עד שעות הערב של יום חמישי (4.2), מיכל וולדיגר הייתה אמורה להשתבץ במקום החמישי ברשימת הציונות הדתית לכנסת. אך ברגע האחרון, עם פיצוץ המשא ומתן עם הבית היהודי על ריצה משותפת, מצאה עצמה וולדיגר האלמונית למדי מוקפצת למקום השני והבכיר, מקדימה אישים ידועים ומוכרים ממנה.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– בגלל קרבות אגו: גנץ לא מצליח לממש את הבטחתו ללוחמים
– מתנחלים? אולי גם אתכם יזמנו לבית הדין בהאג
– אמר וידוי: כך קיבלה שירה איסקוב את הגט המיוחל
"אני בת הציונות הדתית הקלאסית", מעידה על עצמה וולדיגר, בת 52 ועורכת דין במקצועה, ומציגה את מסלול חייה. היא גדלה בבני־ברק של שנות השבעים, מעוז סרוג באותם ימים. "פעם לא היו חרד"לים ולא לייטים", היא מתארת בנוסטלגיה, "אפשר היה לעשות את כל החיבורים בלי להתבלבל ובלי להתנצל". למדה באולפנית תל־אביב, ומשם לשירות לאומי ולתואר במשפטים באוניברסיטת בר אילן. את בעלה אורי הכירה בבני עקיבא, הם נישאו לאחר חמש שנות חברות, ובגיל 21 הפכו להורים – כיום לחמישה. כיאה למשפחה דתית בורגנית הם מתגוררים בגבעת־שמואל, בבית פרטי רחב ידיים ומעוצב בהידור.
בארבע השנים האחרונות כיהנה וולדיגר כיו"ר עמותת השירות הלאומי בת־עמי. את הקפיצה למים הפוליטיים החלה בזירה המקומית, כחברת מועצת העיר גבעת־שמואל מטעם הבית היהודי.
"לפני שלושה שבועות בצלאל התקשר אליי", היא מספרת. "נפגשנו והוא שאל אותי אם אני רוצה להצטרף לכנסת. הוא היה צריך לשכנע אותי במובן הפוליטי, לא ברמה הערכית. שקלתי, ממש לא רצתי ישר, והנה אני פה".

במפלגת הציונות הדתית מתהדרים בשיבוץ שלוש נשים בשביעייה הראשונה, אך מבקריה מתייגים אותה כחרד"לית וקיצונית. וולדיגר אמורה להוות הדמות הליברלית, זו שמאזנת את הרשימה מול איתמר בן־גביר ואבי מעוז, איש מפלגת נעם.
"זה מאתגר", היא מודה בנוגע להרכב הרשימה, אך ממהרת לצאת להגנת שותפיה. "הם אנשים כמוני כמוך, מה ההבדל? הדרך שלהם קצת שונה מהדרך שלי, אז מה? בכנסת לא אשב עם תמר זנדברג או עם מרב מיכאלי?"
כשאת מסתכלת על הרשימה, את שלמה איתה?
"אם אני רצה איתה, זה אומר שהבנתי שכשבחיים יש כמה ערכים שמתנגשים זה בזה, אנחנו צריכים להחליט. חיבורים צריך להיעשות, כי הם עוזרים לנו להיכנס לכנסת. נמצא ביחד את המכנה המשותף. להגיד לך שאני אוהבת כל דבר ודבר? גם מול בצלאל, שאני מאוד מעריכה, יש חילוקי דעות ודברים שאנחנו לא חושבים אותו דבר. זה היופי. כשנפגשתי איתו פנים מול פנים בתקופה האחרונה גיליתי אדם אחר מאיך שהתקשורת מציירת אותו, עם פתיחות ויכולת לדבר על כל נושא". על שותפה ממפלגת נעם היא אומרת: "הלוואי והאנשים הכי נאורים שפוסלים את אבי (מעוז; ע"ג) היו פתוחים לשמוע כמוהו. זכותו לעמוד על העקרונות שלו ולא להתבייש בהם. כשישבתי איתו לא הרגשתי שהוא מסתכל על הרצפה, הרגשתי בבית. אני לא עלה תאנה, אני חלק מהפסיפס היפה שנקרא ציונות דתית. אני מאמינה שנקבל שבעה מנדטים".
בשבוע שעבר כשההסכמים נחתמו, לא היה לך רגע שאמרת אולי אני לא צריכה להיות כאן? הרהורי פרישה?
"לא, ההרהורים היו כשההצעה הגיעה אליי. אני לא בן אדם נאיבי, הסתכלתי על התמונה לפני שאמרתי כן. הדברים היו על השולחן, הם לא הוסתרו וטואטאו מתחת לשטיח".
במפלגת הבית היהודי, שוולדיגר הייתה בשר מבשרה, כעסו על השתבצותה ברשימת הציונות הדתית. נטען כי היא עושה זאת מתחושת נקם, לאחר שב־2018 לא קיבלה את ראשות סניף הבית היהודי בעירה, והיא כונתה "עלה תאנה" ו"סוכנת חרש".
בתגובה ראשונה לדברים אומרת וולדיגר: "כותבים עליי שטויות שלא היה ולא נברא. אני לא רוצה להיות ברפש הזה. אני רואה בכנסת שליחות, והולכת בחיל ורעדה. התייעצתי עם המשפחה שלי שהם החלק העיקרי בחיי, וזה משפיע עליהם לא פחות מעליי. הם מבינים את המחיר, אבל גם את השליחות".
למה החיבור עם הבית היהודי לא צלח?
"המטרה הייתה לקחת את שתי המפלגות ולהפוך לאחת, לא לחסל את הבית היהודי או את האיחוד הלאומי. אני לא רוצה לשפוט את חגית (משה, ע"ג), אבל כנראה חלק מהבית היהודי קיבלו פיק ברכיים ולא רצו לעשות את המיזוג. בצלאל רצה שתהיה פה ציונות דתית אחת. כואב לי הלב, חבל לי, אבל מכל משהו שלא מצליח נבנה משהו חדש".
כעת, כשכבר לא מדובר במפלגה אחת, וולדיגר מרשה לעצמה לפרוק בטן מלאה על ימינה. "מאחר שהייתי שם, אני יכולה לומר לך שהרבה דברים הם לא הסכימו לטפל כי זה מגזרי מדי. אני לא צריכה להתבייש בזה שאני צריכה לטפל במגזר שלי. בצלאל היה שם כשהייתי צריכה והקשיב לי".

בסוף בנט הרכיב רשימה שכמעט חצי ממנה ציונות דתית.
"זה לא רק מי נמצא ברשימה, זו צורת החשיבה. אני לא חושבת שכשיש קורונה זה רק קורונה וכל הדברים האחרים נשים בצד. נפתלי אומר 'אין ברירה', ובגלל שצריך לטפל בקורונה אז אני אלך גם עם מפלגת העבודה וגם עם מרצ".
בנט הוא חלק מהציונות הדתית?
"הוא היה חלק, כשנבחר על תקן הבית היהודי".
על מי תמליצו לנשיא?
"נמליץ על מי שייתן לנו הכי הרבה מסל הערכים ותוכניות העבודה שלנו, כפי שעמדנו על כך בהסכם העודפים שחתמנו השבוע עם הליכוד. נראה שכרגע היחיד שיכול להקים ממשלה כזו, שלא נשענת על לפיד, הוא נתניהו".
דין נתניהו כדין גדעון סער?
"נתניהו מדינאי מוכשר ועשה המון למדינת ישראל. זה תלוי במספר המנדטים"
אם גדעון סער מרכיב ממשלה עם יש עתיד, ישראל ביתנו ומרצ, אתם בפנים?
"לא נראה לי".
את בעד גיוס נשים לצבא?
"אני בעד שכל בת תעשה מה שטוב לה. אולי אצלי במפלגה לא יאהבו את זה, אבל בת שחושבת שטוב לה צבא ושם היא תרגיש הכי משמעותית, יש לה זכות לבחור מה שנכון לה".
כולל קרבי?
"אני לבת שלי לא הייתי ממליצה ללכת לקרבי. אני אישית חושבת שהשירות הלאומי הוא מקום טוב יותר".
מה עמדתך בעניין חוק הפונדקאות?
"לפעמים יש התנגשות בין הערכים הליברליים לתורה, אבל התורה קובעת. יש בורא עולם שרואה את התמונה כולה, ואם יש תורה שלא מאפשרת דברים מסוימים אז קטונתי, צריך למצוא את הדרך. ברמת הפרט יש לי לא מעט חברים עם ילדים להט"בים דתיים. ברמת המדינה, איך המרחב הציבורי ייראה, זה יותר קשה. זו התמודדות לא פשוטה שצריך לחשוב עליה".
מה תהיה הצעת החוק הראשונה שלך?
"לקדם רצף טיפולי שיקומי של מערך בריאות הנפש. דרך קרוב משפחה נפתח לי צוהר לעולם שלא הכרתי. האג'נדה שלי היא שלא צריך להתבייש, אם לילד כואבת הבטן הולכים לרופא, אבל אם ילד מבודד בבית כי העליבו אותו בכיתה, החשש ממה יגידו הוא כל כך היסטרי שזה פוגע גם במשפחות ובמתמודדים עצמם".