יפה, אל תלך". אני כל כך שמח שהספקת להוציא את הספר שהיה לכרטיס ביקור אישי ונדיר של עבודתך ואני כל כך כואב את אובדנך. תהיי בליבי תמיד."

ממועצת יש"ע נמסר: "במשך השנים, מירי הייתה חלק בלתי נפרד מהנוף של כולנו ביהודה, שומרון ובקעת הירדן. לא היה מקום שאליו לא הגיעה, חמושה במצלמה ובחיוך האופייניים לה. בכל אירוע, בכל מקום ובכל זמן – מירי צחי הייתה הצלמת של יהודה ושומרון ללא מתחרים. פטירתה של מירי היא אבדה גדולה להתיישבות הישראלית".
שקד מורג, מנכ"לית "שלום עכשיו" כתבה בתגובה להודעה על פטירתה: "מקצועית ומקסימה תמיד. כמה עצוב".
ח"כ נפתלי בנט: "מירי צחי, צלמת עיתונאות, אידיאליסטית, עם לב ענק, הלכה לעולמה. מירי ז״ל היתה נשמה מיוחדת. לצד מקצוענות ברמה הכי גבוהה, היא היתה אדם טוב לב, שסייע ללא הרף לאחרים. היא לא הייתה אובייקטיבית. היא נלחמה למען שלמות ארץ ישראל".