בהרכב של שלושה שופטים ובפה אחד, קבע בג"ץ לפני כשבועיים כי שוטר אינו יכול לבקש תעודת זהות מאזרח בלי סיבה מוצדקת. בכך קיבלו השופטים את עתירתם המשותפת של עמותת "טבקה – צדק ושוויון ליוצאי אתיופיה", אגודת יהודי אתיופיה, האגודה לזכויות האזרח בישראל והוועד הציבורי נגד עינויים. המשטרה הודיעה לבג"ץ על כוונתה לשקול לקיים דיון נוסף בנושא.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– המאבק בגניבות הנשק: "הפורצים יודעים שלא יעשו להם כלום"
– בתי חולים ומסגדים נוצצים: כך מתכננת קטאר לשקם את עזה
– 2023 או 2039? כך תדעו מתי יגיע תורכם להתחסן בעולם
השופטים קבעו כי נוהל המשטרה לעכב אנשים ברחוב לצורך הצגת תעודה מזהה ובדיקתם במאגר המשטרתי כשאין חשד שביצעו עבירה, רק משום שהם נראים לשוטרים "בעייתיים", אינו יכול להתקיים עוד. בהחלטה נקבע שחוק החזקת תעודת זהות והצגתה מסמיך את המשטרה לדרוש תעודת זהות כשאין חשד לביצוע עבירה, רק לצורך מצומצם ביותר של בירור מידע שקיים בתעודה או אם האדם נושא אחת. בסופו של דבר נקבע כי על המשטרה לגבש נוהל חדש בתוך 90 ימים, ולאחר מכן לא תוכל עוד להשתמש בנוהל הישן.

ח"כ משה ארבל מש"ס פנה השבוע במכתב לשר לביטחון פנים אמיר אוחנה בבקשה שיורה ליועמ"ש המשטרה למשוך את בקשתו. "לא במקרה עמותות יוצאי אתיופיה הובילו את המאבק החשוב. מתן סמכויות כמעט בלתי מוגבלות לשוטרים, לעכב ולהגביל את חירותם של אזרחים, נוטה לפגוע בראש ובראשונה באוכלוסיות החלשות בחברה, בבני המיעוטים ובתושבי הפריפריה. אוכלוסיות פגיעות שפחות מודעות לזכויותיהן החוקיות", כותב ארבל.
"לאור חשיבות הפסיקה לזכויות האזרח בישראל והגבלת הסמכות להתעמרות לא חוקית באזרחים, הופתעתי לשמוע כי משטרת ישראל ביקשה להגיש בקשה לקיום דיון נוסף בהחלטה זו בניסיון לבטלה או לשנותה. מדובר בהחלטה נפסדת ולא ראויה שלא עומדת במחויבויות של משטרת ישראל ושל המשרד לביטחון הפנים כלפי הציבור".
ח"כ ארבל תהה האם השר אוחנה מודע לבקשה, ואם כן מדוע אישר אותה. "בקשה זו עשויה להשפיע בצורה שלילית על כלל אזרחי המדינה ובעיקר על החלשים שבהם, ולתת פתח לבריונות והתעמרות משטרתית בחסות נוהל משטרתי פוגעני".

"החלטת בית המשפט היא החלטה חשובה שיש בה כדי לשפר בצורה אקטיבית את חייהם של רבים בישראל. במדינה מתוקנת גם כוחו של השלטון וכוחה של המשטרה מוגבלים לשם שמירה על זכויות האזרחים עליהם נדרשת המשטרה להגן".
ארבל מסיים את מכתבו בבקשה כי השר אוחנה יורה למשטרה שלא לעמוד על זכותה לבקש דיון נוסף. "לא יהיה בדיון נוסף כדי לתרום למשטרה, לאזרחי מדינת ישראל או ליחסים ביניהם".
למשטרה ניתנה ארכה להגשת בקשה לקיום דיון נוסף עד חודש מרץ. בקשה שכזו ניתנת להגשה על פי סעיף 30 לחוק בתי המשפט לפיו ניתן לקיים דיון נוסף אם מפאת חשיבות, קשיות או חידוש ההלכה שנפסקה. במקרה זה, ציין ארבל, לאור תמימות הדעים בין שלושת השופטים כי סמכות המשטרה בדרישה להצגת תעודות זהות מוגבלת, לא מתקיימים תנאים אלה.