החלטת בית הדין הבינלאומי בהאג ביום שישי סימנה את אקורד הסיום של הממשל הישן של דונלד טראמפ בוושינגטון ואת פתיחתו של עידן ג'ו ביידן. בעוד ממשל טראמפ דיבר על ריבונות ישראלית ועסקת המאה, בית הדין הבינלאומי קבע בהחלטתו כי פלסטין היא מדינה, ולכן כפופה לאמנת רומא המאפשרת לבית הדין הבינלאומי לחקור את הפשעים שבוצעו בה. בנוסף קבע בית הדין כי גבולות מדינת פלסטין הם גבולות 1967 ולכן יש לו את הסמכות לחקור פשעי מלחמה אפשריים שבוצעו על ידי ישראל בשטחים האלו.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– "יש חשיבות גדולה לכך שישראל תקום מספסל הנאשמים"
– ראש הממשלה יתייצב בבית המשפט כדי לטעון בעל פה: "איני אשם"
– הרמטכ״ל נזף באו״ם: אכפו את הפרות חיזבאללה בלבנון
הרשות הפלסטינית הייתה הראשונה לברך על החלטת בית הדין. שר החוץ הפלסטיני ריאד אלמלקי, שמשרדו אוסף בקנאות מידע על "פשעיה של ישראל', הודיע כי יהיה מוכן לשתף פעולה עם חקירת בית הדין הבינלאומי. איברהים מלחם, דובר הרשות הפלסטינית, אמר מצדו ש"זוהי החלטה חשובה מאוד לפלסטין. היא למעשה מגדירה את מדינת פלסטין כמדינה הכפופה לאמנת רומא שמהווה בסיס לבית הדין הבינלאומי. אנחנו קוראים לפעולה מידית של בית הדין בשטח ולשפוט פושעי מלחמה ישראלים".

בין התגובות המאושרות אפשר למצוא גם תגובה של ארגוני טרור כמו חמאס והג'יהאד אסלאמי, המגנים את הפגיעה בזכויות העם הפלסטיני וקוראים להעמיד לדין גורמים ישראלים האחראים על פגיעה בזכויותיהם של מחבלים שישראל מחזיקה בבתי הכלא.
בחמאס בירכו על החלטת בית הדין הבינלאומי וקראו לקהילה הבינלאומית "לסייע לעם הפלסטיני להשיג את זכויותיו הבסיסיות לחופש, עצמאות והגדרה עצמית". דובר הארגון ח'אזם קאסם אמר כי "החלטה זו היא צעד חשוב בדרך להשגת צדק פלסטיני ולשפיטת פושעי המלחמה הישראלים", והוסיף, "זהו שלב ראשוני שצריך למצות ולהעמיד את האחראים על פשעי המלחמה בבית המשפט הבינלאומי".
בכיר הג'יהאד האסלאמי דאוד שיהאב אמר כי "ההחלטה פותחת את הדרך להעמדה לדין של מנהיגי הכיבוש על פשעיהם".
בליגה הערבית בירכו גם הם. הממונה על התיק הפלסטיני בליגה הערבית, סעיד אבו עלי, בירך את הפלסטינים ואמר כי "ההחלטה של בית הדין הבינלאומי היא תוצאה של מאבק משפטי ארוך וממושך שניהלו הפלסטינים במוסדות המשפטיים השונים הבינלאומיים בתמיכת מדינות ערב". הוא הוסיף שהוא בטוח שהפעילות תוביל להשגת צדק מהיר לפלסטינים והביע תקווה כי "ההחלטה תסייע לשמירה של העם הפלסטיני מפני תוקפנות של הכיבוש המתמשך ותטיל על ישראל את האחריות על פשעי ההתנחלויות והפשעים ברצועת עזה והפשעים שעושה ישראל נגד האסירים. סיום הכיבוש והשגת חופש ועצמאות על אדמתנו הלאומית במדינה עצמאית וריבונית כולל ירושלים המזרחית".
מחר (ב') צפויים שרי החוץ של הליגה להתכנס ולמנף את החלטת בית הדין. בערוץ אל-ראד עדכנו כי הפגישה הקרובה של הליגה הערבית תדון באופן כללי בהתכנסות מאחורי הסוגיה הפלסטינית ובמרכזיותה למדינות ערב.
כזכור, רק לפני מספר חודשים בעקבות "הסכמי אברהם", שהובילו לנורמליזציה של מדינות המפרץ עם ישראל, ספגו הפלסטינים סטירת לחי קשה מהליגה הערבית, שסירבה לגנות את השלום. הסירוב הוביל למתיחות משמעותית בין רמאללה לליגה הערבית היושבת בקהיר. יושב ראש הוועד הפועל של אש"ף לשעבר סאאיב עריקאת אף דרש מיושב ראש הליגה הערבית אחמד אבו אלריט להתפטר מתפקידו בעקבות התנהלות הליגה ותמיכתה בנורמליזציה עם ישראל.
שליח חדש בשכונה
הפלסטינים קיבלו תמיכה בינלאומית נוספת אתמול, כשיושב ראש הרשות הפלסטיני אבו מאזן אירח במטה הנשיאות ברמאללה את שליח האו"ם הנכנס, הדיפלומט הנורבגי טור וונסלנד.
אבו מאזן איחל לשליח הנכנס הצלחה במשימתו החדשה ותדרך אותו על ההתפתחויות האחרונות באזור ועל המאמצים שמתקיימים לקראת קיום בחירות לפרלמנט הפלסטיני במאי הקרוב, ובהמשך בחירות לנשיאות ביולי. אבו מאזן דיבר בחיוב על מאמציו של מזכ"ל האום אנטוניו גוטרש ומוסדות האו"ם הנוספים כלפי הפלסטינים. הוא שיבח את נאומו של שליח האו"ם במהלך המושב האחרון של מועצת הביטחון של האו"ם, בו הדגיש את תפקידו של האו"ם בהבטחת הלגיטימיות הבינלאומית והמשפט הבינלאומי כבסיס לפתרון הסוגיה הפלסטינית.
בנוסף, התייחס ל"חשיבות של פעילות הרביעייה הבינלאומית, וחיזוק השפעתה בתקופה הקרובה כדי לפתוח במו"מ רציני ואמיתי על בסיס ההחלטות הבינלאומיות וההבנות הבינלאומיות שהושגו". אבו מאזן דיבר על "הצורך בקיומה של ועידת שלום בינלאומית כדי להשיג התקדמות לקראת שלום כולל וצודק שיבטיח לפלסטינים חופש ועצמאות במדינתו. בגבולות 1967, עם ירושלים המזרחית כבירתה".