בכירים במשרד הבריאות בבריטניה פנו לישראל בבקשה להבהרות בעקבות דברי הממונה על הקורונה נחמן אש בשבוע שעבר בדיון מקדים לישיבת הממשלה. פרופ' אש אמר כי "יעילות מנת החיסון הראשונה נמוכה מזו שפייזר פרסמו". בבריטניה עוררו דברי אש דאגה שכן לאחרונה הוחלט שם לדחות בחודשיים כמעט את מתן מנת החיסון השנייה של פייזר, בהנחה שהראשונה יעילה דיה.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– שבעה מועמדים, רק אחד ינצח: פריימריז במפלגת העבודה
– המוות היכה בפעם השלישית במשפחת משי זהב
– דגלים חדשים: מערכת המשפט חשובה, אבל יש חשובים ממנה
כלי התקשורת בבריטניה ובארה"ב סיקרו בהרחבה את ההתבטאות של אש, שכונה "אנתוני פאוצ'י של ישראל" (מוביל כוח המשימה של הבית הלבן לנגיף הקורונה ויועצו הקרוב של הנשיא לשעבר טראמפ). בכיר במערכת הבריאות בישראל הסביר ש"מאחר שישראל נמצאת בחוד החנית של החיסונים, כל אמירה כאן מעניינת את כל העולם". היועץ המדעי הראשי של בריטניה, פטריק ואלאנס, אמר שבריטניה עוקבת בדאגה אחרי הדיווחים בישראל לגבי יעילות המנה הראשונה.
היועץ המדעי הראשי, סר פטריק ואלאנס בהתייחסות לדברי הפרויקטור אש. צילום: "הסאן"
בחברת פייזר עצמה הדגישו בתגובה לדברי אש כי אכן יש צורך בשני חיסונים. "אנחנו מודעים לפרסומים האחרונים בתקשורת. לפי נתוני המחקר שהתפרסמו בכתב העת לרפואה של ניו־אינגלנד, החיסון הוכיח יעילות של 95 אחוזים בהגנה מפני הנגיף שבעה ימים לאחר השלמת החיסון השני". מנתוני פייזר עולה כי ההגנה מפני נגיף הקורונה מתחילה כ־12 יום לאחר המנה הראשונה, אך היא עשויה למנוע הדבקה רק בשיעור של 52 אחוזים.
במשרד הבריאות בישראל התנערו מקביעתו של פרופ' אש וניסו לתקן את רושם דבריו שדווחו ביום שלישי בגלי צה"ל בידיעה של מוריה אסרף-וולברג. לדברי בכיר במשרד, "האמירה הזאת הייתה לא מבוססת ואולי גם חצי לא אחראית. אי אפשר לדבר על יעילות החיסון מאחר שאנחנו עדיין לא יכולים לראות ולבחון את ההשפעה שלו".
ואמנם, בשבוע שעבר נערכה שיחת הבהרה בינלאומית ובה הסבירו אנשי משרד הבריאות כי דברי אש היו שגויים ומוקדמים.
בהודעת המשרד לכלי תקשורת זרים, במאמץ לצמצם נזקים, נאמר ש"הציטוט של ממונה הקורונה הוצא מהקשרו ולא היה מדויק. מבצע החיסונים החל רק לפני כחודש, תוך עלייה בתחלואה ובתמותה בישראל, ומכאן שקשה להעריך את יעילות החיסון באופן מדויק ומקצועי". עם זאת, בגלי צה"ל עומדים על כך שהדברים נאמרו כפי שצוטטו.

הבכיר במשרד הבריאות אמר לנו: "אש כנראה ציפה שהירידה במספרי החולים הקשים תהיה מהירה יותר, אבל אפשר כבר לראות את הצד החיובי: מספר החולים קשה נשאר יציב בימים האחרונים, ואנחנו מעריכים שבקרוב נראה בבירור יותר את הירידה בהדבקה בקבוצות הגיל שחוסנו".
במחקר ראשוני שנערך שבוע שעבר בבית החולים שיבא נצפתה עלייה של פי 6 עד פי 20 בנוגדנים לקורונה, שבוע לאחר קבלת המנה השנייה של החיסון, בקרב רוב מוחלט של המתחסנים. "זה אומר שהחיסון עובד נפלא", אמרה פרופ' גילי רגב־יוחאי, מנהלת היחידה למניעת זיהומים ולבקרתם בבית החולים, שהציגה את תוצאות החיסון.
במחקר מוקדם יותר שנערך על מחוסני המנה הראשונה עלה כי יותר ממחצית מהעובדים שחוסנו פיתחו נוגדנים. הנתון תואם את ממצאיהם של מחקרים אחרים על יעילות החיסון כבר במנה הראשונה, שלפיהם נוסחה האסטרטגיה בבריטניה ובארה"ב וייתכן שאף במדינות נוספות.