על אף מבצע החיסונים והסרת מגבלות הסגר על הכלכלה והחינוך, דווקא בבתי החולים הפסיכיאטריים מסרבים לאפשר ביקורי קרובים במחלקות ובחדרי האשפוז, ולא משנים נהלים אפילו לחולים ולבני משפחה המחזיקים בתו הירוק. ח"כ משה ארבל מש"ס פנה בשבוע שעבר לשר הבריאות ח"כ יולי אדלשטיין וביקש את התערבותו הדחופה למען אלפי מאושפזים בבתי החולים הפסיכיאטריים ובני משפחותיהם.
זה קרוב לשנה, מאז התפרצה מגפת הקורונה בישראל, בתי החולים הפסיכיאטריים ברחבי ישראל נוקטים גישה מחמירה במיוחד בכל הנוגע לביקורי משפחות במוסדות ולמתן חופשות למאושפזים.
הכללים המחמירים הוחלו גם במחלקות הילדים, אף שהסיכון לפגיעתם מהנגיף נמוך, ומאידך הם זקוקים מאוד לתמיכת הוריהם ומשפחותיהם כחלק מתהליך ההחלמה והשיקום. במחלקות ילדים ונוער רבות בוטלו חופשות סופי השבוע, וביקורי משפחות נאסרו במשך חודשים ארוכים וכיום מותרים לפרק זמן קצר ביותר.
בחלק מבתי החולים מותר למשפחות לבקר את ילדיהם רק מבעד למחיצה שקופה ולפרק זמן קצר במיוחד. הורים לילדים המאושפזים בבתי החולים הפסיכיאטריים טוענים כי התנאים האלו, הגורמים לנתק מוחלט כמעט מילדיהם, פוגעים בקשר של הילדים עם הוריהם ומשפחותיהם ועם העולם.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– הקמפיין העלום והמסוכן נגד חיסוני הקורונה ברחוב החרדי
– "פיצול המחשבה והרגש הוא לא סימן לרציונליות, אלא לטראומה"
– מנהלת הדסה הר הצופים מסכמת שנה של קרבות בלימה
"הורים לילדים המאושפזים במחלקות פסיכיאטריות חשים שבתי החולים תופסים טרמפ על הקורונה ומבקשים לנתק אותנו מהילדים", מתלוננת יערה ישורון, אם לנער עם מחלת נפש.
המציאות שהיא מתארת מדכדכת במיוחד. "תחשוב שילד חולה סרטן או כליות או עם שבר ברגל, ההורים שלו לא יוכלו להיות לידו", היא אומרת. "רק בתחום מחלות הנפש אנחנו נדרשים למסור את הילדים לאשפוז, ובחסות הקורונה נדרשים להיפרד מהם לפרקי זמן לא מוגבלים".
גם דינה, אם לנער בן 16 שאושפז לאחרונה כתוצאה מהשינוי הקיצוני באורחות חייו לאחר סגירת בתי הספר, לא זכתה לראות את בנה בחדרו, והיא נדרשת לבקר אותו בחצר בית החולים ובליווי מפקח המשגיח שלא תחבק את בנה או תגיש לו דבר מאכל, מחשש להדבקה.
"עברנו שנה של זוועת עולמים, ואני מרגישה שלקחו לי את הילד. אין לי מושג איזו כרית יש לו, אם השמיכה שלו חמה, מי החברים שלו ואם החדר נקי ומסודר. נפרדנו ממנו לשלום, ורק אחרי שבועיים הוא יצא אליי לחצר בפיג'מה".
שיחות וידאו אסורות במחלקה, ולרשות הילדים המאושפזים עומדים מכשירי טלפון עם שיחות יוצאות ונכנסות בלבד.
"סיפרו לנו שלפני הקורונה אפשרו לאחד ההורים לישון ליד מיטת הילד במחלקה בלילה הראשון של האשפוז", מעידה דינה. "אבל היום אין כמעט תקשורת עם הילדים או עם הצוות הרפואי, ואנחנו צריכים להתחנן לעדכונים".
"אני מקבל מאות פניות ציבור ביום, והפנייה הזאת נגעה לליבי במיוחד", אומר לנו ח"כ משה ארבל. הוא התעורר אל העניין הרגיש בעקבות פנייתה של אם לילדה המאושפזת במרכז לבריאות הנפש גהה. אף שגם האם וגם הבת מחוסנות ובעלות תו ירוק, הן פגשו זו את זו מבעד לגדר, "בלי יכולת לחבק ולנשק ולחוש חום וקרבה, שהם חלק לא מבוטל מתהליך הריפוי".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "המרכזים הרפואיים הממשלתיים לבריאות הנפש פועלים בהתאם להנחיות משרד הבריאות בנושא הביקורים. המרכזים שפועלות בהם מחלקות ילדים ונוער הם מעלה־הכרמל, באר־יעקב, באר־שבע, המרכז הירושלמי ואברבנאל. במרכזים האלה מותרים ביקורים במהלך השבוע בהתאם להנחיות. חופשות בבתים מתאפשרות לאחר אישור פרטני של הנהלת בית החולים אל מול המשפחה, בדגש על סיכון לחשיפה.
"הקלות התו הירוק במוסדות רפואה מצריכות הנחיות מסודרות ממשרד הבריאות וייושמו במרכזים הרפואיים בהתאם. כרגע התו הירוק אינו מדבר על מוסדות רפואה וממילא גם לא על המרכזים לבריאות הנפש".