הרמטכ"ל אביב כוכבי התייצב אתמול (ג') מול המצלמות, באופן חריג צריך לומר, ושיגר שורה של מסרים שלא ניתן לפרש אותם בשני פנים. לאורך כל תקופת הבחירות בארצות הברית נזהר הצבא מלהביע עמדה נחרצת, בעד או נגד, לגבי זהותו של המבוגר האחראי הבא של אמריקה.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
נתניהו מסכן את ניצחונו האידיאולוגי של הימין
"החטא הקדמון של הפילנתרופיה הוא החשיבה שלעמותה אסור לייצר רווח"
"ט"ו בשבט פלסטיני": הרשות שוב משתלטת על אדמות מדינה
מאחורי הקלעים, הצבא אמר יותר מפעם אחת כי ממשל ביידן הוא בעייתי בכל הקשור להיבט הסכם הגרעין. ההבנה בצה"ל הייתה כי מהפך בארצות הברית ידרוש חשיבה מחודשת על האסטרטגיה של ישראל. כוכבי, בניגוד לקודמו בתפקיד גדי איזנקוט, מאמין כי הסכם הגרעין גרוע ולצד זה היכולת של ישראל להשפיע על ארצות הברית ביום שאחרי טראמפ היא מוגבלת. בצה"ל מבינים שהמציאות משתנה, ולא לטובתנו.

אתמול בחר כוכבי לעמוד מול המצלמות ולהעביר באופן ברור את המסר החשוב שהציבור צריך להבין: הסכם גרעין חדש הוא גרוע עבור ישראל. המציאות הזו, כמובן, מקרבת את צה"ל להבנה שכדי להתמודד עם איראן, אין מנוס מלהיערך לפעילות צבאית שתגרור אחריה מלחמה אזורית.
במערכת הביטחון שרטטו שלושה קווים שחייבים להיות חלק מהסכם הגרעין, תוך הבנה שאין מקום להתפשר בהם: הזמן, הטילים וההתבססות.
הזמן – בישראל היו רוצים לראות הסכם חדש שלא מוגבל בזמן, כזה שלא יאפשר לאיראנים לראות את האור בקצה המנהרה בדרך לפצצה גרעינית. ההסכם הקודם היה מוגבל בזמן והוא סגר בפני האיראנים את האופציה לכמה שנים אבל לא לתמיד. מבחינת צה"ל, האמריקנים חייבים להבהיר לאיראן שפצצה גרעינית או יכולת שמקרבת אותה זה קו שלא יתפשרו עליו. פשרה בסעיף זה תשאיר את המתח הגבוה בצה"ל כמה עשורים קדימה.
הטילים – בהסכם הקודם האמריקנים קבעו אומנם שאיראן לא תוכל לפתח טילים גרעיניים אבל אין טילים בליסטיים בסעיף. המשמעות היא שאיראן יכולה להמשיך להתקדם בפרויקט הטילים שלה ובנקודת זמן שהיא תבחר, בין אם בסוף ההסכם ובין אם בדרך, היא תוכל לחבר לטיל את הטכנולוגיה וראש גרעיני ולהפוך את הטיל לכזה שמסכן את קיומה של ישראל.
ההתבססות – האמריקנים חייבים להבין שהמשך ההתבססות האיראנית משאירה את המלחמה שבין המלחמות חיה וקיימת והאיראנים בהתבססותם ממשיכים לגרום לחוסר יציבות במזרח התיכון כולו. זו סכנה לא רק לישראל אלא לכל הקואליציה במזרח התיכון של ישראל ומדינות ערב אלו, שיש לנו עימן שלום ואילו שאין לנו עימן שלום. איראן מתבססת פירושו מזרח תיכון של טרור. זה מצב בלתי נסבל והסכם הגרעין לא יהיה שלם בלי הסעיף הזה.

הרמטכ"ל כוכבי נאם אתמול בעיקר לציבור הישראלי. בנאומו הוא הסביר את המצב ואת האיומים ואמר כי הורה לצה"ל להכין תוכניות בהתאם. צה"ל של היום הוא צבא מודיעני יותר, טכנולוגי יותר ובעל יכולות שלא היו לו מעולם, בוודאי לא כשנושא התקיפה באיראן עמד על הפרק בפעם הקודמת.
לצד זה צה"ל של היום גם יודע להגיד שתקיפה באירן קרובה יותר מתמיד והיא תביא על ישראל מלחמה אזורית קשה ואגרסיבית. הוא סיפר איך תיראה המדינה במלחמה הבאה, גם בצד שלנו וגם בלבנון והבהיר שצריך להיערך לכך. לצורך כך כוכבי צריך את התקציב הדרוש לתר"ש שלו לשנה הקרובה. התקציב כבר הוצג בפני מקבלי ההחלטות ובקרוב יוגש לקבינט שככל הנראה יאשר אותו כשהוא מגובה על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון בני גנץ. התקציב עומד על סך של כארבעה מיליארד שקלים, האוצר יקטר, התקשורת תתקוף ותזלזל, וצה"ל יצטרך לסנן את רעשי הרקע ולהתכונן. בתרגיל הגדול שיתקיים בקרוב ועליו כתבנו בשבוע שעבר, יתרגלו בדיוק את התרחיש של היום שאחרי התקיפה. כוכבי צריך כסף, זמן ואת אמון הציבור. זמן יש לו, כסף הוא יקבל, עכשיו רק נותר לו להסביר לציבור את הצורך ולהחזיר את האמון שנשחק בשנים האחרונות.