הציבור הישראלי אמנם נהנה מהשלג שכיסה לפני כשבועיים את הרי המרכז, הצפון וירושלים, אולם למעלה מ-500 מקרי נזק דווחו על ידי חקלאים בעקבות הסערה שפקדה את ישראל. הסופה, שהתרחשה בימים רביעי וחמישי וכללה משבי רוח חזקים, מטחי ברד וגשמים עזים הביאה עימה גם נזקים גדולים לחקלאות.
מנתוני קנט, הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות, עולה כי היקף הנזק שנגרם כתוצאה מיומיים של מזג אוויר חריג נאמד בלמעלה מ-25 מיליון ש"ח. מהנתונים עולה כי עיקר הנזק, כ-12 מיליון ש"ח, נגרם למגדלי הירקות בכל הארץ. בין השאר נגרמו נזקים גדולים לגידולי ירקות בשטחים פתוחים ביניהם בעיקר בצל, תפוח אדמה, חסה, תות שדה ואפונה, שנפגעו ממטחי ברד.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– דו"ח אמריקני על חיסול חשוקג'י מפר את האיזון במזרח התיכון
– החרדים נוהרים? יותר מסגור בוטה חסר עובדות
– הפיגוע האיראני במפרץ עומאן משחק לידי ישראל
הרוחות העזות גרמו גם לפגיעה בפירות ההדר, לטלטול הפרי על העץ עד כדי פגיעה בפרי וכן לנשירה של פירות. במקביל, מטחי הברד שפגעו בפרי יפסלו אותו לשיווק. הנזקים לגידולי ההדר נאמדים בכ-4 מיליון שקלים.
הרוחות העזות גרמו גם לפגיעה בבתי חממות, בעיקר של בננות באזור חוף הכרמל ובדרום. בנוסף, יריעות ניילון שמשמשות להגנה על היבול בחממות נקרעו ואפשרו לגשמים העזים ולרוחות לחדור פנימה וכן לקריסת חממות. גם בגידולי הפלחה נרשמו נזקים בהיקפים דומים כשגם במקרה זה הפגיעה נבעה בעיקר מפגיעות ברד. נזקים משמעותיים נגרמו גם למגדלי הפירות ולמגדלי האבוקדו, והנזק בשני הענפים נאמד בלמעלה מ-1.25 מיליון ש"ח.

בקנט אומרים כי בשנים האחרונות בישראל, כמו בשאר העולם, ישנה התגברות של תופעות מזג אוויר קיצוניות כתוצאה מהתחממות הגלובלית, הגורמות לפגיעה קשה לגידולים החקלאיים. בקרן מציינים כי בשנים האחרונות אירעו מספר מקרי קיצון במיוחד בעונות מעבר, כמו גשמים מאוחרים או גלי חום, שהביאו לנזקים כלכליים משמעותיים. ללא כיסוי ביטוחי אין לחקלאים כיצד להתמודד עם הנזקים.
היקף נזקי מזג האוויר לחקלאים עמד בשנת 2020, על כ־300 מיליון שקל – גידול של למעלה מ־8% לעומת שנת 2019. למעשה, בחמש השנים האחרונות חל זינוק של כ־45% בהיקף נזקי מזג האוויר לחקלאות, לעומת חמש השנים שקדמו להן.