כל תושבי עמונה פונו מבתיהם לפני ארבע שנים, אך ביישוב נותרו חלקות אדמה שעיבדו כמה מהמפונים. כעת, בלי שהדבר נדרש בפסק דין של בג"ץ וללא דרישה של גורם ממשלתי או משפטי, הצהיר מפקד פיקוד המרכז אלוף תמיר ידעי על כוונתו להרוס את החלקות עד מאי.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– התקבלה הסכמה שקטה בגוש הימין שלא לתקוף את בן גביר
– "אני לא באה לעשות מהפכה": דבורה עברון מונתה למנהיגה רוחנית בבר-אילן
– דעה: הפריצה לבסיס נבטים: מה גרם לתקשורת להתעורר ולדווח בהרחבה?
ההחלטה מופיעה בתצהיר לבג"ץ שהגיש לאחרונה ידעי במענה לעתירה שהגישו תושבים פלסטינים, אותם עותרים שהביאו לפינוי עמונה; פסק הדין שהביא לפינוי היישוב הורה רק על מימוש צווי הריסה למבנים במקום. בשנת 2019 הם עתרו שוב נגד צו התיחום האוסר לבנות שם ומונע כניסה של כל אדם ללא היתר.
בתצהיר מודיע אלוף ידעי שהוא מותיר את צו התיחום על כנו ושהוא יוארך עד ינואר 2022, אך לא יחול על פלסטינים, לרבות העותרים. לישראלים לא תתאפשר כניסה לאזור ללא היתר. "ממועד פינוי המאחז ועד עתה, כוחות הביטחון פועלים… למניעת כניסתם של ישראלים לשטח", נכתב בתצהיר. "החטיבה המרחבית בנימין מנהלת תצפית מצולמת על כביש הגישה למאחז, ושולחת כוחות במקרה הצורך; וכן הציבה בעבר שער ברזל לשם מניעת כניסה רכובה לשטח המאחז".

בנוסף, הודיע ידעי כי ייהרסו חלקות אדמה שמעבדים שמונה תושבי עמונה לשעבר ועליהן כרמים, מטעי זיתים ומטעי דובדבנים. בתצהיר מחלק ידעי את החלקות לשלושה סוגים: חלקות הרשומות על קרקע פרטית של פלסטינים יפונו עד מאי; חלקות שאין לגביהן עותרים – המגדלים יתבקשו לפנותן בעצמם בהליך הידברות, ואם לא יסכימו יקודם "תהליך סדור" לפינויין; חלקות שבספטמבר הושלם בעבורן הליך מתן היתר עסקה – לעת עתה לא יפונו.
תושבי עמונה לשעבר, היום תושבי היישוב הצעיר עמיחי, זועמים על התצהיר של האלוף ידעי, ומטילים את האשמה על יועמ"ש איו"ש, אלוף־משנה עסאם חאמד. "התצהיר הזה הוא שערורייה", אומר עו"ד אביחי בוארון שהוביל את המאבק בענין עמונה והקמת עמיחי. "באו הערבים בעלי החלקות, ועתרו שהם רוצים להגיע לחלקות שלהם. בסדר. בא יועמ"ש איו"ש והחתים את אלוף הפיקוד על תצהיר שהוא נותן לכל הפלסטינים להיכנס, ולעומת זאת שום ישראלי לא יכול להיכנס.
"חמור מכך: יועמ״ש איו״ש מטעה את אלוף ידעי. העותרים ביקשו מבית המשפט שרק יורה למדינה לאפשר להם להיכנס לחלקות שלהם. בא היועמ"ש ומנחה את ידעי לפנות את כל המטעים, גם אלה שלא קשורים בכלל לעותרים. למה? את הכרם של משפחת שפיץ – עשרה דונמים של גפנים – אין שום עותר שמבקש לפנות. כנ"ל המטע של שוורץ ונזרי. למה יועמ״ש איו״ש ואלוף ידעי מתנדבים לפנות?
"צווי ההריסה בוצעו במלואם, הבנייה בשטח נהרסה. יועמ"ש איו"ש, שמנהל את האירוע הזה, לוקח יוזמה ומרחיב את גבולות העתירה בלי שבית המשפט נדרש לכך בכלל על ידי העותרים".
בתצהירו מגולל ידעי את רצף האירועים, ומוזכרת בו גם העתירה לבג"ץ שהגישו תושבי עמונה בשנת 2017 טרם הפינוי, נגד עקירת הגידולים החקלאיים שנותרו בשטח. העתירה נמחקה לבסוף והעותרים פנו לצבא בבקשה להחריג מצו התיחום את אדמותיהם. הם נענו כי "מפקד האזור… לא מצא לנכון להיעתר לבקשה".
את הגידולים בחלקות עיבדו החקלאים בשנתיים האחרונות למרות צו התיחום. כעת הם שוקלים את צעדיהם ובוחנים אפשרות להצטרף כמשיבים לעתירת הפלסטינים נגד צו התיחום. "אלו עצי זית וכרמים שאי אפשר לעקור ולשתול מחדש. זו פגיעה קשה בחקלאים, כאילו לא עברנו מספיק בעצם הפינוי", אומר בוארון.
מצה"ל נמסר כי ההחלטה התקבלה משום שב־2019 הוגשה עתירה נוספת לבג"ץ, ובה ביקשו בעלי האדמות הפלסטינים "שיתאפשר להם להיכנס לאדמותיהם ולפנות מהן את גידולי הישראלים. לאור הערות השופטים, ולאחר שהוצא צו על תנאי, גובשה עמדה עדכנית במשרד המשפטים, לאחר תיאום מול משרד הביטחון וגורמים צבאיים. בהתאם, הוגשה הודעה מעדכנת מטעם המדינה לבג"ץ".