נתוני התעסוקה לדצמבר לא מבשרים טובות לשוק העבודה הישראלי, כך עולה מניתוח מגמות שוק התעסוקה שפרסם אתמול (ב') שירות התעסוקה. הסגר הנוכחי אמנם התחיל רק בסוף החודש (ב-27 לדצמבר), אך נראו בו מגמות דומות לאלה שראינו בסגרים הקודמים: עלייה במספר דורשי העבודה, במיוחד של עובדים בחל"ת, עם פגיעה משמעותית במיוחד בקרב נשים, צעירים, ותחום המכירות והשירותים.
מאמרים נוספים באתר מקור ראשון:
– כשבכיתי למרב מיכאלי בידיים בשער של נווה-דקלים
– נתונים ראשונים: רמת יעילות מדהימה בחיסוני פייזר
– בלי ימין ושמאל: שמירה על האקלים צריכה להיות קונצנזוס
בחודש דצמבר חלה עלייה במספר דורשי העבודה החדשים מ-53.3 אלף בנובמבר ל-81.5 אלף נרשמים. העלייה קשורה בגידול בתחלואה, העיכוב בהחלת הקלות, ולקראת סיום החודש בסגירה נוספת של העסקים בסגר השלישי. במקביל, במהלך החודש נרשמה ירידה במספר החוזרים לעבודה, מ-83 אלף חוזרים בנובמבר ל-34 אלף בדצמבר. שיעור הנרשמים עקב חל"ת עמד בדצמבר על 64 אחוזים, לעומת 45.5 אחוזים בנובמבר. זהו שיעור נמוך של יציאה לחל"ת בהשוואה לחודשי הסגר השני, ספטמבר-אוקטובר, והוא נובע מכך שבראשית הסגר לא היו מגבלות על מערכת החינוך. לאור הידוק המגבלות והארכת הסגר – נתוני חודש ינואר צפויים להיות קשים יותר.

עד כה, נרשמו בשירות התעסוקה נכון להיום (שלישי) כ-770 אלף דורשי עבודה. 155,491 דורשי עבודה חדשים נרשמו מאז תחילת הסגר, 95,565 מתוכם נרשמו מאז הודק הסגר. הנפגעים העיקריים הם 41,672 עובדי הוראה, חינוך והדרכה נרשמו כדורשי עבודה מאז החל הסגר, 93 אחוז מהם נרשמו מאז הידוק הסגר עם סגירת מערכת החינוך. על פי נתוני שירות התעסוקה, את עיקר הפגיעה של הסגר הנוכחי חוות נשים, שמהוות כ-70 אחוזים מדורשי העבודה.
עוד בדצמבר, בתחילתו של הסגר, אפשר היה לראות ששיעור הנשים שנרשמו בשירות התעסוקה בחודש דצמבר (59.7 אחוז) גבוה משיעורן בחודשים אוקטובר (55.7 אחז) ונובמבר (53.4 אחוז). עם זאת, מכיוון שמערכת החינוך המשיכה לפעול בשבוע הראשון של הסגר השלישי, נתון דצמבר נמוך מהשיעור החריג יותר שנרשם בסגר השני שחל בספטמבר (62.4 אחוז).
המשבר ממשיך לתת את אותותיו על הצעירים בשוק העבודה. הנרשמים כדורשי עבודה מקבוצת הגיל עד 24, עמדו בדצמבר על נתון כמעט זהה לנובמבר – 23.7 אחוז, לאחר עלייה עקבית בשיעור הנרשמים מקבוצה זו מאז אוגוסט. מנגד, שיעור החזרה לעבודה בקרב אותה קבוצה קפץ מ-18.3 אחוז בנובמבר ל-22.1 אחוז בדצמבר. נתונים אלה מלמדים על חוסר היציבות התעסוקתית של צעירים בשוק העבודה לנוכח הסגרים. בקבוצות הגיל הבוגרות 54-35, וכן בגילאי 55 ומעלה ניתן לראות עלייה בשיעור הנרשמים, מנתון של 43.4 אחוז לשתי הקבוצות יחד בנובמבר, ל-46.3 אחוז בדצמבר, וכן ירידה בשיעור החוזרים לעבודה בקבוצות אלה מ-52.3 אחוז בנובמבר ל-47.1 אחוז בדצמבר.
על פי שירות התעסוקה נצפתה ירידה דווקא בקרב הנרשמים החרדים והערבים ולעומת זאת הקבוצה הבולטת ביותר מקרב הנרשמים החדשים כדורשי עבודה בדצמבר הייתה קבוצת היהודים הלא חרדים, שטיפסה מנתון של 71.4 אחוז בנובמבר ל-76.1 אחוז בדצמבר. בקרב הנרשמים החרדים חלה ירידה קלה בדצמבר (חמישה אחוז) לעומת נובמבר (6.4 אחוז). ירידה נרשמה גם אצל הנרשמים מהאוכלוסייה הערבית, מ-22.2 ל-19 אחוזים.
משלחי היד שהכי נפגעו מגיעים מתחום המכירות והשירותים: עובדיו ספגו פגיעה משמעותית בדצמבר, שבאה לידי ביטוי ברישום כדורשי עבודה בשיעור גבוה של 35.3 אחוז – נתון זהה לזה שנרשם בחודש בספטמבר, עם החלת הסגר השני. בין עובדים אלה, עוזרי מכירה בחנויות, מלצרים וברמנים.
רמי גראור, מנכ"ל שירות התעסוקה, מסר כי "בשלב זה, החשש העיקרי הוא ביחס לדורשי עבודה העלולים להיקלע לאבטלה כרונית בין אם פוטרו או נמצאים בחל"ת ממושך, וכתוצאה מכך יתקשו לחזור למעגל העבודה גם בתום הסגר וחזרת המשק לשגרה. היציאה מהסגרים הקודמים לימדה אותנו כי רבים מהיוצאים לחל"ת אינם חוזרים לעבודתם לאחר מכן, וישנן קבוצות שנפגעות במיוחד וזקוקות למיקוד מאמצים סביב הצרכים והמאפיינים הייחודיים להן".